Smålandshelgen - bättre sent än aldrig

Det här inlägget skrevs på tåget hem från Småland efter den senaste helgens vistelse där. Publiceringen har dock dröjt till idag. Bättre sent än aldrig:

Helgen har spenderats hemma i Småland hos mamma och pappa. Bland annat för att fira lite för sen jul och lägligt nog också min käre fars födelsedag. Grattis i efterskott (17:e januari är datumet som gäller) pappa får jag lov att säga till att börja med.

Som alltid har det varit skönt att komma hem några dagar. Inget speciellt har stått på schemat utan vistelsen har mest gått ut på att umgås med föräldrarna, njuta av lugnet och det sköna vintervädret. Tyvärr har det inte blivit varken skridsko- eller skidåkning, men några kalla uppfriskande promenader har hunnits med.

Förutom en hel del soffhäng framför fotboll och annat kul, samtidigt som massa god mat har ätits, har jag passat på att träffa en rad gamla lagkamrater och trevliga NIK:are. Det då Nickebo hade upptaktsträff med diverse roliga teambuildingstationer och lite annat igår. Det känns som att ett spännande fotbollsår väntar där hemma i Smålandsskogarna med ett riktigt intressant NIK-lag på pappret.

Idag blev det lite mer idrott och NIK då jag kikade på pappa och hans lagkamrater i division 5-pingisen. Jag måste erkänna att det, trots att hans humör påverkade hans spel negativt, var lite roligt att se att vinnarskallen och grinigheten finns där hos min gamle far. Antalet gånger jag har fått (förvisso välförtjänt och dessutom konstruktiv) kritik från honom för att jag har lagt energi på fel saker (som på att vara tjurig och gnälla på mig själv efter varje boll) vid pingisbordet är minst sagt högt, men den här gången var det faktiskt jag som fick försöka förklara för “gubben” att han skulle fokusera på rätt saker. Det blev också bättre och bättre och han avslutade pingisdagen med en fin seger.

Igår hade vi dessutom lite försenat julfirande med allt från gröt och julmat till klappar. Som alltid när det vankas julklappar från mamma och pappas sida så får man ett antal bra och nyttiga saker. Själv hade jag i sin tur med en del gåvor från Jamaicavistelsen i form av bland annat färskmalet kaffe från Blue Mountain och en flaska jamaicansk rom.

Allt har bara varit bra där hemma och jag har återigen uppskattat att göra ett helgbesök hemma hos mina kära föräldrar :)

Nu väntar jobb igen och helgen har tyvärr gått för fort, som alltid. Men snart är det sportlov och det lutar åt ett nytt Smålandsbesök.
 
 

Bloggåret 2012 summeras

2013 är två veckor gammalt och det är hög tid att summera bloggåret 2012, bättre sent än aldrig. Sammanfattningen kommer den här gången att bestå av en tillbakablick i min egen blogg, med ett utvalt inlägg per månad.
 
JANUARI
Det här var månaden då Karin förberedde det allra sista inför sin praktik i Tanzania och det oundvikliga, jobbiga avskedet närmade sig med stormsteg. Nu gick ju allt bra, hon hade en bra tid i Afrika, men vi visste ju inte vid den här tiden hur allt skulle gå för min älskade flickvän och det där jobbiga hej då:et väntade. Därmed var det ingen jättelätt start på året, efter vårt lyckade nyårsfirande, även om det givetvis fanns en hel del förväntan för Karins del också.

Så här skrev jag inför Karins resa:
http://alfredsson86.blogg.se/2012/january/lycka-till-alskling.html
 
 



FEBRUARI
I februari fick jag se till att vänja mig vid gräsänklingslivet och vardagen rullade på. Jobb, fotboll och mycket fotbollstittande stod på schemat. Jag vände också hem till Småland under sportlovet och hade några riktigt bra dagar hemma hos mamma och pappa. Som alltid var det härligt att komma hem och jag blev återigen lite nostalgisk när jag klev in i mitt gamla pojkrum.
 
http://alfredsson86.blogg.se/2012/february/utkast-feb-29-2012.html

 
 
 
MARS
I mars fick jag en "ny" sambo, en tillförordnad sådan i form av min gamle Gävlekompanjon Noa, samtidigt som jobbet fortsatte att rulla på. Påsken stod också för dörren och det här året skulle den komma att betyda mycket mer än normalt. Det då jag hade en vecka på Zanzibar inbokad. Väl där skulle jag äntligen få återförenas med Karin och givetvis gick jag och räknade ner med stor glädje.

http://alfredsson86.blogg.se/2012/march/nedrakning.html

 
 

APRIL
I april var det dags för mitt livs resa: Zanzibar, Tanzania. Förutom ett stort äventyr och en helt ny erfarenhet skulle jag som sagt efter många långa ensamma veckor få träffa Karin igen. Det blev också precis så bra, eller rent av bättre än det, som jag hade hoppats på. Vi hade en perfekt vecka tillsammans och hann med att uppleva en hel del spännande och intressanta saker.

Det var förstås tungt att behöva åka hem igen, men väl hemma när det var dags att summera intrycken kände jag verkligen en stor lycka över att ha fått vara där:
 

 
 
 
MAJ
Maj månad och våren på gång. Dessutom var fotbollssäsongen startad och MFF hade repat sig lite efter en svag säsongsinledning. Det blev dags för årets första derby och nervositeten var uppe på en skyhög nivå hos undertecknad när avsparken gjordes på Stadion. Den här gången skulle det dock inte bli någon jobbig och frustrerande kväll. I stället körde MFF fullständigt över Helsingborg och ledde redan i paus med 3-0 efter en lysande första halvlek. Stämningen var enorm och arenan gungade verkligen efter 3-0-målet. MFF höll sedan ledningen och det hade faktiskt varit mer talande med 4-0, 5-0 eller liknande än med 3-1 till slut. 
 



 

JUNI
Sommar och snart semester. Dessutom en riktigt skön nationaldag som inleddes med 14-0 mot Mörarp med HF Olympia och fortsatte med ett besök, tillsammans med Karin, vid Sofiero Slott. Där bjöds vi på en färgstark, fin upplevelse och när vi äntligen tog oss tid för att åka ut dit insåg vi hur mycket det var värt besväret. En lysande dag rakt igenom och en kul grej att hitta på för att göra något lite annorlunda jämfört med det "vanliga".
 
 
 

 
JULI
Den här sommaren, närmare bestämt i juli, fick jag äntligen möjlighet att vara med Karin och hennes familj (den här gången i form av svärmor Anna) under några dagar ute på Lövgrund. Den mysiga lilla ön strax utanför Gävle var verkligen ett riktigt sommarparadis och dagarna där var några av de allra bästa under hela sommaren. Det är också något som jag väldigt gärna gör igen. 
 
 

 
 
 
AUGUSTI
Slutet av augusti blev en intensiv period. Jag kom ner till Helsingborg (efter en härlig sommarledighet både hemma hos mina kära föräldrar och uppe i Gävle) utan något klart inför hösten, inkvarterade mig hos Noa då vår lägenhet fortfarande var andrahandsuthyrd och jobbjakten tog vid. Nu hade jag maximalt flyt, fick direkt två intervjuer (på samma dag nere i Malmö) efter några få samtal och sedan gick allt snabbt. Två jobberbjudanden blev facit bara några timmar efter intervjuerna och jobbet var fixat. Universitetsholmens gymnasium blev min arbetsgivare med start två dagar senare och sedan var vardagen helt plötsligt i full gång.

http://alfredsson86.blogg.se/2012/august/full-fart-fran-borjan.html

 
 
 
SEPTEMBER
I september hade man börjat vänja sig vid nya jobbet och allt gick som det skulle. Karin och jag var tillbaka i vår lägenhet, gjorde våra sedvanliga helgutflykter och hittade på roliga saker (som flera turer till Pålsjö skog, på bilden nedan) och började samtidigt planera för något väldigt långt från den vanliga vardagen. Vår två månader långa Jamaicavistelse började nämligen ta form och när det var spikat att vi skulle åka fanns det mycket att ta tag i. Resultatet blev ju lysande och även om vi inte visste det då planerade vi också med stor tillförsikt och spänning.
 

 
 
 
OKTOBER
Nu gick fotbollssäsongen in i sitt slutskede och det hela slutade med blandade resultat. För egen del gick det kanon, vi avslutade säsongen med finfina resultat och klarade oss kvar trots en lång säsong där nere i botten. För MFF gick det tyvärr sämre i slutändan, men vid den här tidpunkten slogs de för guld. Matchen mot Djurgården blev också en av säsongshöjdpunkterna och stämningen var den bästa bortsett från derbykrossen. När MFF gick från 1-1 till 3-1 på en dryg minut i andra halvlek den här fredagskvällen och hela arenan hoppade med i "hoppa om du älskar Malmö" var det mäktigt. 
 

 
 
 
NOVEMBER
Nu var det dags för avresa. Jamaica låg för våra fötter och efter min sista jobbardag på Universitetsholmen väntade några smånervösa timmar innan vi tog plats på det första av fler flygplan som skulle ta oss mot Karibien. Via Köpenhamn, London och Maimi nådde vi Montego Bay under torsdagskvällen och ett enormt äventyr (som skulle komma att föra med sig oerhört mycket intressant och positivt) var inlett. Vi möttes upp på flygplatsen av Karins kontaktperson Tamika och redan nästa morgon var vi igång med det Jamaicanska vardagslivet.

Om det och väldigt mycket annat under de kommande nio veckorna bloggade jag:

http://alfredsson86.blogg.se/2012/november/forsta-inlagget-fran-jamaica.html

 


DECEMBER
Jamaica, Jamaica och lite mer Jamaica. Våra liv och följaktligen även min blogg kom förstås att totaldomineras av det landet och livet där under hela december. Vi hann som ni bloggföljare inte har kunnat undgå med väldigt mycket och kom nyligen hem mängder med erfarenheter rikare. En av många höjdpunkter var besöket vid, och klättringen uppför, det berömda vattenfallet Dunns River Falls. Här nedan ser ni såväl mitt inlägg om det besöket (samt om vår vandring i Bond-grottan) som en av flera fina bilder ifrån det äventyret. 

http://alfredsson86.blogg.se/2012/december/dunns-river-falls-och-beromda-grottor.html

 
 
 
 
 
 

Resdagboken

Jag har utöver bloggandet här skapat en profil på resdagboken.se. Anledningen till det beskrivs nedan i ett inlägg som jag har saxat från min sida där. Något nytt jämfört med bloggen finns inte med där, men det kan vara värt en titt om man mer exakt vill se var vi har hållit hus då jag har passat på att märka ut ett antal av våra besökta platser på kartan:

http://www.resdagboken.se/m/Alfredsson86/jamaica-2012-442601/
 
(gå in via länken och klicka på markeringen för Jamaica för att förstora och zooma in)
 
. . . . . . . . . . . .
 
Tanken var aldrig från början att lägga in något här på Resedagboken då jag bloggar själv tämligen ofta, men idén dök upp efter hand. Dels vore det roligt att kunna ge andra Jamaicaresenärer, eller blivande sådana, lite tips på vad som kan göras och på vad man kan se. Dels vill vi också passa på att slå ett slag för vår hyresvärd, en tysk som är bosatt här och gift med en jamaicanska sedan mängder med år tillbaka. Han hyr ut rum och driver en turistverksamhet i liten skala, men har oerhört mycket att ge dig som turist. Han har gett oss en bild av Jamaica såväl från ett europeiskt som ett mer inhemskt perspektiv. Dessutom är han oerhört kunnig när det gäller historia och vad som är värt att se här i landet. Han styr gärna upp intressanta rundturer till mycket bra pris och han är utmärkt att ha med som guide. Dessutom har han bra kontakter med andra inom turistbranschen, så väljer man att hyra rum här (i ett väldigt trevligt, fint och lugnt område uppe på höjderna precis utanför Montego Bays centrum) får man automatiskt en unik möjlighet till att sy ihop perfekta rundturer och man får verkligen chansen att uppleva hela Jamaica.
 
Bland annat fick vi, tack vare honom, möjligheten att åka på en fantastisk tur ner via sydkusten till Kingston, vidare därifrån uppe i Blue Mountain och sedan upp längs med hela norra kusten tillbaka hit med en österrikisk guide som vår värd ordnade åt oss. En oerhört kunnig och bra guide ska sägas, som har levt här i över 30 år och kan allt som verkar värt att veta.

Så har ni planer på att ta er hit till Jamaica skulle jag verkligen rekommendera att ta kontakt med Doc, vår tyske värd. Skulle han ha fullt hus här hjälper han garanterat er ändå med att ordna boende till bra pris, klart bättre än de man fixar på egen hand (det vågar jag nästan garantera), och han ger er framför allt en unik möjlighet att uppleva Jamaica på ett "äkta" sätt.

Här är hans sida på Facebook, kolla gärna in den:
http://facebook.com/docs.hideaway

Kan även rekommendera den här:
http://montegobayapartment.com
 


Då jag redan har skrivit mycket om Jamaicavistelsen i min blogg, som har uppdaterats kontinuerligt under hela resan, samt lagt in en rad bilder där kommer inget bild- eller textmaterial att publiceras här. Däremot länkar jag samtliga inlägg som har skrivits i min blogg, alfredsson86.blogg.se, under de senaste två månaderna:

http://alfredsson86.blogg.se/2012/november/forsta- inlagget-fran-jamaica.html

http://alfredsson86.blogg.se/2012/november/jamaica -del-2.html

http://alfredsson86.blogg.se/2012/november/rastaby -fotbollssnack-och-utsikt.html

http://alfredsson86.blogg.se/2012/november/coachjo bb-och-gott-vader.html


http://alfredsson86.blogg.se/2012/november/losgodi s-sallad-och-mer-fran-jamaica.html

http://alfredsson86.blogg.se/2012/november/jamaica bilder.html


http://alfredsson86.blogg.se/2012/november/regn-ov er-karibien.html


http://alfredsson86.blogg.se/2012/november/flyttkl art.html

http://alfredsson86.blogg.se/2012/november/fler-ja maicabilder.html


http://alfredsson86.blogg.se/2012/december/en-tysk -kakor-och-battre-forutsattningar.html

http://alfredsson86.blogg.se/2012/december/julkale nder-och-stranddagar.html


http://alfredsson86.blogg.se/2012/december/mordarb ackar-2.html

http://alfredsson86.blogg.se/2012/december/fortsat t-positiv-jamaicavardag.html

http://alfredsson86.blogg.se/2012/december/dunns-r iver-falls-och-beromda-grottor.html

http://alfredsson86.blogg.se/2012/december/klockre n-negrilvecka-2.html

http://alfredsson86.blogg.se/2012/december/solnedg angar-och-annat-fran-negril.html

http://alfredsson86.blogg.se/2013/january/kingston -bob-marley-och-vattenfallsbad-2.html

http://alfredsson86.blogg.se/2013/january/bilder-f ran-tvadagarsturen.html

http://alfredsson86.blogg.se/2013/january/jamaicab ilder-marley-kingston-blue-mountain.html

http://alfredsson86.blogg.se/2013/january/jamaicaf avoriten-somerset-falls.html

http://alfredsson86.blogg.se/2013/january/500-mete r-over-havet-och-en-tur-med-krokodiler.html

http://alfredsson86.blogg.se/2013/january/sista-kv allen.html

http://alfredsson86.blogg.se/2013/january/en-sista -laddning-bilder.html

http://alfredsson86.blogg.se/2013/january/bokslut- for-jamaicatiden.html
 
 

Bokslut för Jamaicatiden

Ja, som ni redan har förstått är vi hemma i Helsingborg igen efter två månaders äventyr. Trots kylan, mörkret och att jobb redan idag stod på schemat för min del känns det bara bra att vara tillbaka här. Å andra sidan kan vi givetvis inte klaga för en enda sekund när det gäller hur de senaste nio veckorna har varit.

Jag hade ganska höga förväntningar på resan, men att det skulle bli så här bra kunde jag inte ens drömma om. Det har utan tvekan varit värt det rakt igenom och nu, med facit i hand, kan jag utan minsta tvekan rekommendera Jamaica som resmål för svenska turister.

Till skillnad från vad vi delvis hade blivit lite varnade för, att bemötandet mot vita kunde vara mindre bra, blev vi trevligt bemötta i varje stad och på varje plats som vi besökte. Det även när det inte handlade om turistbemötande, när de vi träffade inte hade något ekonomiskt att vinna på att visa upp en trevlig och korrekt fasad för oss. Dessutom slapp vi lyckligtvis att uppleva den höga kriminaliteten. Den existerar både enligt statistiken och enligt många av människorna som vi mötte, men vi var på rätt platser vid rätt tillfällen.

Utöver att vi kände oss trygga och blev bra mottagna fick vi också, vilket var det allra bästa, se hur mångsidigt Jamaica är. Inte minst hur den fantastiska naturen faktiskt vinner över de imponerande stränderna. Våra bästa upplevelser har alla varit naturrelaterade (bad i vattenfall, bergspromenad och utflykter till olika delar av landet då vi verkligen fått se oss om och ta del av den fina miljön), även om stränderna i Negril och Montego Bay inte var det minsta fel heller. Vi har fått en salig blandning upplevelser levererade till oss och vi har med glädje tagit emot dem allihop. Det har varit en såväl avkopplande som väldigt lärorik tid. Allt från att ha fått hjälpa Karin och vara ett bollplank under hennes uppsatsskrivande och livet i den jamaicanska vardagen till de ovan nämnda upplevelserna har varit både intressant och utvecklande.
 
Det finns så mycket positivt och givande att ta med sig från den här resan och just det gjorde det faktiskt också mycket enklare att lämna vårt härliga Jamaicaliv för att bege sig tillbaka till kalla Sverige. Med så många upplevelser i bagaget är det lätt att tänka tillbaka och njuta av tiden som varit, samtidigt som det är skönt att vara hemma igen. Vi kan känna att vi verkligen har tagit vara på Jamaicatiden. Även om landet var så rikt på saker värda att se och det skulle finnas mycket annat att göra vid ett nytt besök där känner jag att vi har fått ut enormt mycket och känslan av att vi inte har missat något som "måste" göras där innebär att det är väldigt lätt att sitta här hemma och vara nöjd med tillvaron. Jag hade inte velat vara hemma i vinterkylan igen om jag känt att vi borde ha sett till att se och vara med om mycket mer på Jamaica, det hade känts snopet och frustrerande. Nu däremot är det bara gott allting.   
 
 

I måndags på Black River och krokodiltur - nu hemma i Sverige.
 
 
 

En sista laddning bilder

Borta bra men hemma bäst säger man ju och visst är det skönt att vara hemma igen. Det trots en fantastisk vistelse på Jamaica. Sista blogginlägget därifrån är skrivet, då vi klev på svensk mark igår igen för första gången på två månader.

Dock blir det ytterligare ett par inlägg om Jamaica. Vi börjar här, med en rad bilder från den sista kvällen som alla föreställer samhället (Irwindale) där vi bodde under två tredjedelar av tiden i landet. Vi passade på att fota en hel del (eller Karin stod för fotandet, rättare sagt) under de sista av många promenader i området.
 
 
Ungefär halvvägs på vår vanliga runda, med nedförsbackarna bakom oss och uppförsbiten kvar.
 
Trädgården där vi bodde. Finfint att sitta uppe vid uteplatsen med datorn eller en bok.


Vår lille vän. De flesta (och de var många) hundarna längs med vägen skällde så fort vi var nära, men den här lille liraren sa ingenting. 
 
 
 
Kontrasterna var över lag stora på Jamaica. Det syntes vilka som var välställda och vilka som inte var det. Vi bodde i ett "finområde", men bara några minuters promenad bort fanns det hus likt det i bakgrunden här (skjul-liknande, dock inte som "kioskhytten" i framkant av bilden).
 
 
Det fanns också ett palatsliknande hus i form av detta. Från andra sidan var än mäktigare. Kontraster, som sagt.
 
 
På nervägen, enkelt i nedförsluten. Grönska i överflöd som på så många andra ställen.
 
 
Skön miljö att gå och springa i. Det var lätt att få energi där, trots att snittemperaturen vi hade låg på 29-30 grader under de två månaderna.
 
 
 
Montego River längs med en del av vår promenadsträcka.
 
 
Uppåt bergen till bodde vi till en början. Inget fel med det, men hos Doc var det helt klockrent under våra sex veckor (fem om vi räknar bort Negrilsemestern) där.
 
 
En ko och jag... Djur av diverse sorter var ett ständigt inslag längs med vägen.
 
 
Karin på väg mot "palatset". Här har vi vikt av höger på tillbakavägen, en bit upp i de tyngre lutningarna. Ville vi ha lite tuffare motion (som när vi sprang) struntade vi i det här storslagna huset och tog oss an mördarbackarna i stället för att ta den här alternativa vägen.
 
 
 
 
En annan bild från vägen neråt. Där framme går huvudleden: stan åt höger, Irwindales början
till vänster.
 
 
Början på vår promenad. Huset där vi bodde ligger precis utanför bildkant, lite neråt till vänster.
 
 
 
Irwindaleskylten ute vid huvudleden. Klättringen uppför backarna ska således börja.
 
 
 
 
I en annan del av samhället där vi bodde, eller precis utanför "vårt" samhälle. På huvudleden, på väg för att ta del av det jamaicanska kökets snabbmat runt kurvan där framme. 
 
 
 
Getter, ständigt dessa getter. Överallt längs vägarna fanns de och det var lite småkul att se hur de bekymmerslöst sprang omkring.
 
 
 
 
Vi med Montego River i bakgrunden.
 
Det var allt i bildväg, i alla fall när det gäller nya bilder, som ni bjuds på från vår Jamaicavistelse. Jag kan tänka mig att det blir en kortare summering, men nu är allt nytt material publicerat och vi är hemma i tryggt förvar i ett kyligt Helsingborg igen.
 
 
 
 
 

Sista kvällen

Så var den här, sista kvällen på Jamaica. Nio veckor har gått sedan vi landade en mörk novemberkväll och tiden har flugit fram. Samtidigt som det känns som att det har gått snabbt är det ingen tvekan om att vi har hunnit med att uppleva oerhört mycket.

Bara det att vi har bott på två olika ställen - ett första tre veckorna uppe på höjden precis utanför stan och ett resterande delen av tiden, där vi är nu, även det precis i utkanten av Montego Bay och en bit upp - har medfört att vi har fått uppleva olika sidor av det jamaicanska livet. Första tiden spenderades som bekant med en rastafarifamilj som bedriver konst- och turistverksamhet och inom vilken kvinnan i familjen, Tamika, också var Karins kontaktperson här när det gällde uppsatsen. Där fick vi se hur det vardagliga livet fungerade och fick ta del av kulturen. Resten av tiden har vi sedan bott hos tyske Doc som hyr ut rum till turister. Här har vi haft mer yta att röra oss på och vi har fått se mer av själva samhället då vi har kunnat ta våra långa promenader, gå runt och känna oss lite friare. Det har gett en bra bild av hur folket lever här.
 
Vi har också kunnat konstatera att Jamaica är ett land med enormt varierande miljö. Bara när det gäller här och uppe mot bergen, där vi bodde först, skiljer det sig. Skillnaden på den norra kusten, där vi bor, och sydkusten är dock klart större. Därför var det perfekt att få ta ett par turer söderut, för att uppleva kontrasterna. Att dessutom få gå upp en bit i Blue Mountain var kronan på verket. Där uppe snackar vi verkligen skön miljö. Både i norr och på östra sidan har man slagits av all grönska, hur allt det gröna har omgett en och vilket fint landskap det har skapat tillsammans med berg och havsvyer. Vi har minst sagt varit bortskämda, inte minst när det har handlat om den miljö som vi har levt i.
 
Vardagen - som har inneburit mycket uppsatsjobb för Karin (hon är klar nu och har gjort ett grymt bra jobb i mina ögon), en del uppsatsassisterande från min sida, bloggande, fotbollsskrivande och en hel del långa promenader eller löprundor - har kryddats av flera fantastiska utflykter. Jag har försökt beskriva dem och attraktionerna vi har besök (Dunns River FallsKingston, Somerset Falls, nämnda Blue Mountain, en vecka i Negril, Lovers Leap med mera) så gott jag har kunnat här i bloggen. Förhoppningsvis har det kunnat ge en liten inblick i vårt Jamaicaliv, även om det långt ifrån gör allt det roliga vi har upplevt rättvisa.
 
Känslan när väskorna nu är packade, klockan har tickat iväg till 22.15 och det är vår sista kväll är endast positiv. Det ska bli skönt att komma hem, samtidigt som det har varit fantastiskt och oslagbart att vara här. Tack vare min underbara flickvän och hennes idé om att skriva uppsatsen i ett U-land fick jag en oförglömlig vistelse i en del av världen som jag inte ens varit nära tidigare. Det finns så många upplevelser, intryck och positiva minnen att bära med sig hem. Jag känner att vi har tagit vara på tiden så pass bra som det bara har gått. Det gör det också enklare nu när vi ska hem, det känns inte som vi har gått miste om något (även om det fortfarande finns mängder att uppleva och se här) och därför ska det bli fint att komma hem med en enorm erfarenhet och en minnesbank sprängfylld av värdefulla minnen i bagaget.


En solnedgång sedd från en plats bara några minuters promenad ifrån vårt hus här.
 
Ett par Jamaicainlägg till ligger på lut och ska in fortfarande, men de kommer att publiceras från Sverige. Nu slår vi igen butiken, sätter punkt för Jamaicabloggandet och sätter en signatur under vårt tackmeddelande i Docs gästbok. Sedan åker vi hem! :)
 
  

500 meter över havet och en tur med krokodiler

Så var det sista riktiga Jamaicaäventyret avklarat. Igår tog vi en tur neråt de södra delarna av landet igen, den här gången med vår hyresvärd Doc och hans fru Claudette. På planeringen stod först ett besök vid, och en tur på, Black River som såväl är vad den heter (alltså en flod) som en stad följt av nytt vattenfallsbad i YS-falls. Det sistnämnda blev dock inte av då de visade sig ha stängt där på måndagar, men de ändrade planerna blev bara till det bättre då vi fick uppleva mycket annat i stället.
 
Det blev nämligen en rundtur som ledde oss till Lovers Leap där vi bjöds på den mest magnfika utsikt jag har upplevt och dessutom gjorde vi ett nytt stopp vid Treasure Beach (där vi stannade till en kort stund under Kingston-resan med den österrikiske guiden förra veckan). Det gav oss i stället för ytterligare en erfarenhet av bad i vattenfall ännu fler upplevelser och minnen att ta med tillbaka hem till Sverige.

Nu hade säkert YS Falls varit mäktigt, men att bada i Somerset Falls och kasta sig ut i det forsande vattnet där som vi gjorde i torsdags var en så positiv upplevelse i sig att det kanske var lika bra att den fick sätta punkt för vattenfallsbesöken. Det känns därför bara positivt att det stängda YS Falls ledde oss till Lovers Leap i stället.
 
Som vanligt bjuds det på en del bilder och jag ska försöka förklara någorlunda vad vi har varit med om.
 
Black River, precis i änden innan den mynnar ut i Karibiska havet. Här startade vi turen
på cirka 6 kilometer längs med floden.

Floden vi åkte på, som alltså heter Black River, sträcker sig från nord- till sydkusten och går således rakt igenom hela Jamaica. Det var vackert längs med den och det var en naturskön och spännande upplevelse att ta sig en tur på den.
 

Jag längst fram i båten.
 
 

Den största av krokodilerna som vi såg. Mellan 3-4 meter stor var den uppskattningsvis
enligt guiden och
mitt eget ögonmått. Stor nog för att vara skräckinjagande, hursomhelst.
 
 
Här gömmer sig en av Black Rivers krokodiler.
  


Den största av krokodilerna igen.
 
Det var ett bra sätt att starta dagen på genom att ta en tur i den här vackra miljön.
 

Läcker inramning minst sagt.



En av de 5-6 krokodilerna vi såg under turen på Black River.



Där inne ligger den största av krokodilerna som vi såg och vilar sig.
 
 
En av Black Rivers drygt 300 krokodiler tar sig en simtur.


 
En krokodil till, som lockas till båten av guidens fågelljud. Den var nog inte så intresserad av att äta oss turister dock, de är tydligen vana vid båtturerna och attackerar bara människorna som rör sig på floden om de ska försvara sina ungar enligt guiden.
 

Black River-turen på nytt. Det var riktigt spännande och intressant att se krokodiler "live", inte bara i inhängnad som exempelvis under semestern på Fuerteventura 2011.

 

Bamboo Avenue. Bambuträden skapar en tunnel, riktigt läckert!

 

Lovers Leap. Galen utsikt! 535 meter över havet, som i sin tur ligger precis nedanför oss,
står vi här.

 
Lovers Leap igen.

Historien om Lovers Leap var intressant. På bilden ovan ser man två stubbar och den platsen är själva anledningen till namnet (fritt översatt de älskandes språng eller hopp). Där stod, i början på 1800-talet, ett förälskat slavpar precis innan sin död. De försökte fly undan sin "chef", sin slavdrivare, som ville skilja dem åt genom att sälja kvinnan vidare. Anledningen var att även han var förälskad i henne och avskydde deras relation. Nu var de jagade av slavdrivarens män och valde, i stället för att fångas in och tvingas leva isär, att hand i hand kasta sig ut från avsatsen mot sin död.


Utsikten förtjänar många bilder.

 
Vi på balkongen vid Lovers Leap. Skapligt läge, minst sagt.

 

Träden såg ut som små ogräs snarare än just träd där nere.
 
 
Himlen kändes nästintill närmare än marken och havet stundtals. Mäktigt!


På väg från Black River mot bland annat Lovers Leap. Bamboo Avenue kallas det här, där
bambuträden bildar en tunnel över vägen.


Ett stopp vid Treasure Beach. Berömd men inte lika turistinfluerad som de mer välkända och turistanpassade stränderna.



Slutet på dagen. Solnedgång nere vid sydkusten när vi var på väg tillbaka mot Montego Bay
och
snart skulle svänga av norrut. 
 

En av alla dessa vackra solnedgångar som vi har sett här.

Den här dagen blev en av de mer händelserika och en av dagarna som har gett mest positiva, intressanta och minnesvärda erfarenheter. Blue Mountain-turen, badandet i Somerset Falls och klättrandet uppför Dunns River Falls toppar nog listan över alla upplevelser under de två månaderna här, men gårdagen var även den riktigt lyckad och givande. 



Slutet på en klockren dag, solnedgång vid sydkusten på hemvägen.

Så här såg vår tur ut, från Montego och söderöver (Savanna La Mar bland annat), ner till sydkusten och Black River (inte utmärkt här). Vi var därefter vid Lovers Leap (röda strecket) precis intill Aligator Pond innan vi tog vägen tillbaka genom bland annat Lacovia.
 
 
 

Jamaicafavoriten: Somerset Falls

De två dagarna som vi var iväg söder- och österut var så innehållsrika och gav så mycket roligt till oss att de får ännu ett blogginlägg här. Vi fick nämligen en ny Jamaicafavorit när vi var vid Somerset Falls och den upplevelsen är värd ett eget inlägg.

Efter Kingston, Bob Marley-museet, en natt i huvudstaden och en förmiddag på bergstur stannade vi på hemvägen till för att göra ett besök vid det ovan nämnda vattenfallet. Det skulle visa sig vara en riktig höjdpunkt och, i konkurrens med utsikten och miljön uppe i Blue Mountain, är det vårt roligaste och häftigaste upptåg under de här två månaderna.

Vi fick chansen att simma nedanför fallet och dessutom ta oss in i en grotta under det, för att sedan via en klippa mitt i grottan hoppa rakt ut i den forsande strömmen som sköljde ner uppifrån. Vi kunde förstås inte fota något själva, men en av guiderna på plats tog glädjande nog några bilder när vi var i grottan.

Dessutom passade Karin, jag och det tyska paret som var med oss på att bada nedanför nästa avsats i fallet på inrådan av vår egen guide, österrikiske Sepp som tog oss med på hela resan. Han såg till att fota och gav oss därmed några riktigt härliga bilder.



En del av Somerset Falls.



Riktigt läckert!



Vi badar i en del av fallet, där inga andra turister höll till.



Ytterligare en badbild där vi fyra skvalpar runt i det forsande vattnet.



Här ses vi under själva fallet, dit vi simmat till grottan vi befinner oss i. De flesta turisterna åkte små båtar men det var kort bit så vi simmade och tog oss igenom strömmen som
var stark sista biten.


Bilden visar det kanske inte så tydligt, men här står vi och andra turister på klippan inne
i grottan. Längst fram ser ni hur vattnet forsar ner från den del av fallet som var över oss.
Rakt ut i strömmen, från klippkanten, kastade vi oss sedan. En stor upplevelse!



Vackert!



En annorlunda, mäktig miljö och ett äventyr i sig att bada mitt i fallet som vi gjorde.



Jamaicabilder: Marley, Kingston, Blue Mountain

Det blir ytterligare ett inlägg med bilder från vår tvådagarstripp i de södra och östra delarna av Jamaica. Mycket kul hanns med och mycket av det minns vi säkerligen under lång tid framöver. Här kommer nu en salig blandning med bilder, allt från resan neråt och Bob Marley-museet till bergspromenaderna och den magiska miljön som vi bjöds på uppe i bergen.



Grym utsikt uppe i berget, ner över en bergsby. Ser lite sagolikt ut.

Utsikten igen...
 
 

...och igen.
 

Intressant miljö och den skiftade snabbt när vädret gjorde sitt till.
 
 

På vägen uppåt under bergsturen.
 

Dimman svepte in under tiden som vi var uppe på berget och skapade en läcker vy.
 
 

Vi kör en dimbild till. Bilderna ger förhoppningsvis en liten vink om hur härlig miljön
var där uppe, men de gör knappast upplevelsen som helhet rättvisa.
 
 
Markus, en av tyskarna som var med, förevigar bergsmiljön.



Ytterligare en bild för att skildra miljön.
 
Utsikt över Kingston under onsdagskvällen. 



Från kaffeproducenten vi besökte på vägen ner från Blue Mountain.
 
Bob Marley-museet, det vill säga huset där han bodde. Intressant besök.



Vi utanför museet. Man fick inte ta några bilder inifrån själva huset,
men hans staty fick vara med.




Vi har, eller hade eller hur man uttrycka det, så mycket gemensamt
och står inte direkt för samma saker, samtidigt som musiken aldrig varit någon favorit 
(även om hans låtar är klart okej och stilen innehåller en del sköna rytmer).
Passionen för fotboll var dock en gemensam nämnare:
"Football is a part av me, when I play the world wakes up around me"
- så löd ett citat från honom som stod inne i huset :)



Muren runt hans hus med ett gäng avbildningar av Marley och hans närstående.



Bob Marley-museet med hans staty och huset i sin helhet.


Kingston under onsdagseftermiddagen när vi precis hade kommit fram.
 
 
 
 

Bilder från tvådagarsturen

Det närmar sig slutet på Jamaicavistelsen men några inlägg återstår att skiva. Här kommer ett med en mängd bilder från tvådagarsturen vi hade ner till Kingston, upp i Blue Mountain med promenerande uppe på berget och besök vid en kaffefabrik där de gjorde allt för hand, vidare längs med de vackra östra delarna av landet upp till Port Antonio med ett stopp vid Somerset Falls på vägen för att sedan ta oss hela vägen tillbaka till Montego Bay längs med nordkusten. För att illustrera resan på bästa sätt bjuder vi på en rad bilder:
 

Neråt sydkusten, helt annan natur med mycket torrare klimat.



En glimt av Black River, vilken vi ska åka till i morgon och få åka båt längs med floden.



Ett stopp vid Treasure Beach. Fint och mysigt, turistvänligt men inte för turistigt.




Fint landskap och bra utsikt på vägen ner mot Kingston.



Ett av flera stopp på vägen mot Kingston.



På väg! 



"Drive in-handel" vid vägkanten.



Kingston, Jamaicas huvudstad och även största stad med drygt en miljon invånare.



Kingston, beläget vid sydkusten.



Stort och utvecklat var det där. Dock tämligen lugnt för att vara en storstad
av det vi hann se.



Kingston igen.



Kingstonvardag.



På väg upp i Blue Mountain, med Kingston nedanför intill havet.



Häftig natur där uppe.



Det var skapliga vyer uppe på berget, även om bilderna inte riktigt gör dem rättvisa.



Karin hittade ett stort blad, precis som i Negril... :)

 

1400 meter över havet (om man läser det finstilta här) var toppen som vi var vid.
 
 

MFF-mössan fick följa med till Zanzibar och gjorde ett besök även på Jamaica.
Här vid den högsta punkten vi fick möjlighet att besöka under bergsturen.



Uppe i bergen.

 

På promenad uppe i bergssluttningen. Ingen tuff utmaning men kul var det att traska
runt där och uppleva såväl vacker utsikt som fantastisk natur. 
 


 
Det här var häftigt, även om det inte syns så bra. Men växterna ovanför oss skapade
en gång, som en tunnel, mitt under promenaden.



En gångtunnel skapad av naturen själv.



En gammal militärbas där britterna höll till i många år. Det här är på vägen upp längs
berget och själva basen var belägen högt upp, det tog ett bra tag att ta sig dit med bil.


 

Basen fungerade vad jag förstod fortfarande delvis som träningscenter för
jamaicanska militärer.



Ett stopp på vägen ner längs med berget vid en kaffefabrik. 
Allt gjordes för hand och vi fick se hur torskade, rostade och malde kaffet.



Kaffebönorna krossas.


Karin vid bönorna som precis rostats. Vi fick smaka på nybryggt, helt färskt kaffe också.



Jag fick prova att mala. En del av det där köpte vi sedan med oss hem.



Kaffebönor. De växte överallt uppe i berget och jobbet med att plocka dem är
tydligen stenhårt. 

 

Dimma och lite regn uppe i bergen. Läcker miljö och natur som sagt.
 
Inom kort dyker det upp ännu fler bilder, bland annat från Bob Marley-museet och badandet i Somerset Falls.
 
 

Kingston, Bob Marley och vattenfallsbad

Sent omsider bestämde vi oss, efter mycket funderande, för att ta en tripp söderut till Kingston och vidare uppåt, längs den östra sidan av landet, med bland annat en tur upp på Blue Mountain, ett både stort och välkänt berg som sträcker sig över en stor yta från söder och uppåt. Med facit i hand var det för jäkla väl att vi tackade ja till den rundturen. De senaste dagarna, onsdag och torsdag, har nämligen varit de absolut bästa hittills här och då konkurrensen är hård är det inte svårt att förstå att de med andra ord har varit oerhört bra.
 
Vi fick ge oss på en bagaruppstigning i onsdags, 04.15 ringde klockan, för tidig avfärd söderut. Vid ratten satt en god vän till Doc, tysken vi hyr av, i form av en skön österrikare i 60-årsåldern. Han hade enorm kunskap om landet, har bott här i åtminstone 30 år och guidar dagligen turister på diverse turer. Det skulle visa sig att han var en perfekt guide och det blev en resa fylld av intressant fakta, vackra miljöer, spännande upplevelser och minnen för livet. Faktiskt utan att överdriva.
 
Det var kul att se även de södra delarna av Jamaica. Miljön där skilde sig rätt kraftigt åt från den mer fuktiga, gröna miljön som råder här. Det var en annan känsla neråt sydkusten, men likväl riktigt fint och då vi åkte en omväg för att plocka upp ett annat par längs vägen fick vi chans att se mer av landet. Vi fick tack vare det en glimt av sydkusten, Treasure Beach som var riktigt mysig och fin, Mandeville som vi hade planer på att bo i först (precis i början av planeringen av hela den här Jamaicavisten) och fick då också ett hum om hur stora skillnaderna är när det gäller naturen nere längs sydkusten jämfört med här. Klart torrare och lite mer "ökenkänsla", men som sagt ändå riktigt fint. Naturen uppe i Blue Mountain var sedan ett kapitel för sig, riktigt mäktig och magisk!

Vi hann före det, redan under onsdagen, med ett besök på Bob Marley-museet. Även om Bob Marley aldrig har varit någon av mina favoritartister var det förstås intressant och kul att få chansen att se hans tidigare hem. Vi fick en guidad tur och fick se allt från hans gamla sovrum till rum tapetserade av massa tidningsurklipp (Aftonbladet och Expressen fanns med exempelvis) om hans uppträdanden under främst 70-talet.
 
På hemvägen stannade vi till vid Somerset Falls, ett berömt vattenfall men mindre turistigt än Dunns River Falls som vi har besökt tidigare. Båda fallen var stora upplevelser i sig och det går inte att rangordna dem, men det kan sägas att Somerset var grymt att få uppleva. Det var uppdelat i flera delar, med flera avsatser, så man kunde simma på ett par ställen nedanför själva vattenstrålen (eller hur man ska förklara det). Det allra läckraste var dock att simma in under de forsande vattnet och in i en grotta som var precis under fallet, för att sedan från ett klippblock inne i grottan hoppa rakt ut i den högt uppifrån kommande vattenströmmen. 
 
För att illustrera det hela bättre dyker det inom kort upp en rad bilder. Allt från bilvägen neråt södern till promenerandet uppe på berget och badandet i vattenfallet dokumenterades och hela turen blir garanterat ett minne för livet.
 
 
 
Här ser ni hur vi åkte. Från Montego Bay i norr, där vi br, neråt via bland annat Mandeville och längs sydkusten, upp genom Spanish Town och Kingston. Dag två innebar sedan vidare resa mot Blue Mountain Peak (störst inringat) innan vi fortsatte upp mot Port Antonio (inringat längst upp till höger). Där lämnade vi av de tyska paret som varit vårt ressällskap under turen och åkte vidare den ungefär fyra timmar långa bilresan längs den norra kustremsan genom bland annat Port Maria, Ocho Rios (där Dunns River Falls som vi tidigare besök ligger) och Rio Bueno.
 
Negril, där vi spenderade julveckan, ligger för övrigt på västkusten, ungefär vid hörnet där, en bit under den stad som heter Lucea och är utmärkt med en gul ring på kartan.
 
 
 
 

RSS 2.0