Gör mig hemmastad och trivs

Jag har nu jobbat på Prolympia i snart en månad och känner mig redan riktigt hemmastadd. För att förstärka den känslan ytterligare har jag så smått börjat att dekorera kontoret med privata saker som betyder mycket. En självklar plats hade förstås Karin och snart ska Theo också finnas med på något sätt.


 

Dessutom måste jag förstås ha upp en del MFF-prylar. Inte minst när min kollega Martin har väggarna fulla med Liverpool-souvenirer och dessutom pyntar sin del av rummet med en del Linköping HC-grejer. Det gäller ju att visa att även jag håller till inne hos oss :)
 
 
 
Den positiva känslan över att jobba där har bara förstärkts. Jag trivs med både elever och kollegor och har fått tillbaka såväl motivationen som glädjen när det gäller lärarrollen på allvar. Nu känner man sig glad såväl av att gå till jobbet som av att komma hem till sin underbara familj. Jag ska med andra ord absolut inte klaga nu.
 
Det enda som känns lite tråkigt är att jag bara får ha min mentorsklass terminen ut, sedan lämnar de oss för gymnasiet. Jag gillar klassen skarpt och har, känns det som i alla fall, redan skapat en bra relation till mina elever. Jag trivs med dem och de är såväl trevliga och ödmjuka som roliga att tjabba lite med. Jag ska verkligen ta vara på månaderna som kommer med det gänget och förhoppningsvis kan jag sätta en del positiva avtryck hos klassen under den tiden.
 
Kul är det förresten också att ha bloggandet gemensamt med en av eleverna. Jag skulle säga att vi är på en liknande nivå när det gäller våra respektive bloggar. De är ju kända, välbesökta och omtalade båda två. Att min blogg en riktigt bra dag har max runt 50 läsare samtidigt som hon (vars Instagramkonto har cirka 155 000 följare och senaste Youtube-videos snittar över 100 000 visningar) förmodligen har några ynka fler är väl enda skillnaden egentligen... :)
 
 
 

Bildsvep från de senaste veckorna

Jag tar mig för sällan tid att blogga nu och uppdaterandet haltar en del, men vi slänger in lite bilder och summerar den senaste tiden lite kort nu: 
 
Jag måste säga att jag älskar tydligheten här... #tydlighetenråderpåsjukhusetsparkering
 
 
Skönt att Chili har gjort sig riktigt hemmastad hos oss, överallt... :)
 
 
Första dagen på nya jobbet (på Prolympia). Snart en månad sedan vi hade Michael Södermalm som föreläsare och min senaste jobbutmaning tog fart.
 
 
 
Vissa dagar har varit mer vintriga än andra senaste veckorna. Theo och jag på promenad här. 

 
Första och enda (?) i år. 2015 ska ju, måste ju, bli ett nyttigare år. #karaktärstestenblirmångaiår
 
. . . . . . . . . . . . .
 
MFF årgång 2015 börjar ta form och jag blir allt säkrare på att det kommer att bli även i år. Många tunga tapp, men flera mycket intressanta ersättare. Guld måste vara målet även i år.
 
 
 
. . . . . . . . . . . . .
 
Boston blir alltså ett av de två Winter Classic-lagen 2016. Något som gör att man kan se fram emot nästa vinter med glädje.
 
. . . . . . . . . . . . .
 
På tal om Winter Classic så måste jag ta mig tid till att se den här säsongens Road to the NHL Winter Classic mellan Chicago och Washington. Så mycket bättre sportdokumentärer görs inte.
 
. . . . . . . . . . . . .
 
En grymt intressant dokumentär på TV10 om kriminaliteten i Venezuela, en del fotboll, bloggande och Football Manager-spelande. Så har egentiden som uppstått på sistone - först när Karin och Theo var i Skövde och nu i kväll när junior sover och Karin är på personalfest - fyllts ut. Kvalitetstid på sitt sätt.
 
. . . . . . . . . . . . .
 
Qatar, är med tolv invärvade spelare (som sägs få dela på motsvarande 40 miljoner för varje segermatch i VM) och helt utan handbollskultur, klart för VM-final i handboll på hemmaplan. Har aldrig någonsin hållit på Polen i något sammanhang tidigare, men idag var jag nästan förbannad när de torskade. Bävar för kommande fotbolls-VM i samma land (alltså Qatar). Nånting säger mig att de kommer stå där med ett ihopköpt fejklandslag och få alla tänkbara och otänkbara domslut med sig. Vidrig utveckling för sportvärlden det.
 
 
 
 
 
 

Frebrans förslag ännu ett i raden av fiaskon

Allsvenskan närmar sig med stormsteg - åtminstone om man tänker positivt och likt mig ser fram emot seriestarten - och som alltid pratas det ganska mycket om hur man ska gå till väga för att skapa bättre stämning, läktararrangemang och atmosfär kring matcherna samt få bukt med fotbollsvåldet. Nu tycker jag att just stämningen är en av allsvenskans största styrkor, de svenska toppklubbarnas fans är riktigt bra på att skapa riktigt tryck och atmosfär på läktarna. Jag tycker inte heller att fotbollsvåldet är så utbrett eller ett så stort problem som politikerna och delvis medierna stundtals vill mena. Det samtidigt som man förstås inte får blunda för de problem som finns. Det finns problem med våld i samband med matcher och det går absolut att göra mer för matcharrangemangen i sin helhet.

Hursomhelst, regeringens försök att komma med lösningar på problemen och skapa en bättre stämning har gång på gång varit smått skrattretande. Förut under Alliansens ledning och nu är det dags igen. I dagarna släppte regeringen det senaste kring vad de anser bör göras för att skapa en positiv supporterkultur. Senaste idén som de ansvariga politikerna har kläckt handlar om alkoholtester. Rose-Marie Frebran, samordnare för projektet, menar att lösningen på de problem (vilka de nu konkret är får ingen reda på, för det preciserar som vanligt inte de politiskt ansvariga utan allt är oerhört luddigt) som man vill komma till tals med helt enkelt är att låta blåstesta folk innan de ska in på arenorna:

http://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/sverige/allsvenskan/article20238667.ab

Jag har nog aldrig någonsin hört något mer korkat i den här frågan någonsin och då har ändå förslagen från politikerna varit allt annat än bra. 
 
Det är återigen så löjligt tydligt att de som nu på högsta politiska nivå ansvarar för supporter- och läktarfrågor inom idrotten (fotbollen) aldrig någonsin har satt sin fot på en allsvensk match. Eller åtminstone inte verkar ha en aning om vad de pratar om. 
 
Givetvis vore det bra att få bort drängfulla människor från arenorna, men själva fyllan är absolut inte problemet. Till att börja med skulle jag gärna höra vad Frebran, idrottsminister Gabriel Wikström och co egentligen räknar som problem. Vad är det man vill åtgärda? Det finns absolut saker att jobba på, men vad exakt menar dessa människor är problemet/problemen? Det har aldrig preciserats. Inte heller den förra regeringen var bra på tydlighet kring det. 
 
Vad som än är de problem som Frebran och hennes gäng har kommit fram till kan jag lova att alkoholtest inte är en lösning på dessa. Det är som sagt inte fylla och sprit som utgör något stort problem på de allsvenska arenorna. Visst finns det en del fulla människor på matcher, men hur många av dem utgör någon form av fara eller hot? Ytterst få. Dessutom skulle man med samma logik som Frebran kunna slå igen varenda musikfestival i landet på stört. Det sker ju enligt statistiken fler brott på Peace and love (namnet till trots) än vad det gör under en allsvensk fotbollssäsong. Och alla är knappast nyktra på en sådan tillställning... 
 
En annan intressant fråga, eller flera frågor rättare sagt, är av det rent praktiska slaget. Hur tänker sig Frebran att man ska kunna kontrollera 20 000 besökare inför en toppmatch i allsvenskan? Hon menar å ena sidan att man inte ska släppa in berusade, men å andra sidan att ett blåstest i slutändan ändå måste vara frivilligt. Faller inte hela syftet då? Samtidigt förstås precis varenda människa att det är omöjligt rent praktiskt att låta ett x antal tusen människor blåsa före en match. Dessutom undrar åtminstone jag var gränsen skulle gå? 0.2 promille som i trafiken? Eller högre? Hur högt? 
 
Vill man komma åt de huliganer som slåss utanför arenorna inför matcher spelar en låg alkoholtolerans givetvis ingen roll. Inte heller om man jagar bengalbrännare. Jag kan lova att inte många av dem lägger fokus på att dricka öl före matcherna. De enstaka idioter som kastar knallskott och beter sig som grottmänniskor är det dessutom långt ifrån någon garanti att man skulle komma åt vilka alkoholtest och alkoholregler man än använde sig av. Det är helt enkelt väldigt fel ände att börja i.
 
Men så blir det tyvärr ofta när folk som totalt verkar sakna kunskap om ämnet (i det här fallet fotbollsallsvenskan och supporterkultur) kliver in med någon slags målsättning om att styra upp. 
 
 

En lillasyster?

Om det nu inte missades något på ultraljudsundersökningen som vi var på i måndags kommer vårt välkomna tillskott till sommaren att vara en liten lillasyster till Theo :)

Jag hade en stark känsla av att den lilla ungen i Karins mage var en kille, medan alla andra i den nära kretsen tippade på en tjej. Oavsett vad det nu blir så kommer vi förstås att vara väldigt lyckliga, men visst vore det kul med en tjej nu när vi redan har en kille.

Hursomhelst är det så grymt spännande och häftigt att vara på väg att bli pappa till ytterligare ett barn :)


 
 

Jobb spelar knappast någon roll för IS-krigare

Den senaste tiden har artiklar om hur Örebro kommun vill ge jobb till människor som återvänder efter att ha stridit för IS delats flitigt via sociala medier. Bland annat dök den här artikeln upp häromdagen och vållade en del debatt i mitt följe:
 
http://www.expressen.se/nyheter/kommunen-vill-ge-jobb-till-is-krigare-1/
 
Jag var en av dem som gav mig in i diskussionen och jag har min åsikt så solklar som den bara kan vara. En åsikt som jag också förmedlade:
 
"Det är väldigt märkligt kan jag tycka att folk, oavsett om de är forskare eller vanliga tyckare, kan mena att det handlar om utanförskapets effekter när folk väljer att lämna Sverige för att strida för IS.

Jag köper att dagens utanförskap leder til
l många negativa saker och motsättningar, men dessa människor bryr sig knappast om de har jobb eller inte. De väljer ju själva att helt ställa sig utanför samhället och allt vad civilisation heter. Aldrig att det handlar om att de på grund av arbetslöshet, rasism, ekonomiska förutsättningar etcetera har hamnat i utanförskap och därför blir destruktiva till den grad att IS är ett alternativ.
 
Om jag inte missminner mig kom det efter dådet i Paris uppgifter om att minst en av gärningsmännen var högutbildad. Knappast så att han med sina förutsättningar hamnat i ett oönskat utanförskap. IS-krigande och IS-rekryterande handlar garanterat om något mycket större, i deras värld, än utanförskap på grund av arbetslöshet eller liknande.

Medan Storbritannien pratar om att förvägra IS-krigare rätten att återvända ska vi ge dem jobb, låter logiskt..."
 
Den kommentaren bemöttes och det skrevs bland annat att jobb väl ändå är bättre än att de går på bidrag, vilket skulle vara alternativet annars enligt personen bakom kommentaren. Även det är ett argument som jag inte köper någonstans. Sen när blev IS-krigare en merit i CV:et? Jobb ska man i min värld ha för att man förtjänar det tack vare utbildning och/eller ett driv och en vilja att verkligen vill något, inte på grund av att man anses så farlig för samhället att man annars utgör en enorm risk för detsamma. Annars är vi helt fel ute enligt mitt sätt att se på det.

Igång igen

Så var nyår över, 2015 igång för fullt och det är hög tid att blogga lite igen. Sedan nyårsbloggandet har inte bara ett nytt år inletts utan även min fantastiska pappaledighet tagit slut och ett nytt jobb blivit ett faktum för min del. Det samtidigt som Karin, oerhört välförtjänt, har fått lite tid hemma med Theo igen. Just nu är det jag som jobbar och Karin som är föräldraledig innan vi båda kommer att jobba från mitten av februari. 
 
Min nya arbetsgivare nu är Prolympia, en F-9-skola här i stan ett stenkast från min gamla studentetta i Sätra. Jag är svenska/SO-lärare för två niondeklasser och en åtta samtidigt som jag har mentorsansvar för en nia. Jobbstarten har känts helt klockren faktiskt. Jag hade från början ganska höga förväntingar, jag har fått goda vitsord om Prolympia och skolan har såvitt jag vet ett bra rykte, men trots det var jag ändå nervös när jag klev in här för att träffa eleverna för första gången. Som tur var blev det första mötet positivt och den känslan har sedan bara stärkts. 
 
Det är kul att ha lite äldre elever igen, även om jag trivdes i Kungsgården också. Eleverna har en lagom kaxig attityd, mycket glimt i ögat och jag kan slänga lite käft med dem samtidigt som de tål en tillsägelse. Dessutom går det ju att ställa skapligt höga krav på 15-16-åringar. Så jag tror att det här kommer att passa mig. Spelar in gör också att skolan från år sju och uppåt har idrottsprofil och eleverna, samt även många av lärarna, är starkt idrottsintresserade. Det om något passar förstås mig. 
 
Utanför jobbet rullar familjelivet på. Att jag åtminstone hittills känner mig klart mer avslappnad jobbmässigt jämfört med förra tjänsten gör att jag också kan vara en klart bättre man och pappa där hemma. Något som känns så oerhört bra och är så viktigt. Jag vill kunna ge tillbaka en massa till Karin som alltid gör det så grymt bra med Theo och jag vill förstås också kunna vara med vår lilla son. Jag vill inte bara vara där för dem fysiskt utan även mentalt, något som inte alltid var fallet när tankarna fullständigt virvlade runt kring jobb, jobb och åter jobb före pappaledigheten. Därför känns det så oerhört mycket skönare och roligare nu, både med jobb och med privatliv. 
 
Allt detta ger mig en fin start på den här lördagen:
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0