Ärtsoppegubben - för alltid en legend

Jag sitter här och äter ärtsoppa, om ni undrade. Och varje gång jag äter just den sortens soppa kan jag inte annat än att småle för mig själv och minnas den sköne ölänningen som jag ringde till våren 2006. Jag jobbade då som bekant för Ölandsbladt och som extraknäck utöver frilansandet hade undertecknad hand om en valundersökning på Öland inför det stundande valet. Den gick i stora drag ut på att man ringde upp ölänningar på måfå och frågade vilket parti de skulle rösta på.

En kväll när jag satt där på redaktionen och plockade nummer i telefonkatalogen föll min lott, skulle det visa sig, på att få samspråka med vad som tycktes vara ett riktigt skönt original uppe på norra Öland. Förmodligen var det en sån där legend som man får tag i ibland på ön som knappt ens varit över Ölandsbron. Underhållning garanterad med andra ord.

- Hej, jag heter Fredrik Alfredsson och ringer från Ölandsbladet. Jag sitter här med en valundersökning.
- Ja, hej du. Själv sitter jag här med en tallrik ärtsoppa.

Världsklass.



Klippt

Vad gör man efter en dag som den igår då man torskade med 1-6 och allt gick i moll?
Jo, man klipper sig och skaffar sig ett jobb.
Åtminstone brukar det vara ett klassiskt framgångsrecept.

Just det receptet hakade jag på idag, åtminstone delvis. Er kära bloggare är nämligen nyklippt idag efter att ha tagit uttrycket "klipp dig och skaffa dig ett jobb" på allvar. Skaffat något jobb har jag visserligen inte gjort men att söka lite inför sommaren har jag ägnat mig åt och skickat ett mail som kanske kan bära frukt.

Hursomhelst är jag nöjd med min nya frisyr.

Nu blir det bakad potatis som sambon har styrt upp och sedan en promenad i det för dagen riktigt sommarljumma vädret, en promenad som ska ta mig till Olympiafältet där vårt b-lag förhoppningsvis ska ta säsongens första seger i reservderbyt mot Stattena.


Storförlust igen = bedrövlig dag

Att säga att säsongsinledningen för oss i den nordvästra Skånesexan har varit nattsvart är långt ifrån en underdrift. Efter den nesliga 1-2-förlusten på en feldömd straff i premiären mot Croatia följdes upp av 0-6 mot Ekeby och idag var det dags igen: 1-6 mot serieledande FK Bosna.

Alla ni som har spelat eller spelar fotboll vet hur illa man mår efter att ha förlorat så förnedrande stort, inte minst när det är mot en seriekollega. Det är inte direkt så att man sitter här riktigt munter och skriver nu om man säger så.

Men samtidigt ska man inte gömma sig för kritiken efteråt. Kan man inte stå upp nog på planen får man i alla fall vara stor nog för att inte ducka för den rättvisa kritik som sköljer över en efter en så bedrövlig match.

Undertecknad får utan minsta tvivel på sig det så tunga psykologiska 0-1-målet efter bara fyra minuters spel. En boll som såg ut att nickas undan av mittförsvaret, men som smet precis över en av våra mittbackar, förorsakade en sekunds tvekan från min sida var på bollen han studsa emellan oss, gå över mig och (förvisso riktigt snyggt) förpassas i mål på volley av "min" motståndare bakom mig som vände på en femöring och aldrig gav mig en chans att täcka avslutet. Den missen kostade oss ett jobbigt baklängesmål som helt får stå på mitt konto.

Tyvärr var det inte bara jag som gjorde misstag idag och varje gång vi begick något sådant straffades vi hänsynslöst. Bosna var väldigt skicliga på att ta vara på varje chans som de bjöds. Två frisparkar, en snabb omställning och en riktig drömträff från distans på halvvolley resulterade alla i mål. Som om det inte vore nog släppte vi i slutet även till 1-6 sedan flertalet Olympiaspelare agerat alldeles för passivt. Sista tio kändes det som att vi helt hade lagt ner verksamheten för dagen tyvärr.

Idag var vi trots det bedrövliga resultatet med spel- och resultatmässigt en bra bit in i första halvlek. Vi kvitterade nämligen efter undertecknads misslyckade ingripande och då var det hela nollställt igen. Rickard Wessberg höll sig framme och lyckades knorra in kvitteringen ur svår vinkel men det räckte inte långt. 2-1 på frispark, 3-1 via en kontring och 4-1 på en ny frispark som styrdes via muren och ställde vår nye målvakt Fredrik Tomicic förstörde den här dagen. Vi hade ett par riktigt heta chanser, bland annat ett jätteläge vid 2-1-underläge som vid ett mål säkerligen hade kunnat ge den här matchen ett annat ansikte.

Nu verkar det dock som att vi inte klarar av att spela i underläge, premiären borträknad. Vi stressar alltför mycket och hamnar fel i positionerna i ivern att gå framåt och prestera i offensiv väg. Något som hittills har resulterat i mål bakåt och att den stabilitet som det kändes som att vi hade inför seriespelet inte alls har varit närvarande så här långt.

19 matcher återstår dock och det finns många poäng att spela om. Men nu börjar det bli riktigt akut att ta poäng. Något som jag dock är övertygad om att vi snart kommer att fixa, trots de senaste veckornas resultat.



HF Olympias trupp 2010

MÅLVAKTER
Jimmie Mathiasen
Ung målvakt, duktig med fötterna. Ny från Billesholm.

Fredrik Tomicic
Stabil målvakt, trygg och bra fötter. Ny för i år.


BACKAR
Johan Cedergren
Börjar bli en av Olympiaprofilerna efter ett par år i klubben. Skolats om till vänsterback med bra positionsspel och bra uppspel.

Anders Burman
Omskolad till mittback. Brytningssäker och bra fötter.

André Hubner
Varit Olympiaprofil i flera år. Bra inställning och mycket stark mittback.

Fredrik ”Affe” Alfredsson
Aggressiv högerback med mycket positiv inställning. Ny från IK Sätra (Gävle)

Driss Naimi

Aggressiv mittback. Stark närkampsspelare. Ny från Kullavägen.

Martin Grodzki
– Mittback som kan spela på flera positioner. Stark och bra huvudspelare som är mycket viktig i omklädningsrummet.

Kevin Fredin
Positionssäker mittback. Ny från Högaborgs BK.

Pavlo Duydin
Stabil högerback med bra speluppfattning. Ny från Högaborgs BK.

Kristian Nicolic
Aggressiv vänsterback med bra inställning. Viktig i omklädningsrummet.

Benji Valdes

Aggressiv ytterback med en bra inställning.


MITTFÄLTARE
Christer Johansson
Bra bollvinnare, aggressiv och tuff. Kan spela på flera positioner.

Max Lindén
Tuff och hård central mittfältare som har kvalitéer att spela på fler positioner. Bra bollvinnare och en karaktärsspelare. Ny från Allerum.

Mikael Löfving
Rutinerad mittfältare. Bra passningsspel och en fantastisk inställning. Bra speed och speluppfattning.

Sebastian Karlsson
Central mittfältare med mycket bra speluppfattning och passningspel.

Ival Gorgis
Snabb och teknisk ytter som rör sig över stora ytor och jobbar väldigt hårt. Ny från Kullavägen.

David Tomicic
Teknisk mittfältare med bra speluppfattning. Ny från Högaborgs BK.

Dennis Nilsson
Mittfältare som kan spela på flera positioner. Bra inställning och fin högerfot.

Ali Assaf
Snabb ytter med bra inställning. Ny från Mörarp.

Bilal Assaf

Snabb ytter med bra avslut. Ny från Mörarp.

Timmie Eskilsson
Teknisk ytter, snabb och ett bra tillslag. Ny från Högaborgs BK.

Abshir "Abbe" Ibrahim
Aggressiv ytter som även kan spela ytterback. Bra inställning.

Athanasius ”Sackis” Karampatakis
Snabb och teknisk ytter som även kan spela anfallare. Ny från Högaborgs BK.

Omar Makie
Teknisk anfallare som även kan spela ytter och vänsterback. Lugn och stabil. Ny från Högaborgs BK.


ANFALLARE
Rickard Wessberg
Duktig target spelare med bra avslut. Bra speluppfattning och en bra inställning. Ny från Stattena IF.

Martin Söderström
Snabb anfallare med näsa för mål.

Martin Andersson
Snabb anfallare med härlig inställning och bra avslut. Ny från Ramlösa Södra.

Kasim Hamzi

Lång anfallare. Teknisk och går rakt på mål. Ny för i år.

Nicholas Johansson
Snabb anfallare som även kan spela ytter med bra speed. Ny från Högaborgs BK.


Truppen och spelarkommentarerna är hämtade från vår officiella hemsida. 



Snabba timmar och skruvade bokhyllor

Jag har sagt det förr och säger det igen: det är nästan läskigt vad fort tiden går ibland. Den här lördagen är över om 20 minuter och det känns som att den knappt har hunnit börja.

Lång sovmorgon, en förmiddag som försvann och ett besök på Olympiafältet där våra seriekonkurrenter Stattena IF (första klubben som jag tränade med här i Helsingborg) och Ramlösa FF spelade var dagens facit fram till runt klockan tre då jag äntligen fick lite vettigt gjort. Det i form av att bege mig till vår nya lägenhet och skruva och dona lite. Soffan och bokhyllan är nu klara och vi börjar så smått få lite ordning på vårt nya hem. Mycket jobb återstår men vi är i alla fall på rätt väg.

Bilder från vår nya lya utlovas inom en inte alltför avlägsen framtid. Just nu finns inga nya bilder av värde att slänga in här men för att fräscha upp bloggen ska jag ta några snart.

Nu rundas dagen av med lite fotbolls- och filmtittande för min del. Min kära sambo är iväg ikväll och själv tänkte jag snart få disken och kvällspromenaden med vovven överstökad för att sedan krypa ner. En viktig match väntar imorgon då vi jagar säsongens första seger och det gäller att få lite rejäl sömn före den.

. . . . . . .


http://kylspray.com/blog/Glidtackling.aspx - uppdaterad!



Inför-rapporter, blogg- och speltips

Pga av publiceringskrångel på Kylspray.com för min del idag hamnar ett fotbollsinlägg här.

. . . . . . . .


Lokalfotbollen rullar vidare ikväll och i helgen med en rad intressanta matcher.
För vår del i HF Olympia väntar serieledarna FK Bosna på Olympiafältet på söndag och mitt gamla NIK åker till Glasriket och tar sig an Orrefors IF ikväll, för att ta ett par exempel.

Vi har som bekant inlett seriespelet på sämsta tänkbara sätt med två raka förluster. Lite av det kan förklaras med oflyt (premiärförlusten) och av att vi har mött två på förhand topptippade lag. Samtidigt är senaste 0-6-förlusten mot Ekeby förstås inte acceptabel och vi är i behov av poäng nu. Inte minst för självförtroendets skull. Faran med att ha så många nya och ett helt nytt lagbygge är, om det går dåligt, att folk lätt kan börja tvivla och tappa tron på vår spelidé. Något som vore förödande och inte minst onödigt då vi verkligen har en trupp med goda kvalitéer som bara behöver lite tid för att sätta sig på bästa sätt.

Träningarna i veckan har varit ganska bra och alla är motiverade inför söndagens och måndagens (b-laget spelar derby mot Stattena då) uppgifter. Alla är också medvetna om att vi behöver börja plocka poäng snart och vi kommer att komma väl förberedda för att lyckas med det.

. . . . . . . .

Inför FK Bosna-HF Olympia:
http://www1.idrottonline.se/templates/NewsPage.aspx?id=541487 

Inför Stattena IF B-HF Olympia B:
http://www1.idrottonline.se/templates/NewsPage.aspx?id=541503

Inför Orrefors IF-NIK:
http://www.nickeboik.com/fotboll/


. . . . . . . .

En riktigt bra blogg för er som vill följa lokalfotbollen
i Kalmar med omnejd har vi förresten här:
http://www.barometern.se/blogg/fotbollsbloggen/

Min gamla chef på Ölandsbladet-sporten, David Winberg, jobbar numera på Barometern och har höjt tidningens bevakning av lokalfotbollen med flera nivåer. Inte minst genom den här bloggen.

. . . . . . . .

NordicBets satsning på odds ända ner till division 4 kan innebära en guldgruva för de som är insatta i lokalbollen. Inte sällan hittar man riktigt lockande odds då oddsetsättarna förmodligen mestadels går på tabellplacering och i viss mån senaste resultat när de spikar oddsen, utan att ha direkt koll på läget i lagen. 

Ikväll skulle jag rekommendera följande spel i division 4 sydöstra:
Pukebergs BK-Fårbo FF 1, odds 2.30
"Puke är ett ojämnt lag förvisso men innehåller flera intressanta spelare. Hemma på Pukevallen tror jag att de tar en trea mot Fårbo. Gästerna vann förvisso mot topptippade Real Trekanten i premiären, men för stora växlar ska inte dras av den segern. Trekanten föll nämligen återigen i veckan hemma mot Blomstermåla och ser inte ut att ha fått igång maskineriet än. Så lägg en slant på hemmaseger!

Gullabo/Gullaboås-Madesjö IF 1, odds 2.80
Madesjö åkte ur elitfyran förra säsongen och fick tack vare, eller hur man ska uttrycka sig, det en favoritstämpel i årets division 4. MIF föll dock riktigt tungt mot öländska RM IF i premiären. Hela 0-5 på hemmaplan blev det och ett stukat Madesjö kommer inte att få det lätt ikväll. Mycket sämre uppgift än Gullabo/Gullaboås på bortaplan när man jagar revansch för en så tung förlust går inte att få. G/G har visserligen tappat i slagstyrka i år, men på hemmamark är det jobbiga att tas med.

Ett annat lockande odds är Bergkvaras 3.80 borta mot RM IF. Ölänningarna vann visserligen som sagt premiären på ett riktigt imponerande sätt och de har en stark trupp, men de senaste säsongerna har man varit riktigt ojämna. Bergkvara i sin tur har ett par riktigt spännande nyförvärv i förre Kalmar FF-spelaren Jon Björklund och Söderåkra AIK:s målmaskin Thom Emilsson så RM får se upp. Matchen känns vidöppen och då kan det vara värt en liten peng på bortaoddset.




Lite reflektioner

http://kylspray.com/blog/Glidtackling.aspx - fotbollen har gått käpprätt åt helvete de senaste dagarna men skrivlusten finns där ändå


Utelåst och missnöjd

Innan jag spyr galla över hur usel den här kvällen har varit - i likhet med helgen rent fotbollsmässigt - bör det nog påpekas att helgen i övrigt iunte alls var dålig. Tvärtom fick vi flytten till vår nya lägenhet avklarad och dessutom hade vi svärmor Anna på besök. Så nog var den både trevlig och givande om vi bortser från fotbollen som ju bekant gick åt helvete.

Vi besökte Karins och mitt nya stamställe Ebbas fik igår för en riktigt god lunch där innan Anna lämnade stan för återresa till Gävle. Därefter stod träning på schemat för min del medan Karin var på valpkurs.


Nöjd efter en rolig träning kom jag hem runt kvart i nio och såg fram emot en varm dusch, några goda mackor och lite fotbollstittande. Men det blev det inget med då det visade sig att jag var utelåst. Nu ska jag inte såga min älskade sambo men lite osmidigt var det av henne att glömma bort att vi endast har en nyckel för tillfället, låsa dörren, ta med sig nyckeln och vara borta cirka 1.5 h längre än mig... :)


Efter den 1.5 h långa kvalitetstiden i trapphuset igår har dagen idag varit tämligen lugn. Vi har varit iväg och vaccinerat vovven men i övrigt inte gjort särskilt mycket. I stället har jag gått och laddat för vad som egentligen skulle ha blivit dagens höjdpunkt: Skånederbyt mellan Helsingborg och MFF på Olympia. Men givetvis skulle helvetesdagarna när det gällert fotbollen fortsätta. MFF föll tyvärr helt rättvist med 2-1 samtidigt som det var kallt, blött och jävligt. Och till råga på allt elände kom man hem och fick se det lag som jag avskyr mest i fotbollsvärlden tillsammans med Helsingborgs IF, alltså Inter, vinna mot Barcelona i Champions League.


Kass fotbollskväll återigen med andra ord.
Men det är ju en dag imorgon med - och (som tur är) den innehåller ingen viktig fotboll.
Så det kanske är hopp om livet i alla fall.



Bedrövlig fotbollshelg

0-6 i fredags följdes upp av en lika usel söndag fotbollsmässigt. B-lagspremiären, dit man hastigt och lustigt blev inkallad sent igår och fick 90 minuter som högerback för andra gången på tre dagar, slutade med en mindre smickrande 0-4-förlust. Därefter bar det av hem lagom för att se Bonera riva ner Cassano med rött kort, straff och 1-1 som resultat i Milans möte i Genua med Sampdoria. Inte nog med det, i slutminuterna (på stopptid) kom givetvis också ett 2-1-mål för Sampdoria och så var en fiaskohelg utan dess like fullbordad. 


Så mycket att säga om våra matcher i helgen finns egentligen inte. Dock vill jag skriva av mig lite ändå. Fredagens storförlust var rättvis även om resultatet blev lite väl stort, men idag speglar 0-4 långt ifrån händelserna. I första halvlek var vi bättre än Kågeröds BoIS, vars a-lag är i division 4, och skapade också klart fler riktigt heta chanser än gästerna. Bland annat hade vi en boll i stolpen och returen slogs i mål, men det dömdes bort för offside. 

Andra halvlek började på samma sätt med åtminstone en jättechans för oss och aggressivt spel men efter att de slumpartat runnit igenom och gjort 0-1 rasade allt. För många började slarva med att ta det defensiva jobbet, vi hamnade ur positioner och de fick göra tre ganska billiga mål till. Samtidigt hade vi inte marginalerna med oss då vi hade två bollar till i ramen och ett par jättelägen till. Så 0-4 speglade som sagt inte alls varken spel eller chanser, även om vi tappade spelmässigt sista halvtimmen. 


För egen del var dagens match ändå en självförtroendehöjare då jag var mer delaktig i spelet och kände mig mer bekväm med bollen än i fredags. Nu gäller det bara att jobba vidare på det och hoppas att man får fler chanser på högerbacksplatsen framöver. 

Mer om Olympias matcher hittar ni här: 
http://www1.idrottonline.se/templates/NewsPage.aspx?id=535039 - B-lagets match

http://www1.idrottonline.se/templates/NewsPage.aspx?id=535035 - A-lagets match


Milan är väl inte så mycket att orda om. Vad jag har förstått var första halvlek inte så tokig men givetvis förändrade Boneras utvisning matchen helt. Nu var Rossoneri ändå nära att få med sig en pinne mot ett CL-jagande Sampdoria och att såga alltför mycket då känns inte relevant. Jag läste sågningar som "skjut Bonera och släng honom i havet, vilken pajas" på forumet och det är ju verkligen sådana supportrar vi behöver fler av nu...

Samtidigt gick det att läsa sågningar av Oddo. Nog för att även undertecknad bävade när denne byttes in som mittback efter Boneras röda kort men att lasta den gamle ytterbacken för förlusten är inte heller vettigt. Visst var det Oddo som förlorade duellen vid 1-2-målet men Sampdoria gjorde det bra i den situationen och i övrigt var Oddo klart godkänd.

Löjligt säger jag bara om ovan nämnda, samtidigt som jag ändå oroar mig en del för sommarens mercato då Berlusconis snålhet - som är ett faktum numera - gällande Milan kan leda till ytterligare en sommar utan nyförvärv av den kalibern som verkligen behövs.


Romas seger var det enda som någorlunda räddade den här helgen. Måtte de ta ligaguldet före Inter nu. Det är de röda från Roma värda.

Vucinic förresten - oerhört underskattad och har så varit i flera år. Det visar montenegrinen gång efter annan och vilken dröm det hade varit med honom i rödsvartrandigt.




Pinsamt uselt

0-6 ikväll i säsongens andra seriematch.
Det räcker egentligen med att skriva det.
Visserligen är Ekeby GIF ett bra lag som garanterat kommer att slåss i toppen av vår sexa, men 0-6 är aldrig okej att förlora med när man spelar mot ett lag från samma division som en själv.
 
Det finns egentligen inte så mycket att säga om den förnedrande förlusten men trots det försöker man analysera den och har svårt att släppa den.

0-1 kom direkt efter bara ett par minuters spel och var inte mycket att säga om. En drömträff (felträff?) som satt i bortre krysset.

Sedan kändes det trots att de var klart hetare och bättre än oss inledningsvis som att vi var på väg in i matchen. Men då kom tio mardrömsminuter mot slutet av halvleken som innebar 0-2, 0-3 och 0-4. Egentligen alla målen kom för billigt.

0-4 i paus och givetvis var matchen redan avgjord. Vi inledde dock andra halvlek klart bättre och gjorde 45 minuter som trots allt var godkända. Men tyvärr kunde vi inte putsa siffrorna utan i stället fick de alldeles för enkelt göra både 0-5 och 0-6 innan slutsignalen.

För egen del blandade man och gav före paus, medan andra halvlek gick bra. Får försöka att ta med det och det gäller även för de övriga i laget. Det är bara att dra ett streck över den här insatsen och redan imorgon börja blicka framåt mot nästa omgång.

. . . . . . .


Kvällen räddades något av
att NIK glädjande nog tog en meriterande seger i seriepremiären mot topptippade IFK Oskarshamn hemma på Ljungvallen. 3-0 efter tre mål av Bojan Dinic och tre sköna poäng som start på seriesäsongen gör att även mitt humör, egentligen nere i botten, känns lite enklare att bära med sig.
 

. . . . . . .



Nu slutet av Inter-Juventus och Passagerare 57 samt en del godis i tröstätarsyfte.

Det närmar sig

Det är flera viktiga saker som står på programmet de närmaste dagarna. Imorgon är det hemmapremiär på Filborna IP för oss när vi tar emot ett topptippat lag i form av Ekeby i Skånesexan. Sedan väntar flytt till vår nya lägenhet på lördag. Det ska bli så skönt när den flytten är över och vi har installerat oss på allvar i lyan.

Från och med nästa vecka blir det fullt fokus på mitt examensarbete när det gäller skolan. Idag har vi haft en sista examinationsuppgift i form av en slags grupptenta där vi skulle konstruera tre olika frågeställningar utifrån litteraturen och sedan skriva kring de frågorna. De tog sin tid, närmare bestämt hela förmiddagen och en bra stund under eftermiddagen med, men jag tycker att vi kan vara nöjda med resultatet. Det är kul att jobba i vår basgrupp, vi har allt som oftast roligt tillsammans och flera av gruppmedlemmarna är lika mig när det gäller humor och jargong så det är upplagt för smågnabb och många meningsutbyten. Precis som det ska vara.

Nu blir det dock inte fler grupparbeten den här terminen utan som sagt examensarbete. Något som passar mig bra då jag trivs med att disponera min tid helt på egen hand och kunna planera upp dagarna som jag vill ha dem.

Förutom flytten i helgen så kommer Karins mamma, tillika min kära svärmor hit. Det ska bli riktigt kul då det var längesen man fick träffa henne nu. Det är inte utan att man saknar Gävle ibland och människorna där, även om vi som väl är har det riktigt bra här.

Nu börjar det bli dags att knyta sig. Har varit uppe sen halv sex och det är allt annat än angenämt att behöva kliva ur sängen vid den tiden. Riktigt hemskt måste jag få sträcka mig till att säga att det är. Och med tanke på hur flitig jag faktiskt har varit (stabil insats i skolan följt av en bra fotbollsträning för hela lagets del) kan jag somna med gott samvete snart :)

Imorgon blir det till att packa klart, förbereda det sista inför flytten och sedan ladda inför matchen.
Återkommer med fler rapporter efter morgondagen.



. . . . . . . .


Fotbollsbloggen
uppdaterad:
http://kylspray.com/blog/glidtackling.aspx





Förklaring till röran

Om ni bloggläsare nu börjar funderar på varför det har dykt upp två renodlade fotbollsinlägg här, som dessutom är skrivna tidigare tillbaka i tiden, så ska jag ge er den enkla förklaringen till det. Ni ick-fotbollsfrälsta behöver inte oroa er, bloggen är inte på väg att bli en fotbollsblogg igen. Tvärtom kommer i princip all fotboll även fortsättningsvis hamna på fotbollsplattformen som jag ständigt länkar till här. De här två inläggen ska dock länkas från NIK:s officiella hemsida och då är det enklare att lägga in dem här, då det är enklare att direktlänka till den här bloggen.

Så sitt ner i båten och simma lugnt. 


 

NIK-analys del 2

MÅLVAKTER
Förut kändes startelvan tämligen enkel att pricka in men i dagsläget är det svårare. Ewaldh kan vi med all säkerhet sätta som målvakt, då han förstås är given. Bakom finns Radhe den äldre, nämligen Tobias Radhe (pappa till nämnde Emil). Han har spelat stabilt när han har fått rycka in på försäsongen. Som kuriosa kan tilläggas att samma spelare även kan prestera som utespelare, något han bland annat visade med ett inhopp som vänsterback senast.




FÖRSVAR
Backlinjen kommer garanterat att innehålla kaptenen Christopher Eriksson men sedan är det öppet om platserna. Rutinerade Niclas Johansson har mestadels huserat som högerback under förra säsongen och i vår, men kamperade senast ihop med Eriksson då ett par tänkbara mittbacksnamn saknades. Johansson kan även spela centralt på mittfältet men ser ändå ut att ta en backplats i första hand. Förmodligen till höger, även om Magnus Berglunds glädjande och pigga comeback efter ett års skadefrånvaro nu ser ut att ge tränarduon ett till tänkbart ytterbacksalternativ (den tidigare mittfältsgiganten spelade högerback 2008 innan han tyvärr var tvungen att ta paus från fotbollen på grund av en krånglande ljumske).

Med Johansson till höger och Eriksson i mitten finns två platser till att fylla. Mikael Larsson var mycket duktig som mittback hela förra året men har testats på mittfältet i vår. Antingen blir han kvar högre upp i planen eller kamperar han återigen tillsammans med Eriksson. Alternativet om Larsson tar mittfältsplatsen är nickstarke, placeringssäkre Magnus Loman. Någon av de två spelar säkerligen bredvid Eriksson, mitt tips i dagsläget är Loman, och den andre tar innermittfältsplatsen.

Vänsterbacksplatsen är den mest öppna som jag ser det. Albin Aghamn, Henrik Bergerstam och i viss mån även Tommy Persson samt Niclas Johansson/Magnus Berglund (bilden nedan) kan komma att utgöra alternativen där. De två förstnämnda bör ligga närmast till hands men håller Berglunds ljumskar kan han bli ett utmärkt ytterbacksalternativ och antingen få Johansson att byta kant eller själv ta vänsterbacksplatsen. Alternativen är många och vi ska inte glömma att mittfältaren Dennis Svensson också kan ta steget ner.




MITTFÄLT
På mitten kommer vi som sagt förmodligen att hitta Larsson alternativt Loman centralt. Där får den utav de två som spelar på innermittfältet sällskap av Joakim Jonsson. Jonsson vinner och fördelar boll precis som ifjol, förmodligen flankerad av kantspelarna Jimmy Wiberg och nämnde Svensson. Wiberg kan även spela centralt men får i första hand ses som högermittfältare. Alternativ på kanterna finns främst i ynglingarna Robin Eriksson och nyförvärvet Emil Rahde samt nämnde Tommy Persson.

Peter Svensson
kan även gå in på mitten, såväl på kanten som centralt, och dessutom agera ytterback om så krävs. Ett annat nyförvärv som inte funnits med så mycket än men som kan tillföra en hel del speed på vänsterkanten är Christopher Rosenquist. Ett av fjolårets utropstecken, Roger Karlsson, finns också med i bakvattnet även om hans försäsong har innehållit innebandy och det i skrivande stund är oklart hur mycket (eller om) han kommer att spela för NIK i år.




ANFALL
Framåt återfinns Sonny Ståhlbalck i en roll mellan mittfältet och anfallet tillsammans med skyttekungen Bojan Dinic. De två backas främst upp av Rahde och i viss mån även Eriksson (Robin), samtidigt som tränaren Anders Madsen kan snöra på sig skorna och göra bra insatser som offensiv mittfältare/anfallare. Som ytterligare alternativ hittar vi Loman som stundtals spelade anfallare med gott resultat ifjol, även om han främst lär husera längre ner i banan.




Sammanfattningsvis går det utan tvivel
att konstatera att NIK-truppen, som i början av året såg lite tunn ut, nu innehåller ett antal goda alternativ på i stort sett varje plats. Givetvis får man som alltid på den här nivån räkna med att det alltid kommer att saknas några spelare till varje match, ytterst sällan kan ju lagen från fyran och neråt ställa upp med den optimala förstaelvan varje omgång. Men kommer NIK till spel med en skadefri trupp och kan ha de flesta tillgängliga från match till match så ser förutsättningarna riktigt lovande ut.


 


NIK-analys del 1

NIK vann som bekant i måndags och att bevittna den matchen gav mig också lite mer fakta att stå på när det nu är dags att analysera lite inför den stundande seriepremiären.

Nu väntar endast en träningsmatch till (Ljungbyholm imorgon) innan det är seriepremiär nästa fredag. Därmed är det också läge att, nu när undertecknad själv sett NIK spela i vår, göra en analys av läget och blicka fram emot premiärmatchen.

Tidigt under 2010 gick det att sätta vissa frågetecken för NIK. Nyckelspelaren Emanuel "Manno" Andersson hade lämnat för Blekingelaget Trion, duktige Sebastian Melin hade gått till Rockneby och målvaktsklippan Johan Ewaldh såg ut att kunna vara på väg till division 2-laget Lindsdals IF. I det läget hade man heller ingen koll på huruvida nyförvärven skulle kunna fylla luckorna eller på hur tränarduon Madsen/Svensson nu tänkte formera laget.

Frågetecken har nu, när det återstår en dryg vecka till premiären, rätats ut och känslan är klart mer lovande hos undertecknad än vad som tidigare var fallet. Det viktigaste beskedet kom i förra veckan då det stod klart att Ewaldh stannar i NIK. Därmed kan Nickebo förmodligen ståta med en av de bättre division 4-målvakterna, inte bara i Småland utan förmodligen med samtliga distrikt inräknade. Dessutom har nyförvärven kommit bra in i lagbygget. Framförallt verkar unge Emil Radhe kunna bidra med fart och kreativitet på mittfältet och allroundskicklige Tommy Persson gjorde en stabil insats senast.



Mycket nu

Det känns helt plötsligt som att det är mycket nu:
- Flytt kommande helg

- En hundvalp att underhålla

- En c-uppsats som det måste börjas på nu

- En skolvecka som ska klaras av

- Fotbollsbloggande och framförallt NIK-hemsidan som ska skötas

- Ett försök att skaffa ett sommarjobb (sent men skam den som ger sig)

Och säkerkligen en hel del annat som jag inte kom på just nu.
Kanske dags att rycka upp sig, klippa sig och skaffa ett jobb, typ? 

Nu ökar vi takten och slår helst inte av på den förrän den ovanstående listan har kortats av väsentligt. 

Jobba, jobba, jobba! 

 



Fler funderingar och grabbkväll

Det är så frustrerande att sitta och tänka tillbaka på matcher som den vi förlorade idag. Man kan inte släppa irriationen och man kan inte sluta förbanna sig över hur orättvist slutet var, hur bestulna vi blev på poängen och på hur fruktansvärt tungt det var.


Men samtidigt är det skönt att bryta ihop och sedan jobba vidare. Spelar vi så här disciplinerat i försvarsspelet och står för ett så pass hårt lagarbete som idag kommer poängen att trilla in framöver. Det var trots allt ett av de absolut topptippade lagen som vi förlorade mot.


För egen del var det liksom för alla andra i laget en godkänd insats. Man fick slita hårt som högerback men defensivt gick det ganska bra. Framåt bidrog jag inte mycket då deras 4-3-3-spel tvingade oss i backlinjen att tänka defensivt i första hand men sammanfattningsvis får undertecknad säkerligen ett godkänt betyg.


Jag bidrog också i allra högsta grad till deras utvisning. Ett par av våra mittfältare var i löpduell med en Croatiaspelare på väg mot vårt straffområde då denne fick bollen lite för långt ifrån sig var på jag klev fram för att bryta. Samtidigt så hakade en av våra spelare i honom, han trillade samtidigt som jag slog undan bollen och mer eller mindre kolliderade med den trillande Croatialiraren. Han fick dock för sig att jag hade gjort något fel och blev fly förbannad, flög upp, sprang fram mot mig, tryckte upp en hand i ansiktet på mig och markerade en skalle samtidigt som han hävde ur sig något om att jag skulle passa mig. Smart beteende och rött kort direkt. Skönt för egen del att bevisa för sig själv att man trots ett rätt hett temperament i stridens hetta kan klara av att hålla sig lugn då jag bara stod och slog ut med armarna medan han kaxade upp sig. Rutin kallas det...


. . . . . .

En positiv sak i all bedrövelse
är att vi har så grymt snygga dräkter. Första gången som vi man fick se vårt a-lagsställ idag och ack så nöjd jag blev. Vita tröjor med lite rött på, röda shorts och röda strumpor. Ruskigt snyggt!

. . . . . . 
 

http://kylspray.com/blog/Glidtackling.aspx - uppdaterad till bristningsgränsen senaste dagarna


. . . . . .

Nu blir det grabbkväll:
Jag, hunden, en påse chips och Real Madrid-Barcelona. Här ska det med andra ord sannerligen brytas ihop och kommas igen :)


Total katastrof

Premiären i den nordvästra Skånesexan är avklarad och den fick ett så in i helvetes bittert slut. Efter 90 minuters enormt jobb och en väldigt disciplinerad, defensivt stabil insats av oss valde den helt genomusle domaren (som var värdelös åt båda håll rakt igenom, främst mot oss utan att gnälla för mycket) bestämde sig för att döma straff för Croatia för en hands som skedde solklart utanför straffområdet.

Jag vet att det brukar vara enkelt att skylla på domaren och att det ofta är en alltför simpel ursäkt efter en förlustmatch. Men om ni hade varit på plats på Olympiafältet idag hade ni förstått att kritiken ovan. Det var långt ifrån bara Olympias spelare och ledare som ansåg att pajasen som agerade domare gjorde en horribel insats.

Så ruskigt bittert att behöva förlora på ett sådant sätt efter en riktigt stabil insats. Nog för att Croatia hade klart mer boll än oss men det var en del av vår matchplan, att falla ner lågt och försvara oss. Det lyckades vi bra med och chansmässigt hade vi väl så många lägen av vikt som vad de hade.

Nu blir det till att tjura över den här matchen resten av kvällen (nog tur för sambon att hon ska iväg, så hon slipper mig ett tag) men sedan är det bara att blicka framåt. Visserligen får vi tre man avstängda till fredagens match mot Ekeby men samtidigt tillkommer tre-fyra spelare som inte fanns tillgängliga idag. Det kombinerat med allt positivt som trots allt finns att ta med från dagens insats gör att det finns gott hopp om poäng när det är dags för omgång två.


Alla dagar

Alla dagar är inte humöret på topp.
Alla dagar är inte roliga, perfekta dagar.
Men exakt alla dagar vet jag en sak: jag har världens bästa sambo! :)

Älskar dig Karin Nilsson <3

Nu laddar vi

Sista praktikdagen imorgon, en lång sovmorgon inleder den, en lyckad onsdag och en nyttig träning i benen, samt ett glädjande besked i form av en startplats i lördagens seriepremiär mot Croatia - det känns riktigt bra nu :)

En rejäl uppdatering av fotbollsbloggen väntar under de närmaste dagarna och som alltid kommer jag att marknadsföra den rejält här. I övrigt lär det inte dyka upp speciellt mycket spännande före lördag, då det mesta av mitt fokus läggs på fotbollspremiären nu.



3 dagar kvar...



Fullt upp

Det här inlägget skrevs tidigare under dagen, men då hann jag aldrig publicera det.

. . . . . . 

Det är verkligen fullt upp för paret Alfredsson/Nilsson just nu. Hundinförskaffandet har förstås fört med sig en klart mer innehållsrik och samtidigt även jobbig vardag. Men på det stora hela är det förstås positivt. I början lär det vara en tuff period innan han har blivit rumsren, men bortsett från allt golvtorkande och springande ut och in med honom så är det bara positiva intryck hittills. Det verkar (ta i trä) vara en väldigt lugn och snäll hund som vi har fått tag i. Förutom att vi har blivit med hund väntar som bekant en flytt om mindre än två veckor och dessutom har vi lite fler planer framöver. Mer om det dyker garanterat upp senare dock.


Nu är det fullt fokus på vår lilla hund, Casper, de närmaste dagarna och för egen del är det dessutom redan dags att börja förbereda sig för helgens efterlängtade seriepremiär. Croatia står för motståndet när det nordvästskånska division 6-serien sparkar igång på lördag. Nu återstår det att se om det blir en startplats för mig då jag missade annandagens genrep (vinst med 3-1 mot Billesholm), men annars är det bara att bita i och göra allt för att ta tillbaka platsen. Hursomhelst är jag inte överdiplomatisk eller osjälvisk när jag från hjärtat konstaterar att det allra viktigaste på lördag är tre poäng, oavsett vilka som får starta.


Förutom hund och fotboll rundar jag den här veckan av min 25 dagar långa praktikperiod på Klippans gymnasieskolas idrottsprogram ute i Ljungbyhed. Efter hand har det blivit alltmer givande och lärorikt. Med facit i hand kan jag inte annat än att konstatera att jag har tagit flera kliv framåt i min roll som lärare och att jag känner mig mycket tryggare i rollen nu. Att det dessutom blev rejält positiva omdömen från såväl min handledare som min lärare på högskolan skadar förstås inte heller.

Nu väntar lite hundlek innan det är dags för mat och träning. Sista passet före lördagens viktiga match och allt känns just nu väldigt inspirerande, såväl på fotbollsplanen som i övrigt.



En ny familjemedlem









Fler bilder finns på Facebook för er som har mig som vän där.





Påskbilder


Kisse


Vårtecken i Småland


Vi <3


Pappa betraktar ån utanför vår trädgård


Fotboll på Ljungvallens b-plan: NIK-Rockneby


NIK med tränaren Fredrik Svensson som sköter paussnacket


I väntans tider

Nej, Karin är inte gravid men vi väntar på tillökning ändå. Detta i form av en liten tio veckor gammal Samojedvalp som vi enligt planerna ska hämta nu innan vi tar tåget tillbaka till Helsingborg om ett par timmar. Dock verkar det bli knappt med tid då kennelägaren är på väg hem från Värmland och just nu verkar oanträffbar...

Påskhelgen här hemma har varit bra och det är alltid kul att komma hem till sina riktiga hemtrakter, speciellt när det inte sker så ofta numera. En massa god mat, en tur till IKEA, promenad igår, NIK-seger på Ljungvallens härligt ojämna och allt annat än gröna (men likväl älskade) b-plan idag och en ett antal timmars skönt slappande här hemma är vad som har hunnits med för att sammanfatta.

Gott med en NIK-seger med 6-2 idag trots mindre lysande spel och riktigt kul att träffa gänget igen. Dessutom är det alltid en fröjd att komma ner till Ljungvallen. Så idylliskt, vackert, nostalgiskt :)

Mer om fotbollen blir det som vanligt i fotbollsbloggen senare när NIK, mitt eget Olympia och även IK Sätra ska avhandlas.

Nu återstår väntan, väntan och lite mer väntan. Var är hunden? Någon som ser honom?
Återkommer med lägesrapport senare om nu internet fungerar nere i lägenheten. Lite bilder från helgen dyker också upp framöver.

Over and out.


Påsk i Småland - igen

Precis som förra året innebär påsken hemresa till Småland och firande med mina föräldrar och Karin. Det är väldigt mycket som har hänt sen sist. Då var Karin här för första gången och vad som väntade framöver hade vi ingen aning om - nu är vi sambos i Helsingborg och har hunnit vara med om en hel del.

Igår åkte vi från Helsingborg, hem hit, och på måndag åker vi tillbaka igen. Då med en hund i släptåg och därmed börjar en ny fas i vårt samboliv då vi helt plötsligt är tre i stället för två :)

Idag har vi varit en sväng på IKEA för att spana in lite möbler som vi ska inhandla i Helsingborg, mest för att vår blivande flytthjälp i form av föräldrar ville se vilka saker det rör sig om och hur mycket plats som de kommer att ta i bilen när det är dags för flytt om två veckor. En fin soffa som vi kommer att bli nöjda med har vi bestämt oss för och lite andra diverse saker.

Utöver det har det bara blivit slappande och god mat här. Så lär helgen fortsätta framöver och det är bara att njuta av lugnet fram till måndag :)

Och inte hjälper jag till heller. Men eftersom jag är så söt och charmig så tycker dom om mig ändå.
Min spökskrivare tog över där ett tag och skrev en indirekt pik åt mig i jag-form. Men jag ska ta disken snart, jag lovar... :)

<3



Tunga träningar och påsk

Ytterligare en träningsvecka är över och den har varit tung för min del. Inte mentalt, tvärtom då söndagens seger och lyckosamma insats förde med sig mycket positiv energi, men däremot fysiskt. Två 90-minutersmatcher (internmatchen och söndagens träningsmatch) plus en träning med en del tempokrävande spel under måndagskvällen satte sina spår i mina ben. Man börjar väl bli gammal antar jag, trots att man inte har fyllt 24 än. Hursomhelst var det tunga ben under måndagen men det var trots allt riktigt skönt att ta ut sig.

Onsdagsträningen var även den ganska tung, men då beroende på att efterdyningarna av en förkylning innehållandes halsont var närvarande hos mig. Lite vanskligt att träna och det kändes tungt i början, men när jag bet ihop svarade trots allt kroppen riktigt bra och efteråt var det bara skönt att ha fått springa ur sig det sista av förkylningen. 

Då jag i skrivande befinner mig på småländsk mark missar jag orutinerat nog annandagens genrep mot Billesholms IK. Lite olyckligt givetvis då det är sista chansen att visa upp sig inför premiären nästa lördag mot Croatia, men samtidigt känns det lite enklare att tvingas gå miste om matchen nu när jag har fått starta de senaste fem matcherna som högerback och det dessutom har gått bra. Nu har jag gjort vad jag kan för att få spela från start i premiären, sedan återastår det att se hur det blir med den saken.

Mer fotboll här:
http://kylspray.com/blog/Glidtackling.aspx

Nu blir det påskmat, lite mer sport på tv och en vilodag innan livet med hund blir verklighet på annandagen strax efter att jag har bevittnat NIK-Rockneby IK i gräspremiären ute på Ljungvallens b-plan.



RSS 2.0