500 meter över havet och en tur med krokodiler

Så var det sista riktiga Jamaicaäventyret avklarat. Igår tog vi en tur neråt de södra delarna av landet igen, den här gången med vår hyresvärd Doc och hans fru Claudette. På planeringen stod först ett besök vid, och en tur på, Black River som såväl är vad den heter (alltså en flod) som en stad följt av nytt vattenfallsbad i YS-falls. Det sistnämnda blev dock inte av då de visade sig ha stängt där på måndagar, men de ändrade planerna blev bara till det bättre då vi fick uppleva mycket annat i stället.
 
Det blev nämligen en rundtur som ledde oss till Lovers Leap där vi bjöds på den mest magnfika utsikt jag har upplevt och dessutom gjorde vi ett nytt stopp vid Treasure Beach (där vi stannade till en kort stund under Kingston-resan med den österrikiske guiden förra veckan). Det gav oss i stället för ytterligare en erfarenhet av bad i vattenfall ännu fler upplevelser och minnen att ta med tillbaka hem till Sverige.

Nu hade säkert YS Falls varit mäktigt, men att bada i Somerset Falls och kasta sig ut i det forsande vattnet där som vi gjorde i torsdags var en så positiv upplevelse i sig att det kanske var lika bra att den fick sätta punkt för vattenfallsbesöken. Det känns därför bara positivt att det stängda YS Falls ledde oss till Lovers Leap i stället.
 
Som vanligt bjuds det på en del bilder och jag ska försöka förklara någorlunda vad vi har varit med om.
 
Black River, precis i änden innan den mynnar ut i Karibiska havet. Här startade vi turen
på cirka 6 kilometer längs med floden.

Floden vi åkte på, som alltså heter Black River, sträcker sig från nord- till sydkusten och går således rakt igenom hela Jamaica. Det var vackert längs med den och det var en naturskön och spännande upplevelse att ta sig en tur på den.
 

Jag längst fram i båten.
 
 

Den största av krokodilerna som vi såg. Mellan 3-4 meter stor var den uppskattningsvis
enligt guiden och
mitt eget ögonmått. Stor nog för att vara skräckinjagande, hursomhelst.
 
 
Här gömmer sig en av Black Rivers krokodiler.
  


Den största av krokodilerna igen.
 
Det var ett bra sätt att starta dagen på genom att ta en tur i den här vackra miljön.
 

Läcker inramning minst sagt.



En av de 5-6 krokodilerna vi såg under turen på Black River.



Där inne ligger den största av krokodilerna som vi såg och vilar sig.
 
 
En av Black Rivers drygt 300 krokodiler tar sig en simtur.


 
En krokodil till, som lockas till båten av guidens fågelljud. Den var nog inte så intresserad av att äta oss turister dock, de är tydligen vana vid båtturerna och attackerar bara människorna som rör sig på floden om de ska försvara sina ungar enligt guiden.
 

Black River-turen på nytt. Det var riktigt spännande och intressant att se krokodiler "live", inte bara i inhängnad som exempelvis under semestern på Fuerteventura 2011.

 

Bamboo Avenue. Bambuträden skapar en tunnel, riktigt läckert!

 

Lovers Leap. Galen utsikt! 535 meter över havet, som i sin tur ligger precis nedanför oss,
står vi här.

 
Lovers Leap igen.

Historien om Lovers Leap var intressant. På bilden ovan ser man två stubbar och den platsen är själva anledningen till namnet (fritt översatt de älskandes språng eller hopp). Där stod, i början på 1800-talet, ett förälskat slavpar precis innan sin död. De försökte fly undan sin "chef", sin slavdrivare, som ville skilja dem åt genom att sälja kvinnan vidare. Anledningen var att även han var förälskad i henne och avskydde deras relation. Nu var de jagade av slavdrivarens män och valde, i stället för att fångas in och tvingas leva isär, att hand i hand kasta sig ut från avsatsen mot sin död.


Utsikten förtjänar många bilder.

 
Vi på balkongen vid Lovers Leap. Skapligt läge, minst sagt.

 

Träden såg ut som små ogräs snarare än just träd där nere.
 
 
Himlen kändes nästintill närmare än marken och havet stundtals. Mäktigt!


På väg från Black River mot bland annat Lovers Leap. Bamboo Avenue kallas det här, där
bambuträden bildar en tunnel över vägen.


Ett stopp vid Treasure Beach. Berömd men inte lika turistinfluerad som de mer välkända och turistanpassade stränderna.



Slutet på dagen. Solnedgång nere vid sydkusten när vi var på väg tillbaka mot Montego Bay
och
snart skulle svänga av norrut. 
 

En av alla dessa vackra solnedgångar som vi har sett här.

Den här dagen blev en av de mer händelserika och en av dagarna som har gett mest positiva, intressanta och minnesvärda erfarenheter. Blue Mountain-turen, badandet i Somerset Falls och klättrandet uppför Dunns River Falls toppar nog listan över alla upplevelser under de två månaderna här, men gårdagen var även den riktigt lyckad och givande. 



Slutet på en klockren dag, solnedgång vid sydkusten på hemvägen.

Så här såg vår tur ut, från Montego och söderöver (Savanna La Mar bland annat), ner till sydkusten och Black River (inte utmärkt här). Vi var därefter vid Lovers Leap (röda strecket) precis intill Aligator Pond innan vi tog vägen tillbaka genom bland annat Lacovia.
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0