Lägessammanfattning kort och gott

De senaste veckorna har tiden bara flugit fram, som så ofta, men ganska mycket har hunnit hända och nu väntar förhoppningsvis en skön påsk och en bra lovstart nere i Kalmar. Passar på att sammanfatta den senaste tiden med några rader här innan flyget lyfter:
 
Det är så sjukt roligt att jaga en boll, även om det för mig just nu bara händer en gång i veckan. Måndagskvällarna är snudd på heliga då måndag är lika med inomhusträning med korpgänget. Eller korpgäng är kanske fel benämning. Dels är det tveksamt om det blir något korpspel för oss i år, dels är kvalitén riktigt hög med några ex-allsvenska spelare exempelvis. Grymt kul är det hursomhelst och fotbollssuget är fortfarande väldigt stort.
 
 . . . . . . . . . . . . . . .
 
Påsken spenderas som sagt hemma i mina barndomstrakter. Vi flyger ner i morgon och stannar i Smålandsskogarna till och med onsdag. Ser fram emot det, utan tvekan.
 
 
 . . . . . . . . . . . . . . . 
 
Jag har skaffat träningskort! Äntligen har undertecknad börjat röra på sig lite mer igen. Förutom de omnämnda "korpträningarna" med kompisgänget blir det nu något pass per vecka, minst, på Friskis. Alltid något.

 . . . . . . . . . . . . . . .
 
Våren är här! Det är den alltid när allsvenskan i fotboll drar igång. Snart, snart är det dags. Och MFF har redan hunnit spela sig till final i Svenska cupen. Gott så!
 
Veckans bästa inköp för övrigt:

 
 
 . . . . . . . . . . . . . . .
 
Jag såg något väldigt rörande på tv häromkvällen. På trean var det närmare bestämt, i tisdags kväll. Jag såg föräldrar som var så enormt stolta över sina barn, de kunde inte hålla tillbaka tårarna. Så stolta var de. Det var underbart att se, inte minst som förälder själv. Fantastiskt! Att stoltheten kom för att de numera vuxna barnen enbart hade lyckats med det som vanliga, normalbegåvade människor gör dagligen i vardagen kan vi väl glömma för en stund? Det var ju ändå så fint.
#Ungochbortskämd #ironi
 
Apropå Ung och bortskämd: Kanske läge för de känslosamma, så lyckliga och stolta föräldrarna att börja ställa lite högre krav på sina vuxna barn än man normalt sett gör på lågstadieelever... 
 
 . . . . . . . . . . . . . . .
 
Trivs riktigt bra på nya jobbet på Strömsbro skola. Har två trevliga klasser och bra kollegor. Samtidigt kan jag dock inte komma ifrån att saknaden av Prolympia är stor. Jag har nämnt det tidigare: stämningen där, såväl kollegor emellan som mellan lärare och elever, måste vara unik. Den saknar jag förstås och även det sköna tuggandet i personalrummet. Fotbollssnacket höll hög klass där! Dessutom var det kul att ständigt tjata med eleverna i korridorerna. Är absolut nöjd nu men kommer inte glömma Prolympia i första taget.
 
 . . . . . . . . . . . . . . .
 
Theo äter gröt och vill ha kanel på. Får kanel. Strax senare:
- Det är inte "nel" pappa
- Jo, du har fått kanel där gubben
- Det är inte "nel"
- Jodå, där har du kanel, där på gröten
- Inte "nel"...
Det går någon minut, sen kommenterar Theo sin gröt och kanelen igen:
- Det är inte "nel"
- Jodå, svarar jag igen per automatik för att sedan slänga ett öga på bordet där kanelförpackningen står för att inse att min älskade son har rätt. 
- Ojdå, du har rätt Theo. Det är inte kanel. Det är muskot... 
 
 . . . . . . . . . . . . . . .
 
Vi har bokat Kroatienresa till sommaren. Blir grymt! Har aldrig varit där men däremot har landet stått högt upp på listan över tänkbara Europaresmål.
 
. . . . . . . . . . . . . . . .
 
En annan skön Theo-konversation utspelade sig när vi åt middag en kväll i veckan. 
- Vill ha flingor pappa! 
- Men flingor äter vi inte till middag gubben. Det äter man ju till frukost eller kanske mellis.
- Theo vill ha frukost! 
 
Han är inte dum, vår lilla älskling. 
 
. . . . . . . . . . . . . . . .
 
Underbara, älskade ungar:

 
 
 
 

Ensidig medierapportering leder till svaga fotbollskunskaper

Många gånger om har jag irriterat mig på folk som tror sig kunna mycket om fotboll men i själva verket inte kan mycket alls om själva spelet och hur det fungerar/är uppbyggt rent taktiskt. Ett I-landsproblem kan tyckas och absolut, det är väl ingen mening med att hänga upp sig på det. Men ändå, jag som analytiskt lagd taktiknörd har ändå svårt för det.


Extra tydligt blev det för drygt en vecka sedan när jag satt och följde Sydsvenskans liverapportering från MFF:s träningsmatch mot Ålborg. MFF gjorde en dålig insats och givetvis dök en rad troll upp i kommentarsfältet. Många uppenbarligen utan minsta koll på fotboll. MFF.are, mycket möjligt i alla fall, säkert fotbollsintresserade men ändå utan kunskap om själva spelet. Det är många som följer fotboll och som är intresserade av sporten samtidigt som de saknar förståelse och kunnande om hur den fungerar skulle jag vilja påstå. Här hade vi garanterat en rad sådan människor. Folk spydde galla, sågade allt och alla, 


Senare samma dag, som Ålborg-MFF, tittade jag en stund på Champions League. Bayern München spelade och de har de senaste åren varit extremt intressanta att se ur en taktisk aspekt. Ständiga systemskiften, positionsförändringar, mångasidiga spelare - deras spel har innehållit allt och lite till. Matchen mot Juventus den här kvällen var inget undantag men trots det bemödade sig inte några svenska medier att nämna något om Bayerns taktiska drag utan, utan höll sig till det vanliga och rätt så platta refererandet. 

När jag funderade lite kring varför svenska fotbollsjournalister sällan nämner något om taktik, spelsätt och liknande slog det mig att bristen på fotbollskunnande kan nog kopplas till avsaknaden av sådant innehåll i mediernas rapporterande. Nästan alltid skrivs sånt i stil med "Ronaldo gjorde sitt 373:e mål och tillägnade det sin nya kärlek, den omskrivna modellen blablabla" och "de gjorde 1-0 i 33:e och sen blev det 1-1 och det stod sig matchen ut". Det är aldrig något om taktiska detaljer, inte ens någon mening. Ska man, om man är taktikintresserad som jag exempelvis, läsa något om taktik får man följa typ Kalle Karlssons blogg eller utländska skribenter.

Min teori är att just bristen på artiklar om själva taktiken och om hur spelet egentligen funkar gör att många som är fotbollsintresserade och åtminstone säger sig vara supportrar helt enkelt inte förstår fotbollens grunder. Många läser säkerligen bara de vanliga egentligen meningslösa artiklarna om vilka som vann, gjorde mål osv och bygger hela sin fotbollskunskap på dessa. Sen förlorar MFF till exempel med 3-0 mot något lag, medierna skriver att de var dåliga och att försvarsspelet var svajigt och vips så har x antal så kallade fotbollsintresserade/fotbollssupportrar byggt såna åsikter kring artikeln: MFF:s försvar suger, alla är dåliga, backlinjen håller aldrig i allsvenskan osv osv. Många verkar tro sig kunna väldigt mycket om fotboll bara baserat på vad de läser i dagspressens mainstreamartiklar. Något som gör att nivån på diskussionerna blir snudd på bottenlös stundtals. 


Nytt jobb och hög korpklass

Det här året har dragit igång med full fart och det har faktiskt varit en hel del nytt för min del. Inte minst nytt jobb. Som alla (ni är nog inte så många) bloggläsare vet trivdes jag oerhört bra på Prolympia och saknar redan nu människorna där, men samtidigt så har starten på Strömsbro skola varit lovande. Jag trivs med kollegorna och har två fina klasser med lugna, trevliga elever. När jag nu var tvungen att lämna Prolympia kunde det förmodligen inte ha blivit så mycket bättre på ett nytt ställe än vad det har blivit nu.
 
Svenska/SO med två årskurs 6-klasser passar mig perfekt och att jag dessutom numera jNyttobbar bara några minuters promenad från vårt hus är förstås ytterligare en fördel.
 
 
 
 
 . . . . . . . . . . .
 
Fotbollsmässigt ligger jag väldigt lågt just nu när det gäller min egen aktiva karriär. Det här är tredje försäsongen i rad som jag inte spelar för någon klubb. Lite tomt är det, det är klart man saknar fotbollen en del, men just nu gör jag ändå det bästa av den fritid som finns. Det har inte varit läge att spela aktivt i en klubb de senaste åren utan undertecknad nöjer sig för närvarande med en del korpspelande. Eller tränande just nu, det återstår att se om det blir något lag för Solsidans del 2016 faktiskt. Dock är det inget fel på träningspassen vi kör på måndagarna just nu. Det är synd att klaga på tempot som dras upp under inomhusfotbollen när ex-allsvenska spelare som Anders Wikström och Andreas Dahlén är med tillsammans med en rad gamla division 2-spelare. Så träning får en gammal halvt avdankad gärdsgårdslirare som jag i alla fall. Och snudd på löjligt kul är det också.
 
 . . . . . . . . . . .
 
Det blev ganska föga överraskande heta diskussioner kring Melodifestivalen senaste helgen efter den något omskrivna nationalsången och framförandet av svenska folksånger på hebreiska och arabiska. Jag tänker inte ge mig in i någon lång diskussion kring det, utan bara konstatera att det borde vara en självklarhet att vi ska kunna sjunga nationalsången i originaltappning, lyfta fram vår svenska historia och kultur SAMTIDIGT som vi har en bra integrationspolitik och ett bra mottagande av människor som kommer hit nu.

Det borde också vara enklare för en person från ett annat land, en annan kultur, att integreras i ett samhälle som har en tydlig identitet och kultur. Att man nu i stället delvis har gett bort kontrollen över svenska symboler som den blågula flaggan och nationalsången till mörka högerextrema krafter kan dock göra så att den där identiteten blir otydlig och luddig. Något som kan försvåra för nyanlända som vill komma in i det svenska samhället.

Avslutningsvis håller jag med Alice Teodorescu:
http://www.gp.se/nyheter/ledare/ledarkronika/1.3008915-alice-teodorescu-vart-sjalvforakt-forsvarar-andras-integration
 

RSS 2.0