Det rullar på i positiv anda

Det är mycket som känns väldigt bra just nu. Inte minst mitt nya jobb i Malmö, som svenska som andraspråkslärare på språkintroduktionsenheten på Frans Suells och Jörgens Kocks gymnasium. Det har gett mig så oerhört mycket under de tre senaste veckorna.

Att få jobba med elever som ska lära sig svenska från grunden och rentav i vissa fall bara har varit i Sverige i någon månad är oerhört spännande och utvecklande. Att dessutom ständigt få möta elever med olika bakgrund och med olika typer av svårigheter bakom sig gör att jobbet känns extra viktigt, vilket stimulerar mig som lärare ännu mer.

Så mycket mer än jobb har det inte blivit på sistone men den här helgen har varit helt perfekt. Först filmkväll med Karin i fredags, sedan en lördag som var fullspäckad. Shopping i Väla där bland annat en snygg rock och nya FM inhandlades, föjt av Roma-Milan (ny härlig Milanvinst) och därefter mat på Haket med några kompisar till Karin.

En perfekt, innehållsrik dag och nu har snart en extremt lugn slappar-söndag fått avsluta helgen. Två ynka jobbardagar nu, sen höstlov fram till nästa måndag. Ett höstlov som bland annat kommer att innebära besök här av svärmor Anna.

Så den positiva, lyckade tiden fortsätter förhoppningsvis :)



Vackert höst-Småland

Del blev en riktigt fin helg i Småland hos mamma och pappa under förra veckoslutet. Den här gången blev det bara ett par dagar där för mig och Karin, men trots det hann vi med en del.

Lördagseftermiddagen gick åt till en utflykt inåt Smålandsskogarna då vi gav min kära sambo en inblick i hur landsortsgemskap och lokalt engagemang är när det är som bäst. Det genom att ta med henne till Hovmantorp för att se NIK kvala till elitfyran i fotboll… :)

Engagemang i överflöd stod de nästan 50 tillresta NIK-supportrarna för, men tyvärr räckte det inte då Nickebo förlorade med 2-1 i den sista kvalomgången. 2-2 hade räckt till avancemang i seriesystemet men närmare än en rad jättechanser under sista halvtimmen kom de inte.

Efter fotbollen återvände vi hem till östra delarna av Småland och fixade mat, för att sedan bänka oss för några tuffa omgångar med Kinaschack. Karin är tråkigt nog för jäkla vass på det (hon har det efter sin farmor, grym Kinaschackspelare gamla Ulla) så jag fick finna mig i att få stryk av min egen sambo vilket alltid svider förstås, men en trevlig kväll blev det trots allt :)


I söndags tog vi det bara lugnt, tog en promenad och njöt av det fina höstvädret. Tombo bjöd på höst när den är som bäst och det var avkoppling på hög nivå. Själv smet jag dock hem lite tidigare från promenaden för att se Lecce-Milan och den var knappast avkopplande men däremot fruktansvärt underhållande när Milan vände 0-3 i paus till 4-3.

Resten av eftermiddagen försvann sedan ganska snabbt och det blev dags att dra ner mot Helsingborg igen. Det efter en (för) kort Smålandsvistelse, men likväl oerhört roliga och bra dagar. Som alltid var det skönt att komma hem till Tombo, oavsett var jag bor och även om jag trivs perfekt som nu i Helsingborg.



Vackra Småland i höstskrud


Fint!


Kinaschack på hög nivå


Mamma och pappa



Fyra år sedan...

...som jag första gången i livet träffade världens underbaraste och bästa tjej: Karin. Det kanske låter som en efterhandskontruktion, som något överdrivet romantiserat och smörigt. Men det är faktiskt bara sanningen.

Ända sedan den 16 oktober 2007 har jag varit säker på att jag träffat precis rätt person och att jag nu har fått dela snart tre år som partner till henne, varav 1.5 år som förlovade och nästna två år som sambos hittills, är inget annat än ren och skär lycka. Mer kunde jag verkligen inte ha önskat mig och jag hoppas att vi kommer ha ett antal härliga år tillsammans även framöver :)




. . . . . . . . . . .

En annan mycket viktig kvinna
i mitt liv, nämligen min kära mamma, ska också hyllas idag. Stort grattis på 61-årsdagen mamma, hoppas den blir kanon :)







Soligt och positivt

En vecka har nu gått på mitt nya jobb, en tillsvidaretjänst åtminstone fram till och med sommaren, på Frans Suells och Jörgens Kocks gymnasium i Malmö. Den veckan blev bättre än vad hade vågat hoppas på, klart bättre rentav. Omställningen som det har inneburit att gå från "vanlig" svensklärare till lärare i svenska som andraspråk, för elever med väldigt liten svenskerfarenhet (vissa har bara varit i Sverige sedan ett par månader tillbaka) var något jag oroade mig lite för, men den har enbart varit positiv.

Första veckan har nämligen varit rakt igenom rolig, utvecklande och positiv. Eleverna har varit helt suveräna att arbeta med, de är motiverade och vill verkligen lära sig samtidigt som de är trevliga och enkla att ha och göra med. För mig är det en stor utmaning att anpassa mitt sätt att lära ut så att det fungerar optimalt för eleverna, något som förstås inte är helt enkelt men som å andra sidan måste få ta ett tag. Att det kommer att bli bra med tiden tvivlar jag dock inte på och jag är även övertygad om att jag kommer att ha blivit en enormt mycket bättre lärare efter den här tjänsten.

. . . . . . . . . . .

Igår passade jag på att njuta av den lyckade jobbveckan genom att se MFF slå Djurgården. Riktigt skönt att de tog tre nya poäng, speciellt då det har varit så mycket diskussioner kring den här tidigare avbrutna och nu omspelade matchen. Rättvist tycker jag också det var även om Djurgården skapade en del heta lägen, då MFF trots allt helt dominerade andra halvlek spelmässigt och kontrollerade ledningen då.

Malmö bjöd också på en vacker höstdag. Matchen spelades så tidigt som 11.00 då polisen krävt det eftersom Sverigedemokraterna skulle ha en demonstration på eftermiddagen och därför blev det en förmiddag med fotboll. Själv kom jag ner med tåget redan runt tio och fick därmed tid att ha det gott i solskenet på väg till arenan, via en promenad genom Pildammsparken. Mycket finare än den höstmorgon som man bjöds igår kan inte hösten vara.



 








. . . . . . . . . . .

Kvällen spenderades med Karin och det blev ett biobesök för oss två. Många nya filmer har ju precis haft premiär och av dessa valde vi att gå på En dag. En ganska bra, rolig och småskön film som var väldigt lättsam att se. Klart värt biobesöket som ju dessutom gjordes i bästa tänkbara sällskap. Därmed fick en lyckad lördag dessutom en fin avslutning.

Framöver skulle jag också gärna se Jägarna 2 på bio, samtidigt som nya Svensson Svensson nog lika gärna kan laddas ner och ses hemma. Känns inte som att det är en film man bör se på bio i lika hög utsträckning som Jägarna, eller är jag fel ute?



Vad som är värt mest

På bara några dagar har en familj hemifrån som jag känner mycket väl mist sin fru och mamma samtidigt som en lagkamrat i Olympia även han har förlorat sin mor. Det sätter för en stund vardagen i ett annat perspektiv.

Det är oerhört tråkiga och hemska besked tråkiga som har nått en, besked som får en att stanna upp och tänka lite extra på vad som verkligen är viktigt i livet.

Vi har alla olika saker som betyder mycket för oss. För mig kommer alltid fotbollen att finnas där och ligga mig varmt om hjärtat samtidigt som jag även alltid hoppas brinna för mitt jobb, vad det än är för något. Men i slutändan, när saker och ting ställs på sin spets, är det givetvis de nära och kära som betyder överlägset mest.

Utan mina älskade föräldrar, utan min underbara flickvän och utan mina vänner skulle inte allt annat som intresserar mig och som jag engagerar mig i vara någonting värt. Det är ju tack vare er som står mig nära, er som jag får dela livet med, som allt annat får en mening.

Jag har redan varit med om att förlora min allra närmaste vän på grund av cancer och flera andra runt omkring mig har tyvärr också gått bort. Det är lika smärtsamt varje gång, men när man tvingar sig själv att gå vidare märker man också hur mycket värda de närstående som fortfarande finns kvar är. Det är viktigt att ta hand om varandra, för ensam är långt ifrån stark i en tragisk och sorglig situation. Men tillsammans är man däremot mycket starkare än vad man kan tro.

Alla mina tankar går just nu till er som nu har drabbats av de här hemskheterna. Ni vet vilka ni är.


Positiv slutpunkt trots allt

Så var det över för den här gången. Ytterligare en fotbollssäsong är till ända för egen del och det vore synd att påstå att den har varit framgångsrik. Hösten har nästintill rakt igenom varit tung och förlusterna har radats upp. Men glädjande nog blev det trots allt en positiv slutpunkt trots allt.
 
Förra helgen säkrade vi kontraktet med A-laget och slapp där med tack och lov att kvala för att hänga kvar. Dessutom ryckte vi upp oss lite med B-laget och avslutade säsongen med fyra poäng på de två sista matcherna. Vi borde visserligen ha vunnit i lördags mot Mörarp, men med facit i hand räckte 2-2 hyfsat långt. Dels slapp vi uppleva en förlust i årets sista match, dels visade det sig att en poäng var tillräckligt för att nå en tredjeplats i tabellen. Hade vi förlorat, vilket var nära då vi kvitterade till 2-2 (efter att ha legat under med 0-2) i slutet av matchen, hade vi blivit femma. Så den riktigt starka andra halvleken vi gjorde, efter en lika usel första, ledde till något positivt i slutändan.

http://hfolympia.bloggplatsen.se/2011/10/08/6406077-medaljplats-trots-allt/

- allt om Olympias säsongsavslutning

För egen del blev det en ganska lyckad sista match 2011. Visserligen fick jag likt laget en dålig start, då en Mörarpspelare tog sig förbi mig nere vid kortlinjen i situationen som ledde fram till 0-1, men ju längre matchen led ju bättre kändes det. Förutom vid det första målet fungerade det stabilt defensivt och framåt bidrog jag, visserligen utan att ta några stora initiativ, med ett för dagen bra passningsspel. Fick även äran att återigen vara lagkapten vilket alltid är kul.






Jobba, jobba, jobba!

Den här veckan har fört med sig flera positiva saker på jobbfronten. Dels har jag vikarierat som svensklärare med, som det kändes i alla fall, gott resultat på Cybergymnasiet i Malmö. Dessutom fick jag göra ett kort inhopp som medielärare idag, då jag helt utan förberedelser fick styra uppen multimedialektion med en klass som tvingats ha vikare efter vikare och inte hade något att jobba med. Men det löste sig finfint tack vare en del kreativitet från min sida och ett stort mått tålamod samt en härligt positiv och skön attityd från elevernas sida. Roligaste klassen hittills!


Dels har jag, vilket förstås är det klart viktigaste när det gäller jobb, fått klart med en 100-procentig tjänst som resurslärare på ett annat Malmögymnasium. Det innebär mer specifikt att jag från och med måndag har ett heltidsjobb som sträcker sig fram till och med sommaren.
Det känns förstås kanon och jag ser fram emot att komma igång på den skolan. Arbetsuppgifterna som väntar verkar intressanta och utvecklande samtidigt som det givetvis är en trygghet att veta vad man ska göra i ett antal månader framöver.


. . . . . . . . .


Fira jobbet får dock vänta till senare. Det närmaste firande jag har kommit den här veckan är studentturandet mellan Helsingborg och Helsingör igår med Karin och hennes klasskompisar Linn, Emil och Louise. Även om jag inte är så mycket för studentlivet längre så var det kul och trots att båten enbart befolkades av en mängd studenter var det över förväntan :)

Mycket mer än så händer inte i nöjesväg den här veckan. Ikväll har jag förstås följt fotbollen, kikat lite på NHL-matchen från Globen och roat mig bäst jag har kunnat i min ensamhet. Min älskade sambo är nämligen i Gävle över helgen och därmed får jag spendera de närmaste dagarna på egen hand :)

Nu rundas dagen av med någon kriminalfilm innan det är dags att sova.


. . . . . . . . .


Snart tre underbara år med världens bästa flickvän nu.
Sån tur jag har haft och i allra högsta grad fortfande har <3







Köpenhamnsbilder

Slänger in ett gäng bilder från vår underbara lördag i Köpenhamn. Några stycken dyker upp nu, andra kanske droppar in längre fram. Men ett smakprov på Köpenhamnsbesöket kommer i alla fall här :)



Ärkehycklaren slår till igen

Det är inte ofta jag bryr mig om att kommentera politik eller politisk journalistik här i bloggen men nu är det dags för ett sällsynt undantag. Kan nämligen inte hålla tyst när jag ser att en av den svenska journalistikens största hycklare är igång igen.

Lena Mellin, du är en sån jävla pajas. En pajas som ingen väl rimligtvis kan ta på allvar?
Nog för att jag röstar blått och mer än en gång har stört mig på Mellins oproportionerliga sågande åt höger och fjäskande åt vänster, men den här gången handlar det egentligen inte om vilken färg man präglas av. Det handlar mer om att det bara blir så pinsamt och patetiskt när en journalist, förvisso på en politiskt färgad tidning men likväl med krav på sig att vara någorlunda balanserad, för hundrade gången i ordningen ägnar sig åt hyckleri i stället för kvalitativt skrivande.

Det jag syftar på är Mellins krönika idag angående Håkan Juholts mygel med riksdagsbidrag till hans privata hyra. Uppemot 90 000 mer än vad han hade rätt till hade tydligen Juholt felaktigt sett till att få, enligt de första rapporterna (verkar vara mer nu), vilket Mellin kommenterade i dagens tidning. Jag lägger inte så stor vikt vid Juholts handlingar, utan irriterar mig snarare på Mellins försök att släta över socialdemokratens klavertramp.
Mellin la ingen direkt kraft på att kritisera Juholt, utan brydde sig mer om att konstatera att Juholt tyvärr inte är ensam bland politikerhöjdarna att delvis utnyttja systemet. Det är säkerligen sant, men två fel blir knappast ett rätt.

Man kan ju bara ana hur reaktionen från Aftonbladet och Mellin hade blivit om någon av de högt uppsatta alliansmedlem (eller för den delen även någon mycket mer perifer högerpolitiker) som hade "råkat" ansöka om - och fått - runt 100 000 kronor mer av skattebetalarnas pengar än vad som var tillåtet. Mellin hade knappast skrivit om att mannen, eller kvinnan, i fråga bara hade varit en i mängden. Det hade blivit svarta rubriker och tagit riktigt hus i helvete, det inser alla oavsett politisk läggning.

När hon nu väljer släta över-vägen blir det pinsamt, något djävulskt pinsamt rent av. Visserligen skrev hon senare en ny, mer kritisk krönika men den kan jag lova mer eller mindre tvingades fram sedan Juholtmyglet visat sig större än det först verkade.

Jag kan lova att jag det hade tyckt att Mellins sila mygg och svälja elefanter-journalistik var lika illa om jag så hade suttit bredvid Juholt i riksdagen som högt uppsatt S-representant. Någon måtta får det väl ändå vara på hycklandet? Annars kanske man inte är lämpad att tjäna sitt leverbröd som journalist.

Gångna helgens boll

Fotbollsmässigt var den senaste helgen i det närmaste felfri. Bortsett från Milans tunga 0-2-nederlag mot Juventus (tyvärr dessutom helt rättvist) gick det finfint för mina lag:

* Hemma i Småland säkrade NIK kvalplatsen via 6-1 mot Pukeberg och kommer nu att kvala till elitfyran. Det efter att ha slutat tvåa i fyran och därmed tangerat klubbens bästa placering någonsin.

http://nickeboik.com/fotboll/


. . . . . . . . . . .
 


*
Vi säkrade kontraktet i Skånesexan efter ytterligare en säsong som slutade med bottenstrid. 5-3-seger, den första A-lagsegern på länge, borta mot topplaget Glumslöv i sista omgången räckte för att undvika kvalspel. Viktigt det och skönt att slippa ett ovisst kval.

http://hfolympia.bloggplatsen.se/2011/10/04/6372629-en-sa-viktig-skrall-kontraktet-klart/

http://www5.idrottonline.se/HFOlympia-Fotboll/Nyheter/Egnanyheter/Stralandeserieavslutning/


. . . . . . . . . . . 


* MFF åkte till Kalmar och vände 0-1 till 2-1 mot KFF på Guldfågeln Arena. Alltid extra skönt när de slår Kalmar och gott med en vinst efter veckans onödiga 1-2-förlust Austria Wien i Europa League (en match som jag för övrigt såg på plats).








Köpenhamn när det är som bäst

Eller där ljög jag lite, för att återsyfta på rubriken. Den danska huvudstaden var faktiskt ännu bättre förra våren, den där försommarvarma och grymt fina dagen när vi förlovade oss på Tivoli. Men lördagens besök i stan gick inte heller att klaga det minsta på.

För första gången sedan förlovningsdagen förra året åkte Karin och jag i lördags över sundet och spenderade en hel eftermiddag/kväll i Köpenhamn. Ett gäng timmar på stan och en del strosande i det närmast löjligt vackra, varma vädret blev det innan lördagen rundades av på en klockren restaurang intill hamninloppet.

Jag är redan sugen på att äta där igen då menyn nästintill enbart bestod av rätter som lockade mig. Svårt att välja mellan Toast Skagen, nachostallrik med kyckling, hamburgertallrik, lax, kyckling- och caesarsallad - för att ta några exempel :)


RSS 2.0