Zanzibarsummering

Det har inte funnits nog med tid för att göra en summering av Zanzibarvistelsen rättvisa, men nu är det hög tid att berätta lite mer om hur veckan där tillsammans med Karin var.

Efter flygkaoset som jag berättade om tidigare här i bloggen fick vi då äntligen återförenas, efter två månader utan varandra. Det var suveränt förstås och jag hade lätt, alla dagar i veckan, tagit om de yttre förutsättningarna som Zanzibar bjöd på hade varit tusen gånger sämre bara för att få träffa Karin igen.

Nu fick vi dessutom fantastiska dagar väder- och upplevelsemässigt, så förväntningarna som redan var högt uppskruvade infriades med mycket stor marginal. Det här slog allt som jag hade kunnat hoppas på.

Hotellet låg väldigt fint, precis intill havet en bit ut i ingenmansland. Lugnt, mysigt och småskaligt. Hotellet ordnade med en hel del Olika turer och det var på så sätt lätt att ta sig från hotellet in till stan eller till andra ställen om man ville det.
Av dem tog vi bland annat del av delfinturen och en kryddtur som innehöll en riktigt intressant och rolig guidning plus lunch med traditionell tanzanisk mat på en krydd- och fruktodling en bit från hotellet. Att få chansen att äta riktig inhemsk mat och inte bara den mer turistanpassade som de olika hotellen serverade (som visserligen innehöll en del mer Zanzibar-inspirerat från havet) var kul.

En tidig morgon åkte vi och ett antal till att hotellgästerna iväg till en annan del av ön för att titta på delfiner. De hade snackat innan om att man kunde simma med delfinerna och komma riktigt nära, men det visade sig vara lite överdrivet. Delfinerna var ju snabba iväg förstås när vi hoppade i med våra snorklar och simfötter, men vi fick i alla fall se dem på riktigt nära håll när de simmade intill båten och det var häftigt bara det.

Vi träffade ett norskt par på hotellet som vi umgicks en hel del med. Bland annat åkte vi tillsammans med de två in till Stone Town, för övrigt Queen-sångaren Freddie Mercurys födelsestad. Vi fick en intressant guidning där och det var spännande att se hur folket levde i staden. Oerhört varmt, mängder med folk och en fisk- och kötthantering som fick det att vända sig i magen på en bjöds vi på, men intressant var det trots allt :)

Vi besökte också den gamla slavmarknaden. Stone Town var en stor exporteringsplats när det gällde slavhandel förr i tiden och det var såväl lite skrämmande som fascinerande att se exempelvis fängelsehålorna där slavarna hölls fängslade i väntan på försäljning.  

Något som var smått fascinerande var tidvattnet. Nog för att man sett det tidigare, men där var det verkligen enorm skillnad. Ett par gånger slutade våra promenader längs med den långa stranden, som pausades av luncher på hotell längs vägen, med att vi några timmar senare fick stora problem att ta oss tillbaka då vattnet stod högt ända upp mot klippkanterna. Men kul var det i alla fall :)

Kvällarna med solnedgången följt av det kolsvarta mörker som svepte in ön på ett ögonblick och endast lystets upp av månskenet och stjärnorna på kvällshimlen var helt fantastiska. Att sitta och äta middag på något mysigt ställe med den inramningen var något som skapade perfekta semesterminnen att ta med hem till Sverige igen.

Sammantaget hade vi en underbar vecka på Zanzibar och jag är evigt tacksam att jag såg till att ta mig söderut för att hälsa på Karin. Det gav mig några perfekta dagar med min älskade flickvän och dessutom blev det en fantastisk kulturell upplevelse som var något utöver det vanliga. Det var fascinerande att uppleva en kontinent som jag aldrig har satt min fot i och det här var en resa som jag kommer att bära med mig resten av livet :)



Vi bodde verkligen med havet som närmaste granne.



<3



Synd att klaga när vyerna som mötte oss såg ut så här.



Kairos flygplats, på väg hem efter en underbar vecka.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0