Degradering

2-9 mot Brynäs IF förra helgen följt av 0-8 mot Järbo IF i lördags. Det samtidigt som Hedesunda vann sin match i helgen och därmed definitivt skickade ur oss ur division 4.
 
Hagaströms SK degraderade ur fyran 2017,
 
Något som med tanke på de nämnda resultaten - och säsongen som helhet - egentligen var helt logiskt. Vinner man endast två av 21 hittills spelade matcher, förlorar 17 av dem, så räcker man helt enkelt inte till. Siffrorna är skoningslösa och förstås sanna. Vi har inte varit nog bra.
 
Å ena sidan kan man prata om små marginaler, om att vi spelat bra i flera matcher och att vi lärt oss mycket. Å andra sidan är det som sagt så att siffrorna inte ljuger på något sätt. Vi har varit för dåliga. Vi har släppt in oerhört många mål, vi har läckt defensivt och även om vi haft flera offensiva spelare som spelmässigt har presterat bra har vi varit ineffektiva i motståndarnas box. Det är alldeles för mycket som inte har varit av nog hög kvalitet i Hagaström 2017. Det kommer vi inte ifrån tyvärr.
 
För min egen del har jag varit med om två nedflyttningar i A-lagssammanhang. Dels den här, dels nedflyttningen 2008 när jag spelade för Korsnäs BK och vi, efter en bedrövlig höst och en avslutande först i slutomgången, förlorade vår division 4-status. Det var riktigt tungt i söndags att få beskedet att Hedesunda vunnit sin match och att chansen att hänga kvar därmed var borta, men samtidigt var det en annan känsla 2008. Då hade vi förvisso nio raka förluster under hösten, men slog NorrHam i säsongens näst sista match och hade chansen inför den avslutande omgången. När vi förlorade mot Saik i sista matchen och därmed var ute ur fyran blev det mer definitivt, mer brutalt, än den här gången. Nu fanns förstås hoppet om att Hedesunda skulle förlora och att serien skulle leva in i det sista, men samtidigt så var det en allt för tunn livlina att förlita sig på och därmed blev inte besvikelsen så påtaglig hos mig själv som när slutsignalen gick den gången och allt blev så svart på vitt.
 
Det är självklart en stor besvikelse att återigen behöva lämna en division för att ens eget lag inte räcker till. Det är tungt, ledsamt och frustrerande. Men även om det går att analysera den här säsongen i all evighet och ta isär den i väldigt små beståndsdelar för att försöka utröna vad exakt som gick fel så är det egentligen - hur vi än vänder och vrider på det - inte mycket mer att säga om slutresultatet. Vi var inte bra nog, dessvärre.
 



Sandlådenivå inom svensk politiken

Nivån hos våra politiker är något som jag länge har stört mig på. Jag är så oerhört trött på den låga nivå som råder. Det är sandlåda rakt igenom, om ens det. Bara massa påhopp och tjafs, ytterst lite konstruktivt och en oförmåga att ta ansvar för landets utveckling. Det gäller i mina ögon generellt inom politiken och är inte bundet till en viss politisk färg och är inte heller en åsikt som är baserad på mina egna politiska ståndpunkter.

Så här twittrade vår inrikes- och justitieminister Morgan Johansson förra veckan:

Nivån?
Jag tycker det är pinsamt.
Och hade tyckt samma sak om det varit från en borgerlig politiker.

Tyvärr är Johansson långt ifrån ett undantag och ensam när det gäller att agera så här. Det är vardagsmat att politikerna agerar så här i sociala medier numera och det är så oerhört tröttsamt.

 
 

Förutsättningar som borde få politikerna att vakna

https://www.svtplay.se/video/15082528/uppdrag-granskning/uppdrag-granskning-sasong-18-gangmorden-i-goteborg-del-2?start=auto&tab=senaste
 
Det här var både intressant och skrämmande på samma gång. Jag tycker det är oerhört viktigt att situationen lyfts upp till ytan och åskådliggörs för allmänheten samtidigt som man blir mörkrädd och rejält oroad över hur det ser ut på en del skolor i landet. Det är tyvärr knappast något engångsfall heller, det här är verkligheten för många lärare och annan skolpersonal samt för många elever som verkligen gör sitt bästa och vill skaffa sig en bra utbildning men som tvingas uppleva en otrygg och allt annat än bra arbetsmiljö i skolan dagligen. Det är tyvärr enkelt att återigen konstatera att förutsättningarna för den svenska skolan på många håll är alldeles för dåliga i dagsläget. Märkligt egentligen, vi är ett rikt land med i grunden väldigt goda utsikter för att kunna skapa en bra och trygg skola för alla. Å andra sidan är det uppenbart att prioriteringarna från våra styrande regeringars sidor - såväl den blå som den rödgröna - har varit mindre lyckade och att skolan dessutom, naturligt nog, speglar samhället i stort.
 
Det är förstås inte ett skolproblem, det är mycket större än så. Segregation, kriminalitet och ojämlika levnadsförhållanden sliter sönder samhället på många platser idag och det är oundvikligt att det också syns i skolan. Därför blir jag irriterad när reportern i reportaget försöker pressa skolledarna angående de svaga resultaten och de stora problem som omgärdar deras skolor. Det kan absolut vara så att lärarna har brister, det är väl snarare logiskt än otänkbart med tanke på att många skolor tvingas ta in outbildade och väldigt oerfarna lärare idag, en det är ändå väldigt orättvist att kritisera skolorna för hur situationen ser ut. Tänk er själva att som lärare gå till jobbet varje dag och vara orolig för att det ska bli allvarliga bråk mellan elever, att du ska utsättas för våld och med vetskapen om att det med stor sannolikhet kommer vara en okontrollerbar situation i ditt klassrum. Skulle du ens gå till jobbet då? Skulle du känna att det var värt det? Skolan kan absolut bli bättre, det finns många skolor som inte håller måttet av olika anledningar, men att ge skolorna och lärarna skulden för att många elever hamnar i kriminalitet är både orättvist och att göra det för enkelt för sig.
 
Jag tycker det är fruktansvärt att höra hur en del kollegor har det. Att inte medierna, politikerna och allmänheten i sig reagerar mer på det här är också för jävligt egentligen. Det är bra att det lyfts i Uppdrag Granskning, men det är bara toppen på isberget och det är ett så allvarligt, stort problem att det borde uppmärksammas klart mer. Var är debatten och var är krafttagen för att försöka lösa en situation som redan har spårat ur å det grövsta på flera håll? Hur var det Fridolin, skulle inte skolan fixas på ett par månader? Jag vet att det egentligen är fånigt att dra upp det där gamla llöftet och det är som jag varit inne på redan inte ett isolerat skolproblem, tvärtom. Men det är ändå uppseendeväckande att mer inte görs och att politikerna inte verkar ta det här på allvar.
 
 
 
 

Igenkänning



 
Fick se den här videon på Facebook häromdagen och kunde snabbt konstatera att jag vet precis vem det där är. Det är nämligen jag själv. Det är som en kardonkopia på hur undertecknad alltid agerar när någon vänlig själ har ställt fram godis i personalrummet. Jag kan inte hejda mig.
 

Tungt, tyngre, tyngst

Rubriken summerar gårdagen när det gäller fotboll för egen del. Egentligen är det långt ifrån tungt i övrigt, tvärtom då allt rullar på och känns bra både privat och på jobbet för närvarande, men gårdagens fotbollsupplevelser var fullständigt värdelösa och blytunga.
 
Vi åkte till Hedesunda för ett oerhört viktigt bottenmöte.
Inför matchen var vi en poäng före Hedesunda, efteråt var vi två efter.

Det i sig är en smärre katastrof sportsligt sett för oss. Nu är vi på nedflyttningsplats, jumbo i serien, med tre matcher kvar och måste dels vinna minst en av våra matcher som återstår, dels hoppas på att gårdagens motståndare inte tar fler poäng.

Division 5 närmar sig med otäck fart...
 
För egen del var hela eftermiddagen i sig dessutom oerhört dryg då jag förutom en oerhört tung förlust fick uppleva 90 minuter på bänken. Det är förstås aldrig roligt. Å ena sidan förstår jag fullt ut att man aldrig kan garantera samtliga spelare speltid, å andra sidan är det givetvis segt att lägga 5-6 timmar en söndagseftermiddag på att nöta bänk och inte ens vara nära ett inhopp.
 
Även om jag på förhand vet om förutsättningarna och naturligtvis rättar mig efter dem vill jag knappt tänka på hur många timmar jag lagt ner på matcher (med resor och samlingar inräknat) under säsongen kontra speltid i antal minuter. Med svaret på en sådan uträkning i sin hand skulle vem som helst ha fog för att fråga mig om det är värt det. Om det är värt att lägga ner så många timmar, på bekostnad av tid med familjen, för att spela så pass lite. Mitt svar på den frågan? Det vet jag inte. Det får jag diskutera med mig själv rejält efter säsongen.

Samtidigt är det grymt kul att träna, det är gott att äntligen efter flera år utan det få uppleva alla känslor och den spänning som finns i samband med matcher, få vara en del av ett lag, få vara delaktig i allt från smågnabb på träningarna och kul umgänge till peptalk inför matcherna och måljubel när vi väl lyckats näta. Så visst var det, utan tvekan, ett bra beslut att börja spela igen och jag är glad att jag hamnade i Hagaströms SK. Det trots årets tunga säsong rent sportsligt.

För att återknyta till gårdagens överjävligt tunga fotbollsmässiga detaljer: jag hann inte mer än in i omklädningsrummet för att plocka upp telefonen och se hur det gick för MFF förrän Örebro givetvis (lagen om alltings jävlighet ni vet) gjorde 2-1 på stopptid. Så gick dagen från att vara usel på fotbollsfronten till fullständigt jäkla genomusel. Tack och godnatt, minst sagt.
 
 
 
 

Båt

Hastigt och lustigt har vi nu passande nog, med tanke på hur vi numera bor, blivit båtägare. Vi satt i tisdags kväll, kikade på en del alternativ (eller ärligt talat, Karin var flitig och gjorde det, jag satt mest vid sidan av och nickade lite med jämna mellanrum) och vips så hade vi, dagen efter, köpt oss en liten båt.

Den röda här på bilden är numera vår och kommer säkerligen användas flitigt de närmaste månaderna och åren. Det ska erkännas att jag var skeptisk, jag kände mig inte alls säker på att det här var ett bra köp först. Men när svärfar entusiastiskt hade konstaterat att "det är ett kap" och jag själv hade hunnit pröva den på en kort tur i sjön utanför vår tomt svängde min uppfattning helt. Det här är verkligen ett klockrent köp!

Sjön ligger så galet fint, egentligen oavsett väder men inte minst en sensommarkväll som den då vi la i båten, och att nu ha möjlighet att ge sig ut på en avkopplande roddtur när man vill känns grymt.





 

RSS 2.0