Diverse skrivande

http://www.aftonbladet.se/sportbladet/a/LVLMx/dags-att-sluta-gulla-med-94-laget?renderAsWeb=true
 
Vad är det här för tomte? Nog för att undertecknad kan vara väl nostalgisk ibland, men att ge sig på bronshjältarna från 94 gör du bara inte. Särskilt inte när du inte har några vettiga argument och uppenbarligen helt saknar kunskap i ämnet.
 
Bulgarien och Rumänien skrämmer kanske inte nu när det gäller landslagsfotboll, men att den här killen kan jobba på Sportbladet är smått uppseendeväckande med tanke på att han är totalt historielös och helt verkar ha missat att de två länderna stoltserade med riktiga stjärnlag (Hagi och Stoichkov, för att ta ett par exempel på två av den tidens absolut bästa fotbollsspelare i världen) som innehöll en rad grymt duktiga spelare. Rumänien slog exempelvis världslaget Argentina i samma turnering och bulgarerna slog ut regerande världsmästarna Tyskland. 
 
Nej, gör om och gör rätt. Eller avgå. Helst det sistnämnda. 
 
. . . . . . . . 
 
Annars då? Jo, förutom att gnälla över småsaker här i bloggen och på Twitter roar jag mig med att sortera ut allt jag skrivit om fotboll i bloggväg genom åren. Det har landat på cirka 300 sidor och ska förhoppningsvis resultera i en rejäl sammanställning i tryckt format vad det lider. 
 
Det tar tid att få ihop allt, men det ska göras. Det och att sammanfatta sommaren så här långt för eventuella bloggläsare ska göras den närmaste tiden i skrivarväg. 
 
Passande nog har vi ett riktigt trevligt kontorsutrymme, med sjöutsikt, i vårt nya hus. Perfekt för mig!
 
 

Börjar med lite frustration och besvikelse

Var ska man börja egentligen? Det är en berättigad fråga. Det finns nämligen mycket att skriva om: Håkan Hellström, västkustensemester, Kalmarbesök, Kolmården, flytt.  Mycket av vikt för mig och familjen har hänt på sistone.

 

När det nu är dags att blogga igen, för första gången på evigheter, hoppar jag till en början över allt det där och skriver av mig lite efter MFF:s bedrövliga uttåg ur Champions League-kvalet i tisdags. 1-3 borta mot makedonska Vardar, 2-4 totalt, ut i första dubbelmötet. MFF med andra ord borta från chansen till såväl ett löjligt hett skandinaviskt derby mot FC Köpenhamn i nästa omgång som från möjligheten att för tredje gången på de tre senaste försöken nå huvudturneringen med allt vad det hade inneburit i form av intressanta matcher och enorma pengar.

Ett jättefiasko, hur man än vänder och vrider på det.

Vi supportrar kan förstås inte förvänta oss att MFF ska nå CL vid varje tillfälle som de är med och kvalar till turneringen, men att åka ut redan i första dubbelmötet mot ett lag som Vardar Skopje är inget annat än för dåligt. MFF ska med de pengar, förutsättningar och spelare klubben har nu slå ut ett sådant motstånd. Att åka ut mot exempelvis FC Köpenhamn skulle vara en helt annan sak, det skulle svida rejält men ändå vara logiskt. Vardar däremot ska besegras även om laget inte var dåligt på något sätt. Det var dock inte ett lag som skulle vara nog bra för att slå ut MFF heller.

Tyvärr blev det så och där rök ett av säsongens stora mål.
Nu är det ”bara” Allsvenskan kvar, men det är inte så bara då den alltid är viktigast.
MFF ska vinna SM-guld igen och på så sätt ge sig själva chansen att kvala till CL nästa år igen.

Då gäller det också att vara bättre, både än senast i CL-kvalet och än i lördags då MFF:s makalöst onödiga poängtapp efter en egentligen lysande spelmässig insats mot Sirius (3-3) föranledde ett av mina vanliga, men som tur är allt mindre frekventa, utbrott:

 

 
 

Jag är väldigt masochistiskt lagd av mig när det gäller mitt förhållande till fotboll och MFF. Efter en förlust, särskilt om det är en riktigt tung sådan i en viktig match som den i tisdags, läser jag alltid mycket mer om matchen efteråt. Jag försöker ta in allt: krönikörers och journalisters åsikter, medsupportrarnas tyckande på sociala medier och så vidare. Det fungerar som en slags terapi, tror jag.

Efter tisdagens fiasko var känslan en annan än efter Siriustappet:

 

 

Tonen på sociala medier har dock varit bedrövlig efter tisdagens misslyckande. Det finns många MFF:are som är väldigt vettiga att diskutera med, nästintill alla jag följer på exempelvis Twitter är sansade och konstruktiva. Så även nu. Men väldigt många som uppenbarligen saknar fotbollskunnande har gjort sig hörda de senaste dagarna. Tränaren Magnus Pehrsson ska avgå, spelarna får utstå än det ena och än det andra i långt ifrån konstruktiv anda, den och den och den ska säljas, vi måste värva ett helt nytt lag för att räcka till och så vidare. Man blir så trött även när man försöker scrolla förbi och undgå de mest uppseendeväckande kommentarerna som folk vräker ut sig.

 

Självklart ska det vara höga krav från oss supportrar. Självklart är det också så. Det finns inga som är så kritiskt granskande när det gäller MFF som supportrarna själva. Men någonstans går ju gränsen. Det samtidigt som ett visst kunnande borde vara kravet när man ska uttrycka sina åsikter.

 

Hån utifrån kan jag ta. Det är liksom öppet mål nu, när ett självsäkert MFF med överlägset mest pengar i allsvenskan och högt ställda målsättningar stod för ett gigantiskt magplask. Men när folk som säger sig stötta MFF visar prov på såväl okunskap som en oförmåga att kunna diskutera på ett vettigt sätt blir man mest trött.

 

MFF sparkade Allan Kuhn från tränarrollen efter fjolårssäsongen trots att klubben vann SM-guld. Många tyckte det var oerhört märkligt. MFF sa själva att man ville ha ett annat ledarskap. Det är enkelt att, som många både utifrån och inom de egna supporterleden, hånfullt påpeka att ”det gick ju bra med det ledarskapet, det tog verkligen MFF till nästa steg". Men då gör man det väldigt enkelt för sig och gör dessutom en rejäl felanalys i affekt. 

En blind kan nämligen se att Malmö FF årgång 2017 är klart bättre på många sätt jämfört med 2016 års upplaga. Årets MFF är bättre rent spelmässigt, laget har spelat bättre över lag än vad man gjorde i fjol, press- och återerövringsspelet är klart vassare, linjerna i spelet är tydligare. Ja, det finns många faktorer som är positiva och inte minst bättre än under fjolåret. Att då börja gapa på tränarens avgång och håna denne efter ett misslyckande i Europaspelet är patetiskt. Jag var också skeptisk till Pehrsson när han anställdes i vintras, men numera är jag positivt överraskad. Det ser lovande ut och dessutom har det varit tydligt att spelarna uppskattar Pehrssons upplägg klart mer än Kuhns, det har varit lätt att läsa sig till via intervjuer och uttalanden. 

 

 

 


Tycker till igen

Återigen, man vinner inte med 1-3. Att en journalist dessutom skriver det stör besserwissern i mig ännu mer. Avgå!

Ditt lag vinner med 3-1. 1-3 förlorar man med. Punkt slut.
 
 

. . . . . . . . 
 
 
http://www.aftonbladet.se/a/xqbmV
 
Jag läste den här debattartikeln i helgen och började fundera. Å ena sidan finns det en rad saker gällande hur illa killar och män beter sig som är självklara, men å andra sidan kunde jag inte komma ifrån att jag kände mig kritisk till skribentens agerande. Varför ska jag försöka reda ut här.
 
För det första: ja, det är för jävligt och vidrigt att det är så, att kvinnors kroppar ses som objekt. Jag har oerhört svårt för grabbig jargong och machoattityd. Det stör mig enormt. Jag klarar inte av den grabbiga, eller gubbiga om man hellre vill, attityd som kan råda i många mijöer och sammanhang bland killar (fotbollsomklädningsrum exempelvis). Och då förstår jag förstås att det är extremt mycket värre att vara tjej och utsättas för den. Det är vidrigt, det är illa och det är inte okej någonstans att se och behandla kvinnor som objekt. 

Med det sagt ställer jag mig ändå frågande till den upplevelse tjejen beskriver i debattartikeln. Att killarna hon beskriver inte hade särskilt bra kvinnosyn och att deras syfte med agerandet under utekvällarna var tydligt går det knappast att undgå att förstå, så långt är jag med. Men jag tycker inte det låter som att hon och hennes kompisgäng verkade vara särskilt intresserade av att bryta den struktur och den norm som verkade råda där (och som förstås, tyvärr, råder på många andra platser och i andra sammanhang). 

Hon beskriver hur hon och hennes kompisar fick gå in gratis och fick VIP-platser på klubben där de festade bara för att placeras vid ett bord väl synligt, för att locka dit fler besökare. Hon berättar också att de bjöds på gratisdrinkar kväll efter kväll av killar som såg en egen vinning i bjudningarna och vad det låter på henne tog de emot de där drinkarna gång på gång. Det låter märkligt, att känna sig utnyttjad och uppleva att killarna man umgås med har dålig kvinnosyn men ändå fortsätta på samma spår varje utekväll under semesterveckan.
 
Vem tvingar tjejerna i det här fallet att ta emot VIP-platserna på klubben om de nu känner att de lockas dit för att synas och objektifieras, låta sig bjudas på mängder av alkohol och låta män som de vet är ute efter mer ge dem saker? 
 
Självklart ska tjejer kunna gå på krogen och festa utan att bli antastade men du kan inte både ta emot VIP-erbjudande, gratis inträde och låta okända män bjuda dig på alkohol natten igenom och sedan kritisera att det är så det fungerar. Då måste du väl kunna avstå allt det där själv annars blir det väldigt mycket dubbelmoral.
 
Tar du emot VIP-biljetter, sätter dig på VIP-platser och går med på att sitta där och synas för klubbens PR, tar emot gratisdrinkar och så vidare stöder du ju ett system du säger dig vara väldigt kritisk till. Du blir en del av det, ser till att det rullar. Det är knappast under tvång, du är fri att tacka nej och avvisa. Säger du nej till gratisdrinkar, VIP och inviter går förvisso grabbarna vidare till nästa tjejgäng, men då har i alla fall inte du genom ditt val spätt på och förstärkt den kvinnoförnedrande, objektifierande struktur som råder.

Väljer du däremot att bli en del av det hela genom att tacka ja till de där drinkarna, tillåta den där armen runt ryggen så länge alkoholen flödar fritt och sätter dig på de där VIP-platserna som du själv egentligen känner finns till bara för att klubben vill visa upp snygga tjejer är du i allra högsta grad delaktig till att det fortsätter rulla på i samma hjulspår resten av sommaren, nästa sommar, nästa igen och så vidare. Det gör inte killarnas inställning, attityd och handlingar ett dugg bättre. Men det är ärligt talat inte läge att kritisera företeelsen om man själv är så aktivt bidragande till att detta sker.
 
 
 

RSS 2.0