Hagaströms SK 2017

Kul att vara en del av ett lag och en trupp igen:
 
https://www.laget.se/HAGAALAG/Troop
 
 
 

Gamla skrivarminnen

Satt och styrde med lite fotbollskrivande om min nya klubb, dock ej något officiellt än utan bara för egen del. Hursomhelst passade jag på att leta upp en del av det som jag skrivit genom åren när det gäller egna fotbollsklubbar. Det blev en hel del bloggande både om och för IK Sätra och HF Olympia. Kul att titta tillbaka, bli lite nostalgisk och läsa en del av mina gamla inlägg:
 
http://hfolympia.bloggplatsen.se/
 
 
 
 
http://iksatraherr.blogg.se/
 
 
 

Ett axplock från veckan

En riktig förmån i jobbet just nu är att jag får åka skridskor dagligen. Har idrott med fyror, femmor och sexor nu under vårterminen och de senaste veckorna har skridskor utomhus stått på schemat. Helt suveränt!
 
. . . . . . . . . . . . . .

 
Redan en vecka sedan lagfesten med Hagaström förra fredagen. Det är riktigt kul att tillhöra en klubb igen och det har varit oerhört lätt att komma in i laget. I fredags hade vi en slags kick off med möte, information, en grymt fin grillbuffé från Golfrestaurangen och en del festande på det. En bra kväll och intrycket av Hagaströms SK är riktigt gott hittills.
 
. . . . . . . . . . . . . .

 
Förra helgen innehöll mycket kul. Dels den nyss omnämnda lagfesten, dels bland annat ett besök i simhallen med barnen och deras mormor. Dessutom firade vi svärfar på hans födelsedag i lördags och följde upp det med att vara på middag hos svärmor på kvällen. En riktig god-ätar-helg rakt igenom kan man lugnt säga. Dessutom mycket kvalitetstid med familjen.


. . . . . . . . . . . . . .

 
 
 
 

. . . . . . . . . . . . . .


 

Alla hjärtans dag - 365 dagar om året

I början av mitt och Karins förhållande var jag en klart sämre partner än vad jag är nu i många avseenden, men en sak var jag klart bättre på: att uppvakta henne och komma med överraskningar i vardagen för att visa min uppskattning för henne. Det är jag ärligt talat alldeles för dålig på nu. Inte för att jag på något sätt tar Karin för given i mitt liv, men det blir ändå att vardagen rullar på och dagarna och månaderna går per automatik utan att man tar sig tid att tänka utanför ramarna. 

Nu när det var dags för alla hjärtans dag ska jag erkänna att jag först i sista minuten styrde upp det här med present och lite uppvaktning. Mest för att vi egentligen var inne på att slopa alla hjärtans dag-presenter och liknande den här gången, men samtidigt också för att jag återigen var för dålig på att ta tag i det här med att verkligen visa uppskattning för och skämma bort min älskade fru.
 
Jag borde bli bättre på att visa henne den uppskattningen, det är hon verkligen värd. För även om jag är sämre på att uppvakta och skämma bort Karin så tänker jag väldigt ofta i vardagen på hur oerhört glad och stolt jag är över att ha henne som min fru.
 
Karin är en fantastisk mamma, att se henne tillsammans med våra barn är det absolut finaste och mest värdefulla i mitt liv. Hon är dessutom en grymt bra partner på alla sätt. Jag har utvecklats och utvecklas ständigt tack vare vårt förhållande och jag har de snart tio åren som vi har känt varandra att tacka för väldigt mycket. Inte minst när det gäller min personliga utveckling.
 
Med andra ord är hon värd all uppskattning som hon bara kan få, 365 dagar om året.
Sedan visar jag inte alltid det, men jag känner och tänker det och är som sagt så oerhört stolt över henne.
 
 
 
 
 

Nej Lindberg, det handlar inte om hat mot muslimer

Jag har, liksom många andra människor från såväl höger som vänster politiskt och med olika bakgrund och ursprung, reagerat på att kvinnorna i den svenska delegationen som var på besök i Iran valde att täcka håret när de mötte Irans president. Jag tycker det är ett hån mot alla de iranska kvinnor, och andra kvinnor också för den delen, som har kämpat i många år för att få bort slöjtvånget som råder i landet. Iran styrs som en diktatur, mänskliga rättigheter är extremt eftersatta och oliktänkande straffas stenhårt. Exempelvis kvinnor som inte vill bära slöja. Man har de senaste dagarna - och förstås långt före det också - kunnat läsa berättelser om kvinnor som fått syra kastad i ansiktet och på andra hemska sätt straffats för sin vägran att underordna sig det patriarkala, diktatoriska styret. Berättelser som har kommit från kvinnor som själva varit utsatta, eller som slåss för de iranska kvinnornas frihet.

Trots att de förtryckta kvinnornas situation var känd sedan tidigare valde alltså Sveriges delegation från regeringen att helt underkasta sig slöjtvånget. Det trots att man gärna på hemmaplan pratar om hur feministisk vår regering och vårt land är. Jag tycker som sagt att det är ett hån och väldigt skenheligt. Man kan prata om att "ta seden dit man kommer", till viss del ska man givetvis göra det. Men att som politisk delegation, som företrädare för ett helt land, inte ta tillfället i akt och markera mot det som vi - de flesta av oss i det här landet och förhoppningsvis alla förtroendevalda politiker i regeringsstyret  - anser är förtryck och kraftigt inskränkande av kvinnors rättigheter utan i stället böja sig för stenåldersvärderingar är skamligt. 
 
Och det tycker långt ifrån bara jag.

Agerandet har naturligt nog väckt enorm kritik. Inte bara här i Sverige. Jag har följt det hela ganska ingående på nätet, inte minst via Twitter, och sett hur erkända och respekterade företrädare för människorätts- och kvinnorättsorganisationer, ledarskribenter med iransk och/eller muslimsk bakgrund och liknande har varit stenhårda i sin kritik. Alla har samstämmigt pekat på det faktum att man sviker de utsatta kvinnorna. En vars kritik får ses som extra tung i sammanhanget är Shirin Nariman (människorättsaktivist, tidigare politisk fånge under diktatorn Khomeini i Iran, slåss för ett fritt Iran och för fria kvinnor). Även vänsterpartiets Amineh Kakabaveh, som gjort sig känd för sin kamp mot islamism, sågar valet att använda slöja:

 
Kritiken är med andra ord utbredd och kommer från många olika håll. Men alla håller inte med om det olämpliga i den svenska delegationens agerande. Anders Lindberg, en ledarskribent som jag personligen har oerhört svårt för (det ska erkännas), går mot strömmen och spyr ur sig det här:
 
 
Bra märkligt då att den skarpaste kritiken kommer från just muslimska kvinnor och människor som kämpar för deras rättigheter.
 
Sedan finns det garanterat de med extrema högeråsikter som gärna använder den här händelsen för att trycka ner allt som har med muslimsk kultur att göra. Men att på allvar mena att en stor del av kritiken drivs av hat mot muslimer och bygga sitt resonemang på det, när verkligheten uppenbarligen är en helt annan, är ett rejält lågvattenmärke. Det är i sig också ett hån mot de frihetskämpande iranska kvinnorna, mot de som till skillnad från våra svenska politiker vågar stå upp för de kvinnornas rättigheter och mot de som ger dessa kvinnor stöd genom att nu kritisera den svenska delegationens handlande.
 
 
 
 
 
 
 

Svagt och orättvist ledarskap

Jag reagerar alltid hårt på när lärare får i mina ögon oförtjänt kritik för hur de har agerat i olika situationer. Just i det här fallet är det inte nödvändigtvis så att lärarens agerande var rätt, eller befogat, men rektorns uttalanden är helt bisarra:
 
 
 
 
 
Så uselt ledarskap, så oerhört svagt och så bedrövliga signaler rektorns ord sänder. Du som vikarie är inte lika mycket värd, att eleverna inte lyssnar på dig och respekterar dig är ett mindre problem än att du agerar kraftfullt mot det respektslösa beteende du utsattes för. Ungefär så tycker jag man kan tolka rektorns uttalanden och det gör mig riktigt förbannad. 

Det kanske inte var en så pass tillspetsad situation att jag personligen hade valt att ta ut eleven från lektionen, men jag har förståelse för hur läraren i det specifika fallet agerade och resonerade. Man kan säkert tycka att det var överdrivet, men det man borde fokusera på är lärarnas rätt att behandlas med respekt från såväl elever som föräldrar och givetvis skolledare. Just i det här fallet visar tyvärr skolledaren, rektorn, prov på ett oerhört svagt och orättvist ledarskap. Inte minst genom sina uttalanden, med vilka rektorn som sagt får det att låta som att en vikarie är mindre värd än ordinarie skolpersonal och dessutom indirekt ger eleven/eleverna stöd i stället för läraren. Det är bedrövligt. Rektorn är ytterst ansvarig för verksamheten och ska väl om någon verka för att det ska vara arbetsro, bra arbetsmiljö och en respektfull attityd på skolan. I stället mer eller mindre försvarar rektorn i det här fallet elever som beter sig respektlöst och illa mot en lärarvikarie som redan i rollen som just vikarie är extra utsatt för elevers testande av gränser och provokationer. Allt annat än ett bra och förtroendeingivande ledarskap.
 
Sparka rektorn i stället, som någon av mina Twitterföljare uttryckte det. Det hade varit en lämpligare åtgärd. 
 
 
 
 

Inte läge för aprilskämt än, Göteborg

Nog för att första april är en dag att se fram emot extra i år, inte minst i Göteborg (och i Malmö med för den delen). Den 1/4 2017 är det nämligen allsvensk premiär mellan IFK Göteborg och MFF. Så att längtan efter den dagen är stor på västkusten har jag förståelse för. Men att stadens politiker verkar tro att det är första april redan är däremot mer svårförklarat. För så måste det ju vara, att de verkligen tror det. På vilket annat sätt kan annars de här förslagen förklaras?

http://www.vlt.se/opinion/ledare/sakine-madon-skona-saval-forortsbor-som-getter-lagg-bara-ner
 
http://www.gp.se/nyheter/g%C3%B6teborg/miljonbidrag-till-kamelturism-och-mj%C3%B6lk-1.4150581
 
Helt allvarligt, hur kan politikerna komma undan med såna här förslag? Det är smått tragikomiskt. Så har också just de här idéerna redan möts av väldigt stor kritik, bland annat kallats för rasistiska. Men ändå, att ens komma på sådana här förslag när ens jobb är att utveckla och förbättra samhället är bisarrt.
 
 

MFF-året 2016

Den allsvenska premiären, som jag tänker bevittna på plats den här gången, mellan Göteborg och MFF närmar sig snabbare än man ens vågat hoppas på. Det börjar bli hög tid att fokusera på 2017 års säsong, MFF är redan igång med träningsmatchandet och inom en inte allt för avlägsen framtid är allsvenskan igång igen. Innan jag släpper tankarna på guldåret 2016 och bara blickar framåt ska fjolårssäsongen dock summeras. 
 
Här kommer det som var bäst och mest minnesvärt under året, sett från mitt perspektiv. 

Årets... 
...bortaresa: IFK Norrköping, 16/10
Just den här bortaresan är jag oerhört glad att jag gjorde ifjol. Det stod ganska tidigt klart att mycket lutade åt att Norrköping-MFF i mitten av oktober skulle ha en seriefinalsstämpel på sig och då var det också ett ganska enkelt beslut att boka biljett och förbereda sig för årets längsta bortaresa. Det blev verkligen en dag att minnas, inte minst eftersom MFF vann med 2-1 och ryckte åt sig en sedermera ointaglig serieledning men även för hela atmosfären och stämningen runt omkring matchen. Väl värt timmarna på tåget och pengarna det kostade.

Även resorna till Sundsvall och Stockholm (för AIK-MFF) var klart godkända med relativt bra MFF-resultat och kul sällskap.





 



...roligaste minne: Olsson-hetsen i Sundsvall
Sundsvalls vänsterback Dennis Olsson är en stabil allsvensk back med fin vänsterfot. Han var inte dålig mot MFF, men han fick se sig omsprungen vid ett antal tillfällen av framstormande MFF:are. När Anton Tinnerholm susade förbi ytterligare en gång skrek en skön MFF-profil bland oss i klacken "Olsson, du tappade ditt åkband". Den sköna kommentaren blev starten på en underbar Olssonhets där den unge vänsterbacken uppmärksammades gång på gång. Inte elakt, utan mest med skön humoristisk underton. Kul minne!


...snudd på roligaste minne: Norrköpingsdialekten
Småländskan är inte särskilt vacker, skånskan går att göra sig lustig över och uppe i Gävle pratas det inte heller så fint. Men ändå måste jag passa på att skratta lite åt östgötskan. Dialekten till viss del, den i kombination med situationen till ännu större del. Det var nämligen så att tre Pekingsupportrar, långt ifrån utstrålandes någon firma-image, stod och småtjafsade med ett par MFF-killar och en tjej efter matchen. MFF:arna satte sig i sin bil och rullade iväg samtidigt som Norrköpingstrion började gå åt samma håll som jag var på väg åt. De gick strax bakom mig men till skillnad från om jag varit i exempelvis Helsingborg kände jag mig, trots att de tjafsat med MFF-supportrarna nyss, inte det minsta hotad. Det trodde, eller kanske hoppades, dock de åtminstone för stunden bittra och gnälliga östgötarna. Helt plötsligt hör jag hursomhelst hur en av dem, han som skrävlade mest (men var en tvärthand hög och lagom klädsamt fyllig, ingen tung firmakille till utseendet direkt), säger på galet bred östgötska:

- Dü kan va lüüüüüügn, vi ska inte güüüüüüra dig någonting.

Som jag bet mig i tungan för att inte börja skratta högt och ljudligt. Stor humor och ett gott skratt ger minnet mig när jag tänker tillbaka.



...måljubel:
2-1-målet borta mot Norrköping
Att få vråla ut sin glädje och kramas med helt okända män till höger och vänster sekunderna efter att Alexander Jeremejeff skarvade in 2-1 precis framför vår klack var en av säsongens absoluta höjdpunkter. Det var helt euforiskt, helt galet, helt underbart. Ett härligt minne, helt klart. 
 
https://www.youtube.com/watch?v=Me_8t0jlpTM


...mål: Erdal Rakips 1-0-mål mot Elfsborg
90 minuters nervositet, frustration och en känsla av att guldet var på väg att glida MFF ur händerna. Sedan, på stopptid, klev Rakip fram och sköt 1-0 för MFF. En sanslös lättnad och glädje förstås. Det rätt komiska med det hela var att jag firade målet - på Willys. På grund av bedrövlig planering och en nödvändig storhandling inför sonens kalas den stundande helgen drog jag runt i affären mer än lovligt nervös och orolig, med telefonen med Cmores sändning framför mig konstant. När avgörandet kom höll jag på att släppa allt totalt och var ytterst nära att börja springa runt och jubla mellan hyllorna. En minst sagt annorlunda upplevelse och en enorm glädje.
 
https://www.youtube.com/watch?v=1M_bU0q3DCM
 
En annan kul detalj var att jag, helt inne i matchen, precis efter målet på väg fram mot kassan tog fel vagn. Jag var så fast vid matchens slutminuter så jag missade helt att det var en annan kunds vagn jag hade fått tag i. "Kan jag ta den", hörde jag någon säga bakom mig (eller förstod jag sedan att rösten sagt). Vände mig om, såg en man med ett par varor i handen och trodde att han sagt något i stil med "kan jag gå före" då jag tolkade det som att de varorna var de enda han hade. "Javisst", svarade jag och lämnade plats. "Nej, alltså den", svarade mannen och pekade på vagnen. Först då gick det upp för mig att han skulle lägga ner varorna han hade i handen och därefter rulla fram SIN vagn till kassan... 
 

....match: Derbyt hemma mot Helsingborg
Jag kunde ha valt guldmatchen mot Falkenberg när titeln säkrades, eller 3-1-segern i rivalmötet med Blåvitt, eller kanske tungviktsvinsten med 2-0 hemma mot AIK. Men allra mest betydde, för helheten, den här trepoängaren. Ett skadeskjutet MFF, drabbat av flera tunga avbräck både före och under matchen, krigade sig till en oerhört viktig seger i hemmaderbyt och få mål har känts så sköna som unge Mattias Svanbergs 2-0-mål i slutminuterna. En tung seger som banade väg för guldet i slutändan.

 
...geni: Magnus Wolff Eikirem
Norrmannen var briljant rakt igenom. Tog tillbaka sin plats i startelvan några matcher in i allsvenskan 2016, briljerade med magiska framspelningar och radade upp målgivande passningar. Bland många höjdpunkter fanns den sanslöst precisa millimeterspassningen till Kjartanssons 3-0-mål mot Häcken. Det var en fröjd att se Eikrem spela fotboll ifjol.


...jävligaste: cupfinalförlusten
2-0 blev 2-2.
Matchboll i straffläggningen blev till stolpe ut och förlust.
Cupguldet, det så efterlängtade, som såg ut att vara i hamn hamnade hos BK Häcken i stället och det hela slutade i en förlust som var den mest svårsmälta jag upplevt någonsin som MFF:are.

 
...spelare: Anders Christiansen 
Svårt val, för utan att egentligen briljera spelmässigt var MFF över lag ändå bra under förra säsongen. Ska jag välja att lyfta fram en spelare, förutom geniet Eikrem, så är det danske mittfältaren Christiansen. Han var grym ända från dag ett när han anslöt till MFF och bidrog med ett djupledsspel från mittfältet som MFF delvis har saknat de senaste åren. En väldigt bra injektion som tillförde en dimension till i Malmös offensiv samt gjorde stor nytta i defensiven med sitt enorma slit.

 
Bilden ovan är från Gavlevallen i den näst sista omgången. Förlust för MFF där, 0-1, och alltid tråkigt att behöva se de himmelsblå förlora men å andra sidan var det den enklaste förlusten att ta på länge. Det var ändå kul att vara på plats, se redan klara mästarna och uppleva en skön stämning tillsammans med 400 andra MFF:are. Bra stämning, skapligt tryck ändå och en ganska bra känsla att gå hem med trots förlusten.
 
 
 

RSS 2.0