Förutsättningar som borde få politikerna att vakna

https://www.svtplay.se/video/15082528/uppdrag-granskning/uppdrag-granskning-sasong-18-gangmorden-i-goteborg-del-2?start=auto&tab=senaste
 
Det här var både intressant och skrämmande på samma gång. Jag tycker det är oerhört viktigt att situationen lyfts upp till ytan och åskådliggörs för allmänheten samtidigt som man blir mörkrädd och rejält oroad över hur det ser ut på en del skolor i landet. Det är tyvärr knappast något engångsfall heller, det här är verkligheten för många lärare och annan skolpersonal samt för många elever som verkligen gör sitt bästa och vill skaffa sig en bra utbildning men som tvingas uppleva en otrygg och allt annat än bra arbetsmiljö i skolan dagligen. Det är tyvärr enkelt att återigen konstatera att förutsättningarna för den svenska skolan på många håll är alldeles för dåliga i dagsläget. Märkligt egentligen, vi är ett rikt land med i grunden väldigt goda utsikter för att kunna skapa en bra och trygg skola för alla. Å andra sidan är det uppenbart att prioriteringarna från våra styrande regeringars sidor - såväl den blå som den rödgröna - har varit mindre lyckade och att skolan dessutom, naturligt nog, speglar samhället i stort.
 
Det är förstås inte ett skolproblem, det är mycket större än så. Segregation, kriminalitet och ojämlika levnadsförhållanden sliter sönder samhället på många platser idag och det är oundvikligt att det också syns i skolan. Därför blir jag irriterad när reportern i reportaget försöker pressa skolledarna angående de svaga resultaten och de stora problem som omgärdar deras skolor. Det kan absolut vara så att lärarna har brister, det är väl snarare logiskt än otänkbart med tanke på att många skolor tvingas ta in outbildade och väldigt oerfarna lärare idag, en det är ändå väldigt orättvist att kritisera skolorna för hur situationen ser ut. Tänk er själva att som lärare gå till jobbet varje dag och vara orolig för att det ska bli allvarliga bråk mellan elever, att du ska utsättas för våld och med vetskapen om att det med stor sannolikhet kommer vara en okontrollerbar situation i ditt klassrum. Skulle du ens gå till jobbet då? Skulle du känna att det var värt det? Skolan kan absolut bli bättre, det finns många skolor som inte håller måttet av olika anledningar, men att ge skolorna och lärarna skulden för att många elever hamnar i kriminalitet är både orättvist och att göra det för enkelt för sig.
 
Jag tycker det är fruktansvärt att höra hur en del kollegor har det. Att inte medierna, politikerna och allmänheten i sig reagerar mer på det här är också för jävligt egentligen. Det är bra att det lyfts i Uppdrag Granskning, men det är bara toppen på isberget och det är ett så allvarligt, stort problem att det borde uppmärksammas klart mer. Var är debatten och var är krafttagen för att försöka lösa en situation som redan har spårat ur å det grövsta på flera håll? Hur var det Fridolin, skulle inte skolan fixas på ett par månader? Jag vet att det egentligen är fånigt att dra upp det där gamla llöftet och det är som jag varit inne på redan inte ett isolerat skolproblem, tvärtom. Men det är ändå uppseendeväckande att mer inte görs och att politikerna inte verkar ta det här på allvar.
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0