Frebrans förslag ännu ett i raden av fiaskon

Allsvenskan närmar sig med stormsteg - åtminstone om man tänker positivt och likt mig ser fram emot seriestarten - och som alltid pratas det ganska mycket om hur man ska gå till väga för att skapa bättre stämning, läktararrangemang och atmosfär kring matcherna samt få bukt med fotbollsvåldet. Nu tycker jag att just stämningen är en av allsvenskans största styrkor, de svenska toppklubbarnas fans är riktigt bra på att skapa riktigt tryck och atmosfär på läktarna. Jag tycker inte heller att fotbollsvåldet är så utbrett eller ett så stort problem som politikerna och delvis medierna stundtals vill mena. Det samtidigt som man förstås inte får blunda för de problem som finns. Det finns problem med våld i samband med matcher och det går absolut att göra mer för matcharrangemangen i sin helhet.

Hursomhelst, regeringens försök att komma med lösningar på problemen och skapa en bättre stämning har gång på gång varit smått skrattretande. Förut under Alliansens ledning och nu är det dags igen. I dagarna släppte regeringen det senaste kring vad de anser bör göras för att skapa en positiv supporterkultur. Senaste idén som de ansvariga politikerna har kläckt handlar om alkoholtester. Rose-Marie Frebran, samordnare för projektet, menar att lösningen på de problem (vilka de nu konkret är får ingen reda på, för det preciserar som vanligt inte de politiskt ansvariga utan allt är oerhört luddigt) som man vill komma till tals med helt enkelt är att låta blåstesta folk innan de ska in på arenorna:

http://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/sverige/allsvenskan/article20238667.ab

Jag har nog aldrig någonsin hört något mer korkat i den här frågan någonsin och då har ändå förslagen från politikerna varit allt annat än bra. 
 
Det är återigen så löjligt tydligt att de som nu på högsta politiska nivå ansvarar för supporter- och läktarfrågor inom idrotten (fotbollen) aldrig någonsin har satt sin fot på en allsvensk match. Eller åtminstone inte verkar ha en aning om vad de pratar om. 
 
Givetvis vore det bra att få bort drängfulla människor från arenorna, men själva fyllan är absolut inte problemet. Till att börja med skulle jag gärna höra vad Frebran, idrottsminister Gabriel Wikström och co egentligen räknar som problem. Vad är det man vill åtgärda? Det finns absolut saker att jobba på, men vad exakt menar dessa människor är problemet/problemen? Det har aldrig preciserats. Inte heller den förra regeringen var bra på tydlighet kring det. 
 
Vad som än är de problem som Frebran och hennes gäng har kommit fram till kan jag lova att alkoholtest inte är en lösning på dessa. Det är som sagt inte fylla och sprit som utgör något stort problem på de allsvenska arenorna. Visst finns det en del fulla människor på matcher, men hur många av dem utgör någon form av fara eller hot? Ytterst få. Dessutom skulle man med samma logik som Frebran kunna slå igen varenda musikfestival i landet på stört. Det sker ju enligt statistiken fler brott på Peace and love (namnet till trots) än vad det gör under en allsvensk fotbollssäsong. Och alla är knappast nyktra på en sådan tillställning... 
 
En annan intressant fråga, eller flera frågor rättare sagt, är av det rent praktiska slaget. Hur tänker sig Frebran att man ska kunna kontrollera 20 000 besökare inför en toppmatch i allsvenskan? Hon menar å ena sidan att man inte ska släppa in berusade, men å andra sidan att ett blåstest i slutändan ändå måste vara frivilligt. Faller inte hela syftet då? Samtidigt förstås precis varenda människa att det är omöjligt rent praktiskt att låta ett x antal tusen människor blåsa före en match. Dessutom undrar åtminstone jag var gränsen skulle gå? 0.2 promille som i trafiken? Eller högre? Hur högt? 
 
Vill man komma åt de huliganer som slåss utanför arenorna inför matcher spelar en låg alkoholtolerans givetvis ingen roll. Inte heller om man jagar bengalbrännare. Jag kan lova att inte många av dem lägger fokus på att dricka öl före matcherna. De enstaka idioter som kastar knallskott och beter sig som grottmänniskor är det dessutom långt ifrån någon garanti att man skulle komma åt vilka alkoholtest och alkoholregler man än använde sig av. Det är helt enkelt väldigt fel ände att börja i.
 
Men så blir det tyvärr ofta när folk som totalt verkar sakna kunskap om ämnet (i det här fallet fotbollsallsvenskan och supporterkultur) kliver in med någon slags målsättning om att styra upp. 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0