Fel väg att gå

Debatten kring Skolinspektionens godkännande av Al Azhar-skolans könssegregerade idrottslektioner har knappast undgått en under den gångna veckan. Personligen tycker jag, och har sett att man knappast är ensam om den åsikten, att det är helt fel väg att gå. Att vänja barn vid att vara uppdelade på grund av kön och religion är ohållbart på sikt. Vilka förutsättningar ges de då för livet utanför skolans väggar?

På kort sikt kan det säkert gynna tjejerna om de upplever att de genom åtskildheten från killarna ges bättre möjlighet att delta i idrottsundervisningen samt då också känner sig tryggare och mer bekväma i den miljön de får vara i. Men man måste ju tänka långsiktigt. Var i det "verkliga" samhället, utanför skolan, existerar de förutsättningarna? Det b
lir helt fel om skolan ska vänja barn o unga vid något som inte är förenligt med samhället utanför skolan.
 
Skolan ska förbereda barn och unga för vuxenlivet. Den ska ge dem en grund att stå på. En grund som måste vara förenlig med samhället utanför. Och det är inte fallet om man könssegregerar på grund av religiösa tankesätt. Då är man tvärtom inne på helt fel spår. 
 
. . . . . 
 
http://www.expressen.se/debatt/du-glommer-bort-de-muslimska-kvinnorna/
 
Oerhört klokt måste jag säga. Skönt att dåren Yasri Kahn, mannen som säkerligen själv gett SD x antal nya väljare och byggt på fördomar (ja, ni minns säkert hur han vägrade ta i hand med kvinnor på grund av sin tolkning av religionen) får svar på tal av en kvinna med muslimsk bakgrund. Nu ändrar det knappast hans åsikt, men det ger tyngd i debatten.
 
Att hans exempel sedan var så snedvridna att man inte visste om man skulle skratta eller gråta är en annan sak. Det känns, åtminstone för mig, mer logiskt att dela upp män och kvinnor för sig när det handlar om tävlingsgrenar i OS än att könssegregera idrottslektioner på grund av religiösa ståndpunkter... 
 
Dock viktigt att även så korkade åsikter och exempel ges vettiga och relevanta svar. Det finns säkerligen och oroväckande nog för många som håller med Kahn i sak.
 
Samtidigt är som lyckligtvis debatten mycket större och vettigare än en verklighetsfrånvarande individs (och eventuella likasinnade) galna argument. Viktig och intressant debatt helt klart där jag som ni ser ovan har min åsikt klar. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0