Du har fel, Karin Pihl

Till att börja med, innan jag börjar kritisera: Jag håller helt med om att det inte ska behöva kosta så mycket. Att folk förstör och beter sig illa i samband med fotboll är för jävligt och det ska inte behöva vara så, det ska inte behöva kosta samhället en massa pengar. Men återigen: VAD ska klubbarna göra? HUR kan de göra mer? Ge ett bra exempel! Tack.
 
http://www.expressen.se/ledare/karin-pihl/pihl-sverige-har-inte-rad-med-huliganer/
 
Där har vi den senaste i raden av okunniga krönikor eller ledare, populistiskt skriven av någon som uppenbarligen inte är insatt eller förstår problematiken. Som sagt, det är illa att polisbevakning vid stormatcher och polisinsatser som krävs för att så kallade supportrar slåss utanför arenorna belastar ekonomin för staten och vårt samhälle. Men det här med att återkommande slå ner på klubbarna och kräva att de står för kostnaderna är okunnigt, huvudlöst och helt galet.
 
Jag skulle bra gärna veta vad klubbarna kan förväntas göra. Folk slåss och stökar på stan före match - hur i helvete för att tala klarspråk ska klubbarna lösa det? Det är ju helt bisarrt. Malmö FF, AIK, IFK Göteborg etcetera kan väl inte göras ansvariga för vad vuxna människor gör utanför arenorna? Det måste vara individernas eget ansvar, de är de enskilda individerna som ska straffas och få stå för kostnaderna i så fall - INTE klubbarna.
 
Kräver man det, som Karin Pihl, måste vi återigen gå in på motexemplet med krogarna. Ska krogägarna ansvara för att besökarna inte bråkar och ställer till problem utanför? Eller på krogen? Givetvis inte. Det säger sig väl självt? Helt orimligt. Krogarna behöver inte betala för polisinsatser på stan och inte heller om ordningsmakten behöver ingripa för att några idioter slåss inne i festlokalerna.
 
Ett annat exempel är givetvis konsertarrangörerna. Ska de betala för rättsliga kostnader för våldtäkter, narkotikabrott etc som blir rättsfall? Plus polisnärvaron? Nej, självklart inte. Det måste vår välfärd stå för. Sedan är det synd om vanliga, hederliga skattebetalare att en del inte kan bete sig och att våra skattepengar behöver gå till polis, ordningsvakter och liknande, men det är ju så vårt samhälle är uppbyggt. Jag är inte ute och stökar på stan om helgerna, är ytterst sällan ute överhuvudtaget nu, men får givetvis ändå acceptera att en del av mina skattepengar används för att skydda medborgarna som faktiskt rör sig i krogmiljön och nattlivet. Precis som vi fotbollsbesökare ska skyddas i den mån det behövs när vi går på fotboll. 
 
Dessutom är det smått tragiskt och komiskt på samma gång att använda konserter som motvikt och som ett positivt exempel till fotbollen. Det efter en konsert- och festivalsommar som har kantats av sexualbrott i form av ofredanden och våldtäkter kryddat med de sedvanliga narkotikabrotten och en del misshandelsfall. Nej, män i grupp som vill slåss och bråka med andra män i grupp förekommer nog inte ofta på konserter men däremot tyvärr andra typer av brott, nog så allvarliga, som också kräver polisär närvaro och ger ett rättsligt efterspel som kostar samhället pengar (och dessutom, mycket värre givetvis, märker människor för livet)
 
Jag tycker som sagt att det är för jävligt att folk inte kan bete sig i samband med fotbollsmatcher. Men klubbarna kan inte ansvara för vad folk gör på stan eller för den delen vad enskilda individer väljer att göra på arenorna (givetvis kan du förhindra vissa brott och ordningsstörningar, men du kan inte gardera dig mot att folk vill slå varandra på käften eller har smugit in knallskott som de väljer att kasta). Klubbarna är offer precis som vi supportrar eller samhället i stort när en liten klick förstör för den stora massan. Offer, som sagt, inte några som ska skuldbeläggas.
 
Blir också väldigt trött på när icke insatta gång på gång ska tala om för oss att klubbarna minsann måste ta ansvar. Vet ni hur mycket de gör i sådana frågor? Allsvenska klubbar jobbar väldigt hårt för att motverka problem bland supportrarna och de gör mycket för samhället, inte minst när det gäller allas lika värde och integration. Dessutom drar de in en massa skattepengar. Så läxa inte upp dem.
 
Särskilt om du själv inte har någon kunskap i ämnet eller har brytt dig om att faktiskt sätta dig in i det. 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0