Sluta dalta!

Som MFF:are är jag förstås rejält skadeglad över att Helsingborg åkte ur allsvenskan i söndags. Jag kände enorm skadeglad, ärligt talat, då och gör det fortfarande. Men oavsett hur nöjd jag är rent sportsligt lider jag med de riktiga HIF:arna som behövde se sin klubb svärtas ner än mer av ett gäng idioter efter slutsignalen (http://www.svt.se/sport/fotboll/skandalscener-pa-olympia/). 

Vedervärigt, vidrigt, makalöst lågt och uselt agerat av dessa idioter som förstör och verkligen spottar på den klubb de säger sig älska och stå upp för. Patetiskt, pinsamt, skandalöst. Utan minsta tvivel. 

Det finns problem inom svensk fotboll, det finns problem inom supporterkulturen. Och nu går som vanligt väldigt många oinsatta igång. Det börjar bli en vana. Att folk kommer med åsikter och förslag på bättring som inte alls bottnar i verkligheten.
 
Noa Bachner på Expressen beskriver det väldigt bra: 
http://www.expressen.se/sport/kronikorer/noa-bachner/noa-bachner-nu-kan-vi-val-testa-nagot-annat/
 
Den här gången tänker jag dock inte rasa mot ledarskribenter som helt saknar kunskap och insikt gällande fotbollen och dess supportrar. Däremot blir jag galet irriterad över en annan sak: att den enskilde individens ansvar gång på gång reduceras till snudd på noll i dagens samhälle. Allt från när det handlar om ungdomar som beter sig illa i skolan till yrkeskriminella eller hjärntvättade nötter som frivilligt åker ner till Syrien och krigar för IS - ansvaret läggs i alldeles för hög utsträckning på olika instanser och andra människor än på den enskilde individens axlar. Trots att det ALLTID är den sistnämnde som faktiskt har stått för handlingarna som förtjänar kritik på olika plan.

Det är alltid skolans fel.
Eller polisens.
Eller politikernas.
Eller Fan och hans mosters. 
Men nästan aldrig läggs det största ansvaret på personen som faktiskt har gjort bort sig. 
 
Efter söndagens händelser på Olympia är tonen delvis densamma. Förvisso fördöms huliganernas agerande stenhårt inom fotbollskretsar och alla lider med de riktiga HIF:arna som behövde uppleva det här. Men hur låter det från exempelvis politikerhåll? Jo, inrikesminister Anders Ygeman går ut och kräver mer av klubbarna. Man ska lösa problemen inom fotbollen med att ställa högre krav på klubbarna som arrangörer. Det är sånt skitsnack, ärligt talat. Ja, HIF kunde absolut ha haft bättre säkerhet med exempelvis fler vakter och poliser framför den egna klacken. Det hade kunnat förhindra eller åtminstone minska den skandal vi fick se i söndags. Men det är ju inte där problemet ligger. Det löser ingenting på sikt.
 
Problemet är att det finns människor som är kapabla till att ta ut sin ilska och besvikelse genom att faktiskt attackera det egna lagets spelare och tränare. Det är inte klubbarnas fel. Det löser man inte genom att ställa högre krav på klubbarnas arrangemang och det hjälper givetvis inte att hota klubbarna med böter eller liknande om inte arrangemangen lever upp till säkerhetskraven. 
 
Det handlar ju om att ställa de idioter som står för kriminella handlingar på en fotbollsarena till svars. Det handlar om ett egenansvar, det är dags att sluta sudda ut den enskilda individens ansvar. Sluta dalta! Det handlar om vuxna människor som begår brott. Ställ dem till svars! Indentifiera dessa nötter (vilket man jobbar på nu), se till att de döms för de brott de begått, offentliggör vilka de är. Det är sånt enormt daltande idag, du skyddas alldeles för mycket om du har betett dig som en idiot och begått brott rent juridiskt. 
 
Det är politikernas ansvar. Det är ett samhällsproblem. Politikerna kan inte sitta och lägga över ansvaret för fotbolllshuliganism på klubbarna. Ta tag i det själva i stället, det är er skyldighet. Dumpa inte över det i knäet på klubbar som redan hårt med att skapa en till 100 procent positiv supporter- och läktarkultur. 
 
Det finns givetvis saker man kan göra i samhälet - i skolan, inom fotbollen etcetera - för att motverka och förebygga. Men ansvaret för rent brottsliga, kriminella handlingar ligger ändå ytterst hos individen som begår dem. Det är dags att visa det, annars kommer utvecklingen gå åt fel håll.  

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0