Jämställd snöröjning?

"Jämställd snöröjning"?

http://www.dn.se/sthlm/trafikborgarradet-snorojningen-har-inte-fungerat/

Jämställdhet är oerhört viktigt, men jämställd snöröjning? Ska man skratta eller gråta åt politikernas prioriteringar? 

Det är dessutom uppenbart att det bara hade blivit ännu sämre om nu den där jämställda snöröjningen fungerat som de hoppades. För då hade alltså cykelbanor röjts i högre utsträckning o då förutsätter jag att det varit på bekostnad av bilvägarna. Det hade blivit ännu bättre för den redan så smidiga och välfungerande Stockholmstrafiken...

Själva idén är dålig redan från början. Låt gå om du hade vetat att väldigt många bilburna Stockholmare skulle ha valt cykel eller promenad i stället för bilen om bara cykel- och gångvägarna snöröjts bra, då hade det kanske varit en vettig prioritering för miljön och folkhälsan. Men nu funkar det ju inte så. Det är köer i Stockholm morgon, lunch och eftermiddag även soliga härliga vårdagar då cykel skulle kunna vara ett lysande alternativ. Det är på förhand givet att alldeles för få människor skulle välja cykel före bil oavsett förutsättningar för att cykla. Att då, i en stad med en katastrofal stadsplanering och ett oerhört pressat, utsatt trafikläge bestämma sig för att prioritera cykel- och gångbanor när det gäller snöröjning är ju helt makalöst korkat. 

Särskilt från Miljöpartiets sida. Ska inte de värna om miljön? Ännu fler bilköer, med ännu mer tomgångskörning under ännu längre tid rimmar i mina öron jävligt illa med satsning för en bra miljö.

Och oavsett vad, en satsning på gång- och cykelbanor skulle absolut kunna vara jättebra ur en miljöaspekt om det hade fått önskad effekt. Men då hade det ändå handlat om något som man gjort för miljön, inte för jämställdheten. För vad har jämställdhet med snöröjning att göra? Det kan säkert vara så att fler kvinnor cyklar kontra män som i högre utsträckning kör bil. Men man kan ju då fråga sig hur jämställd den ensamstående tvåbarnsmamman i förorten som av praktiska skäl är i stort behov av sin bil tycker att den här snöröjningssatsningen är. 

Dessutom blir det så pinsam nivå på politiken. Jämställdhet är grymt viktigt, men hur ska man kunna ta det på allvar om frågorna handlar om snöröjning? 70 000 kvinnor beräknas leva under hedersförtryck i Sverige idag. Sånt ska prioriteras. Inte att skapa en jämställd snöröjning. Sedan går det givetvis att göra både och, men det blir ändå ett löjets skimmer över vad politikerna väljer att lägga energi och tid på. Det riskerar att sätta verkliga, riktiga och viktiga jämställdhetsfrågor i skymundan om debatten i stället handlar om begrepp som jämställd snöröjning. 



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0