Mediernas förkastliga vinkling

Man blir ganska trött på mediernas vinkling och rapportering när det gäller vissa saker. Jag har varit inne på det tidigare och kan inte hålla mig i från att såga igen. Som ofta tidigare handlar det om hur medierna väljer att vinkla saker när det händer tråkigheter inom fotbollen (i form av bråk på läktarna eller i samband med matcher) kontra liknande problem i andra sammanhang. Varenda gång det väl händer något som kan anses allvarligt - allt från bråk på stan till bengaler på läktarna - i samband med allsvensk fotboll blir det ett jäkla liv i medierna och som ni vet är jag oerhört trött på att diverse tyckare då ska göra sin röst hörd. Tyckare, i form av ledarkskribenter och krönikörer, som egentligen inte kan något om fotboll och kulturen runt den eller ens är intresserade överhuvudtaget.
 
Det här är inget nytt, så jag ska inte tjata om det mer. Men däremot är det läge att lyfta frågan om varför medierna inte på samma sätt slår upp andra negativa händelser i samband med andra folkfester (som allsvensk fotboll i högsta grad är).

 

Ett högaktuellt exempel är Summerburst. Jag kan redan här säga att jag absolut inte är negativ till Summerburst i sig, tvärtom verkar det ju vara en grym musikfest för mängder med människor och jag skulle gärna dra dit något år själv också. Men mediernas gestalning av evenemanget är pinsam när man ställer den i kontrast till hur incidenter i samband med fotbollsmatcher ofta framställs.

Cirka 20 000 besökare första dagen, ett 30-tal anhållna för fylla och liknande, ett par misshandelsfall, många fall av narkotikabrott och framför allt en våldtäkt. På ett musikevent dit folk vad jag kan gissa går för att festa, dansa och ha kul. Inte för att trycka i sig droger, slåss och våldta. Då borde väl såna incidenter verkligen resultera i rena krigsrubriker? Återigen: inte minst om man jämför med hur det låter när det sker liknande saker på och utanför fotbollsarenorna.
 
Skulle det vara så mycket fylla, narkotika och grovt våld i samband med en allsvensk match hade medierna kokat över. Då hade ledarskribenter och debattörer på fullt allvar argumenterat för att lägga ner Allsvenskan helt. Det hade helt enkelt blivit ett enormt liv i såväl tidningar som tv och radio. Fotbollen hade svartmålats, klubbarna hade fått ta på sig ansvaret och folk hade rasat.
 
Några liknande reaktioner såg jag dock inte nu. I stället beskrevs Summersbursts första dag som lugn. Lugn? Seriöst, när en flicka våldtas och folk uppenbarligen tycker det är helt i sin ordning att ta droger och dricka för mycket.
 
Det är rätt sjukt egentligen. Varför ska musikkulturen vara skyddad? Varför är det mer accepterat att ta droger och vara redlöst packad om du är på festival eller konsert än om du är på en allsvensk fotbollsarena? Självklart finns det folk som dricker sig rejält fulla på fotbollsmatcher också och som vi alla vet finns det också ett inslag av våld, åtminstone utanför arenorna, ibland. Det är för jävligt, helt klart. Och jag vill inte på något sätt att det ska passera obemärkt utan kritik. Men däremot är det väldigt märkligt att andra former av kultur, som musiken, inte alls kritiseras och granskas lite hårt när det kommer till våld, fylla, droger etcetera som exempelvis fotbollen gör.
 
Som sagt, varför är det mer accepterat att gå på festival, dricka sig dyngrak, använda droger och bete sig allmänt illa än att göra samma sak på ett idrottsevenamng? När det i båda fallen borde fördömas stenhårt och kritiseras offentligt i medierna.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0