Höj nivån, om jag får bestämma

Jag är en flitig användare av sociala medier och kollar ofta såväl Twitter som Facebook. Båda har sina fördelar: med Facebook kan jag ha lite koll på och kontakt med gamla kompisar som man annars hade tappat och via Twitter får stenkoll på nyheter, främst fotbollsnyheter och kan exempelvis följa MFF väldigt intensivt genom kontakt med Malmöjournalister. Hursomhelst, mycket är positivt men allt oftare har jag på senare tid reagerat med irritation och frustration över vad folk diskuterar. Även om jag främst följer fotbollsfolk och journalister dyker det ofta upp inlägg som retweetats och vars innehåll ibland får en att fundera över om man ska skratta eller gråta. Lite samma sak gäller på Facebook när jag ser vad folk diskuterar där. 
 
Ett exempel från den senaste tiden är uppmärksamheten kring att Sverigedemokraterna under sin Almedalsdag använde sig av en bild för att illustrera det de menar visar problemen i dagens Sverige (en brinnande bil), en bild som visade sig vara från Indien och en trafikolycka där. Givetvis går det att kritisera det och diskutera hur seriöst det kan anses vara att använda en bild som uppenbarligen är från ett helt annat sammanhang. Det känns inte direkt moraliskt rätt eller relevant. Det går också givetvis att göra sig rätt lustig över SD:s bildval och vara hånfull. Men man blir ändå fundersam när folk går igång stenhårt på sociala medier och en hel del på fullt allvar verkar anse att det (bildvalet) är en större grej och ett större problem, värt mer uppmärksamhet, än det faktum att vi ändå har en verklighet idag där det finns ett stort antal områden där blåljuspersonal inte kan åka in utan att polisen säkrar upp (http://www.expressen.se/nyheter/attacker-mot-blaljus-personal-okar-i-landet/) och där det bränns bilar, kastas sten mot räddningspersonal etcetera. Det borde finnas mer relevanta saker att diskutera i anslutning till SD:s bild på bilen. Sen att de vill få folk att enbart göra en koppling mellan invandring och de problem som finns i de här områdena är en sak, den diskussionen behöver man inte lockas in i, men vettigt folk på sociala medier borde kunna lyfta blicken och diskutera saker som verkligen är av värde och är relevanta för samhället.
 
Ett annat exempel är tjafsat mellan Zara Larsson och Jesper Parnevik. Ja, Parneviks tweet riktad mot Larsson efter det vidriga terrordådet i Nice var sjukt onödig och korkad, det tycker jag absolut. Det vore onödigt att håna henne (eller hennes åsikter) på det sättet närsomhelst och nu var tajmningen usel. Men samtidigt, är det verkligen något som det är vettigt att debattera vilt? Jag tycker den här tweeten från en person som jag följer sammanfattade det hela bra:
 
 
 
Så en uppryckning när det gäller nivån och vilka ämnen som diskuteras står högt på sociala medier-önskelistan hos mig. Vem är jag att döma och avgöra vad som är relevant och inte kan man visserligen fråga sig, förstås. Den frågan är också relevant många gånger och givetvis får folk diskutera vad de vill, det är väl lite av vitsen med sociala medier, men samtidigt så måste man ju få "rasa" över folks meningslösa diskussioner på samma sätt som andra rasar över (i mina ögon) bagateller. 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0