Skolpolitik, mycket MFF och Korpen

Regeringen ska satsa på skolan. Den har vi hört förut, men nu har de i alla fall jobbat fram ett nytt förslag på lösning av lärarkrisen. Löfvén och Fridolin ska satsa på 3600 nya platser på lärarutbildningen.
 
Det kan väl låta som en bra idé, det behövs ju onekligen fler utbildade lärare (http://skolvarlden.se/artiklar/nya-siffror-5-000-larare-saknas-till-skolstarten) och väldigt många lediga tjänster finns fortfarande ute trots att skolorna drog igång i veckan. 
 
3600 fler utbildningsplatser spelar dock ingen oll så länge söktrycket är alldeles för lågt. Ja, det behövs klart fler utbildade lärare. MEN problemet nu är ju inte brist på utbildningsplatser utan att alldeles för få vill bli lärare. Fler platser löser inte det problemet. Läraryrket är tyvärr inte nog attraktivt, för få väljer att läsa till lärare och dessutom har ju kvalitén på lärarutbildningen i flera städer fått skarp kritik. En större attraktionskraft som lockar fler till läraryrket samt bättre utbildning är vad som behövs. Det är klart viktigare i nuläget än att skapa några tusen fler platser som ändå inte kommer fyllas. 

 Gör om, gör rätt. Och prioritera framför allt rätt åtgärder. 

. . . . . . . . . 

Ja, i onsdags kväll var det dags att dra på sig fotbollsskorna och agera högerback i sjumannakorpen igen. Jag kan sakna att spela fotboll på "riktigt", organiserat och seriöst, men det är likväl väldigt roligt de gånger jag är med i korpgänget. Den här gången kände jag mig dessutom förvånansvärt lätt, löpandet under sommaren har faktiskt gett lite resultat. 
 
. . . . . . . . . 
 
MFF:s insats i torsdagens cupmatch mot Landskrona BoIS var så pinsamt usel att jag inte vet var jag ska börja. Tyvärr innebär 3-1-förlusten både att chansen till cuprevansch nästa vår redan är borta och att försäsongsupplägget försämras rejält. Inte alls optimalt att spela träningsmatcher när man kunde fått tre viktiga tävlingsmatcher direkt i februari. Det gör det svårt att skaka av sig förlusten. Men det enda som är intressant just nu är att MFF åker upp till Sundsvall och vinner på söndag. För det är faktiskt så hårda krav som Markus Rosenberg var inne på efter cupdebaclet: SM-guld är det enda som kan göra säsongen godkänd nu efter finalförlust i cupen = missat Europaspel + respass ur 2017 års cupspel redan nu. Guldet ska hem, ja guldet måste hem. Hårda krav men med resurserna MFF sitter på kan kraven inte vara lägre.  
 
. . . . . . . . . 
 
På tal om MFF. Klubben lade i fredags fram en motion om att förbjuda spel på konstgräs i svensk elitfotboll. Fotboll ska spelas på gräs, helt klart. Det är min åsikt också. I allra möjligaste mån givetvis. Att det sedan blir ramaskri då ett antal klubbar, de flesta helt i onödan, spelar på konstgräs i Sverige idag är förstås väntat.
 
Innan man börjar böla om att "MFF är bara dåliga förlorare, de vill ha bort konstgräs för att de inte är bra på det" (det låter/kommer låta så) är det läge att kolla facit. MFF, konstgräs, 2016: 4/4 vinster i cupen, segrar mot Örebro, Östersund, Elfsborg, Bajen i serien. 8/8 vinster. Så nej, MFF är inte rädda för att förlora på grund av konstgräset. Men de vill väl naturligt nog att fotboll ska spelas på gräs.
 
Jag kan, som jag tidigare varit inne på, köpa om Östersund och Sundsvall behöver spela på det. Eller hybridgräs. Möjligtvis Gefle också. Men övriga? Finns inte ett enda geografiskt argument för att man ska spela på plastgräs i Stockholm, Norrköping, Örebro, Göteborg eller Borås. Inte ett.
 
Konstgräs är klart billigare, absolut. Men det är elitidrott vi talar om, inte ungdoms- eller breddidrott. Elitnivå ställer också fler krav. Krav som inte enbart kan gälla det sportsliga. Logiskt med krav på arenor, arrangemang och spelunderlag. Därför helt naturligt att MFF, med stöd av flera andra klubbar vad det verkar, nu vill driva frågan. 
 
. . . . . . . . . 
 
Sundsvall på söndag, Norrköping den 16/10. Fina bortaresor som jag bokat in nu. Framåt Malmö! 
 
. . . . . . . . . 
 
 
Har vi förresten pratat om hur monumentalt usel Sveriges EM-låt i fotboll var? Den verkar ha varit så dålig, inte bara i mina öron, att de stora radiokanalerna helt låtit bli att spela den. Känns som att den försvann och glömdes, med flit, bort lika snabbt som den kom. Ärligt talat var Blågults fotbollsmässiga insats av hög klass i jämförelse med den katastrof till låt som vi lät representera oss på musikfronsten. 
 
. . . . . . . . . 
 
Rundar av med ett par riktigt bra filmtips. Vi har fastnat en del framför datorn och Netflix senaste tiden, vilket gett oss några fina filmkvällar. Palm Trees in the Snow var grym! Handlar om Guinea, eller det som senare blev Ekvatorialguinea, under spanska kolonisationen av landet och om några spanjorer som styr arbetet med kaffeplantagen där. Låter kanske inte så exalterande men den var verkligen oerhört bra. Både spännande, gripande, intressant historiskt sett och med en bra berättelse i sig. Rekommenderas skarpt! Just nu tittar vi på (ja, inte nu då förstås men vi har sett halva hittills) Philomena. Verklighetsbaserad, något som alltid höjer intresset hos mig i alla fall, om en kvinna vars son togs ifrån henne av nunnorna på klostret där hon tvingades bo och arbeta. Intressant historia det också, även om Palm Trees in the Snow känns klart vassare totalt sett. 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0