Inget jäkla jippo

MFF lottades som bekant mot både PSG och Real Madrid i Champions League. En drömlottning om man vill se storstjärnor och enormt stora klubbar i Malmö. Däremot en mardrömslottning om man hellre hade sett att MFF haft en viss realistisk chans, även om den oavsett grupp varit liten, rent sportsligt. 

Själv sätter jag helt klart det sportsliga före, det är mycket mer intressant när MFF har en chans att vinna matcher än vad det är när storstjärnor kommer dit som motståndare och det snudd på blir jippostämpel på det hela.

Nu ska jag förstås inte gnälla ändå. MFF spelar i Champions League igen och ska ställas mot en klassisk storklubb som Real - inte direkt något att klaga över. Lyxproblem, snarare. Men jag ville undvika framför allt PSG just för att så mycket fokus kommer att hamna på Zlatans återkomst till Malmö. Även mot Real riskerar fokus att läggas på annat - från mediernas och allmänhetens sida - än på själva matchen i sig. Det kan bli för mycket av det goda, för mycket snack om hur stora Real med Cristiano Ronaldo i spetsen är i stället för fokus på MFF:s fantastiska sportsliga prestation som ligger till grund för det hela. 
 
Det är solklart att alla riktiga MFF:are, de runt 20 000 som har sjungit fram laget och skapat en makalös stämning i kvalmatcherna, kommer att gå till Stadion för att se sitt lag. Inte för att beundras av världsstjärnorna hos motståndarna. Däremot är risken med matcher mot lag som PSG och Real att det blir för många plastsupportrar till gästerna, folk som började hålla på dem för ett år sedan och nu ser sin chans att se "sitt" lag på nära håll. Dessutom är ju risken att för mycket "vanligt" folk, som bara är intresserade av fotboll i allmänhet, tar upp platser på läktarna. Något som skulle kunna leda till ett sämre stöd för MFF.

Därför är det så skönt att höra att MFF kommer att ge alla årskortsinnehavarna och föreningsmedlemmarna förtur till biljetterna. Det vill säga att knappt någon icke MFF:are kommer att få tag i biljett. Det är MFF:s fans som har varit en del av framgångarna, som har hjälpt sitt lag till CL, och då är det också de som ska få se matcherna. Inte så kallade PSG- eller Realfans bosatta i Sverige. Är man nu exempelvis inbiten svensk PSG-supporter är det väl i så fall bara att kontakta PSG och köpa bortabiljett, som man annars alltid får göra om man ska på de bortamatcherna som ens lag spelar.  
 
Nu har det gnällts rätt högljutt just för att MFF stänger ute just den typen av supportrar genom att prioritera sina egna fans. Totalt ologiskt gnäll dock. Det är MFF:s match, det är Champions League och inga uppvisningsmatcher vi talar om. Klart att det då är MFF:s supportrar som ska få gå dit.

Något som skapade mycket kritik i ämnet var när sportjournalisten/hälsoskribenten Pamela Andersson i SVT:s sportpanel kläckte den allt annat än lysande idéen att man borde flytta PSG-matchen till Friends Arena i Stockholm för publikens skull, för att fler (dubbelt så många som i Malmö) ska kunna se den. Inget jätteseriöst förslag kanske, men trots mothugg från rutinerade panelkollegor som Mattias Lühr och Chris Härenstam fortsatte Andersson att mena att det ändå hade varit kul - för publikens skull. Men vänta nu, det är ju som sagt MFF:s match i Champions League vi talar om. Inte något allmänt jippo. 

Så nej, jag delade inte direkt hennes åsikt:
 
Bara att hoppas att jippostämpeln inte sätter sig utan att MFF nu lyckas skapa samma elektriska stämning som i kvalet. Att det sedan inte lär bli några poäng är en sak, men det sportsliga måste ändå alltid vara i fokus.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0