Ta ställning även i skymundan

En kompis länkade häromdagen det här debattinlägget, skrivet av Jennifer Wegerup, om hur viktigt det är att det inte får bli inflation gällande ett slarvigt användande av ordet rasist: 

http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/jenniferwegerup/article21167622.ab
 
Jag måste säga att jag håller med Wegerup här, rakt igenom. Ordet rasist är väldigt viktigt, innebörden av ordet är förstås något som man aldrig får nonchalera eller vifta bort. Men just därför blir det, precis som Wegerup påpekar, ännu viktigare att använda det i rätt lägen. Det får aldrig bli så att folk nästintill slentrianmässigt använder sig av ord som rasist och rasism. Då riskerar som jag ser det den viktiga innebörden och tygden i det att minska. 
 
Som Wegerup också påpekar, något som samtidigt är en självklarhet, är riktig rasism avskyvärd och givetvis ska man alltid ta stort avstånd från den men det gör man inte genom att ständigt kasta ur sig anklagelser om rasism hit och rasister dit. 

Apropå rasism så kan mycket sägas om TV4 och deras inbjudan av den personliga tränaren Louise Andersson Bodin som tidigare uttalat sig rasist i en av sina videos på nätet. Som bekant blev det väldigt uppmärksammat i samband med att Adam Tensta reste sig och gick från morgonsoffan i protest mot Kriatt Andersson Bodin tidigare fått gästa programmet. Att Tensta reagerar (han skrev för övrigt en bra och vettig debattartikel i Aftonbladet om samma sak) är ju fullt förståeligt och att allmänheten gör detsamma är också både naturligt och positivt förstås. Men vad som däremot gör mig konfunderad och även irriterad är att det nu, efter Adam Tenstas nämnda protest, helt plötsligt snudd på tävlas i att fördöma TV4 och Andersson Bodins medverkan bland kändisar, artister och diverse någorlunda "högstatusmänniskor". Det säger sig självt att man ska fördöma rasism, MEN var höll alla dessa personer som nu väldigt gärna uttalar sig och ställer sig bakom Adam Tensta (exempelvis på Twitter med #backaadam) hus direkt efter att Andersson Bodin var med i TV4:s morgonprogram? På sociala medier kvar kritiken från "vanligt" folk stark redan då och det hela togs upp i flera medier så nog borde uppmärksamheten blivit större än hos exempelvis kändiseliten? 

Jag står utan minsta tvekan bakom kritikerstormen mot att TV4 lät Andersson Bodin medverka i sig. Men däremot får jag dåliga vibbar när det känns som att det är lika viktigt att säga "rätt" saker vid rätt tillfällen och i rätt sammanhang som det är att faktiskt sätta ner foten mot rasismen i det enskilda fallet. Missförstå mig inte, jag tror inte att någon av alla de kändisar (exempelvis) som nu utåt har backat upp Adam Tensta nonchalerar någon form av rasism eller inte bryr sig. Däremot kan det ibland verka som att folk hakar på sådana här stormar lika mycket för att slipa på sin egen image som för att verkligen påverka och bidra till förändring.
 
Nu kan det ju vara så att precis varenda en av de som reagerade och kritiserade TV4 först när det blev en stor grej på sociala medier (inte minst bland "kända" människor) är bra på att säga ifrån och ta ställning mot vardagsrasismen. Jag tycker bara att tajmingen och föremålen för reaktionerna ibland antyder något annat. 
 
Det är bara att hoppas (och tro egentligen, även om jag med det här inlägget gör motsatsen) att alla är lika noga med att slå ner på rasismen i vardagen när den okände, anonyme killen eller tjejen utsätts som de är när det handlar om att slå ner på den mer "offentliga" rasismen, den som syns och hörs och vars motreaktioner också får helt annan uppmärksamhet. Bara på det sättet kan vi fullt ut motverka den rasism som finns i samhället.  
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0