Ett tryggare eller otryggare Sverige?

Det har blivit en del uppmärksamhet kring Magnus Betnérs drygt tre minuter långa video där han menar att den oro människor uttryckt efter Ikea-dådet är obefogad och ett antal gånger konstaterar att "Sverige har aldrig varit tryggare".

Betnér fick mothugg från journalisten Joakim Lamotte: länk

http://m.gp.se/nyheter/goteborg/1.2800734-lamotte-magnus-betner-har-helt-fel

Såväl Betnérs video som Lamottes kritik har spridit sig rätt friskt via sociala medier. På Facebook postade en kompis till mig häromdagen ovan länkade artikel vilket drog igång en (bra och konstruktiv) diskussion mellan mig och en annan Facebookvän till honom. Vi var till en början oeniga men möttes efter hand någonstans på mitten av vägen.

Jag är emot en del i Betnérs video, både gällande budskap och attityd:





De här argumenten drog igång en debatt kring Betnérs syfte med videon och kring huruvida statistiken talar för att vi har ett tryggare eller otryggare Sverige idag jämfört med för ett antal år sedan. Det mynnade ut i bra diskussioner där vi som diskuterade förstod varandras åsikter och synpunkter i slutändan.

 

 

För att summera:

* Sverige är ett tryggt land i jämförelse med många andra, det tycker jag absolut trots allt.

* Det innebär inte att det inte givna problem som man måste få lyfta fram.


* "Sverige är tryggare än någonsin" - fel att använda det uttrycket enligt mig. Statistiken säger att brotten minskat senaste 10-15 ja. Men tryggare än någonsin? Väljer vi återigen att titta på statistik säger den att brott som misshandel, personrån, våldtäkter och ofredande ökade 2014:


www.bra.se/bra/nytt-fran-bra/arkiv/press/2015-03-31-slutlig-brottsstatistik-2014.html


Statistik ligger mig varmt om hjärtat. Den kan säga väldigt mycket i många sammanhang. I det här fallet kan man ju dock vända och vrida på den beroende på vad man har för utgångspunkt och syfte.


Det intressanta blir vad den säger oss om två, tre, fyra år. Har brotten återigen minskat alternativt legat kvar på 2014 års nivå eller har de följt 2014 års kurva jämfört med 2013 och ökat? Först då vet vi om Sverige är på väg att bli tryggare än tidigare eller tvärtom. Nu kan vi bara konstatera att på längre sikt, om vi tittar bakåt i tiden, så har brotten minskat samtidigt som det om man gör en nulägesanalys (baserad på fjolårets siffror och sommarens händelser) växer fram en mer negativ bild av ett tryggheten i Sverige.


Oavsett vad är jag skeptisk till att man så tydligt försöker slå fast att "Sverige har aldrig varit tryggare". Statistiken stödjer som sagt inte det rakt av och dessutom är det fel att påstå det efter en sommar då Lisa Holm mördats, en ung kvinna mördats under en joggingtur, ett vansinnesdåd skett på Ikea och x antal handgranater har smällt av i Malmö. Även om de händelserna givetvis inte automatiskt ger fog för att folk ska gå runt och vara rädda (det menar jag inte heller att man ska i Sverige idag) så är det fullt naturligt om människor känner sig otrygga när sådana saker händer och det ska människor ha full rätt att göra utan att någon ska komma och tala om för dem exakt hur det egentligen är i samhället idag.

Självklart vinner inte någon på att människor känner oro men jag tycker att man visar brist på respekt mot folk som känner så och inte minst brottsoffer och deras anhöriga där ute när man som Betnér med en snudd på arrogant och nonchalant, raljerande ton talar om att det minsann inte finns något att oroa sig för. Det är att ta ifrån människor deras upplevda känslor och det är bara respektlöst.

 

* Sluta se allt svart eller vitt. Vi har ett bra land att leva i men det finns också problem som man måste få lyfta. Annars är det ju omöjligt att kunna utveckla samhället och samtidigt jobba förebyggande.

Nu blev det en lång sammanfattning som fortsättning på några rejält utvecklade Facebookinlägg, men jag tyckte att det fanns en del som var vettigt att förtydliga och trycka på igen.

Betnér har rätt i att man inte per automatik ska behöva känna sig orolig men jag tycker som jag har varit inne på att han nonchalerar folks olika känslor och upplevelser. När det gäller tidningssajternas klickjakt är det väl inget nytt att de jagar klick och besökare, men håller man sig till bevakningen kring dådet på Ikea kan åtminstone inte jag se att den har överdrivits. Det är ju självklart att medierna rapporterar väldigt ingående när något sånt händer. Att det blir svarta rubriker när två människor besinningslöst huggs till döds i ett varuhus mitt på dagen kan omöjligtvis vara uppseendeväckande eller enbart bero på en klickjakt.

Det inser nog Betnér också, men kanske är det så att han själv jagar klick och respons.
Om det är så är dock egentligen helt ointressant. Mer intressant blir däremot att följa vilken väg Sverige svänger in på de närmaste åren när det handlar om människors trygghet.

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0