Ogrundat gnäll gällande Swefilmers nedläggning

Att sajten Swefilmer har varit tvungen att stänga ner då den har streamat film olagligt en längre tid har märkts av tydligt i sociala medier de senaste dagarna. Många är missnöjda och besvikna. Förståeligt, ur ett egoistiskt perspektiv. Jag tar också gärna del av exempelvis film eller fotboll gratis via nätet, även om jag vet att det inte är lagligt. Håller jag då med alla som nu högljutt beklagar sig över att sajten tvingats bort från etern och som spyr galla över rika storföretag som tjänar stora pengar på filmerna och därför givetvis inte vill tillåta sidor som Swefilmer att existera? Nej, verkligen inte! Gnället de senaste dagarna, från så många, är bara löjligt. Och jag ska förklara varför.

Till att börja med är det snudd på komiskt att gnället ofta kommer från folk (förutom från 13-åringar som inte tänker längre än "ah, va fan, jag vill ju kunna se film ju, det här suger") som försöker framstå som "de goda", de generösa som bara vill att alla ska kunna se film gratis. Motivet till att klaga över att sajten måste stängas är ju enbart egoism. JAG vill ju se film gratis, FÖRETAGEN (ja just det, de som lagt ner tid och massvis med pengar på att skapa filmerna) är de giriga, egoistiska jävlarna här.

Men vänta nu, är det inte fullt logiskt att de efter all tid och pengar de lagt ner också vill ha en viss vinst? Jo, exakt. Det är ingen välgörenhetsverksamhet att göra film. De har inga skyldigheter att skapa film åt oss konsumenter. Det är fullt naturligt att filmskaparna också vill få ut en vinst för det jobb och de pengar de lägger ner. Så funkar det i de flesta branscher och varför skulle filmbranschen vara ett undantag?

Sen kan man tycka att det är fruktansvärt att vi idag lever i en värld där så många strävar efter ekonomisk vinst men det är en helt annan diskussion. Nu är det dessutom så verkligheten ser ut och det är tack vare multinationella företag med mycket pengar som just du och jag kan titta på film och annan underhållning. Hur tror ni, alla som gnäller, att det hade sett ut om vi inte haft det kapitalistiska och kommersiella samhälle vi alla är en del av oavsett om man vill det eller inte? Tror ni det funnits ett enormt utbud av film att ta del av från mängder med källor? Nej just det. Då hade vi fått nöja oss med public service-utbudet och med all respekt för SVT:s utbud så kan vi lätt konstatera att urvalet för alla filmintresserade hade varit klart mindre. Det är som sagt inte i något välgörenhetssyfte film görs och det är också fullt förståeligt, det är ju knappast något som görs gratis heller. Tvärtom pumpas det in hundratals miljoner, ja miljarder, i filmindustrin för att skapa något som såväl du som jag och många runt omkring oss gärna nyttjar.


Att man då sitter och kritiserar de företag och bolag som ger oss möjlighet att ta del av så mycket underhållning (utöver film kan vi ju räkna musik, tv-program och även sport till kategorin med saker vi inte kunnat se eller på annat sätt få tillgång till i ens närheten av samma utsträckning som nu utan starka företag med vinstintresse) för deras girighet samtidigt som man klagar över att man själv inte får det gratis är ironiskt. Och egoistiskt så det förslår.

Är du inte beredd att betala för dig får du väl nöja dig med SVT:s gratisutbud. 

Jag har också sett flertalet kommentarer via Twitter, Facebook och liknande i stil med "det är just därför man inte ska ge sån makt till företag som bara bryr sig om pengar". Men vänta nu som sagt, det finns ju några till aspekter att väga in här. Utan dessa företag som ni sågar hade vi aldrig haft nån diskussion om Swefilmers existensberättigande, det är sant. För då hade ingen av alla de filmer som de OLAGLIGT streamat senaste åren ens skapats.Och du hade med andra ord fått nöja dig med att grotta ner dig i SVT:s öppna arkiv i jakt på underhållning.

Hade det varit bättre än att nu för en relativt liten slant kunna gå in på videobutiken runt hörnet och hyra eller köpa några schyssta filmer med jämna mellanrum? Om inte kanske ni ska tänka efter ett par gånger till innan ni upprörs över att ersättningsberättigade filmbolag är emot att en sajt delar ut bolagens varor gratis, utan minsta rätt till att göra det.

Att man sen kan tycka att polisen borde ha viktigare saker för sig än att jaga Swefilmers ansvariga är ett annat argument, men tror man att det är samma poliser (och resurser) som används för att få fast brottslingar likt dem som också är ute och jagar mördare eller våldtäktsmän får man nog läsa på lite till.

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0