VM-update: bäst, sämst och lite annat

Fotbolls-VM är i full gång och det är givet att man njuter av en hel del fin fotboll nu. Jag måste säga att det så här långt har varit ett riktigt positivt mästerskap, klasser bättre och roligare gällande såväl spel och resultat som organisation än det i Sydafrika för fyra år sedan.
 
Mina tips ser helt okej ut hittills. Några skrällar omkullkastar en del av dem men på det stora hela är jag nöjd. Colombia ser mycket riktigt intressanta ut och är det lag som har imponerat mest på mig tillsammans med Holland. Samtidigt ser Holland för darrigt ut bakåt för att kunna nå ända fram. Costa Rica måste förstås nämnas i sammanhanget, de har ju skrällt så det har stått härliga till och är den överlägset största positiva överraskningen hittills. Förmodligen har de också imponerat mest men jag har sett dem för lite för att avgöra om deras spel kan hålla för mer än så här.
 
Min guldfavorit Argentina har långt ifrån imponerat och att tippa de som guldvinnare i nuläget ger många mothugg skulle jag gissa. Men samtidigt så har de, trots svagt spel och en totalt icke-existerande guldglans, vunnit båda sina matcher och kommer att vinna sin grupp. Det är en styra på ett sätt, men spelet måste bli klasser bättre. Även den spännande outsidern Belgien, av många tippade som ett långt gående lag (dock inte av mig även om jag redan på förhand såg laget som ett av de mest spännande i turneringen), har varit en besvikelse spelmässigt. Dock har de också rott i land sex poäng och gjort resultat. Jag är besviken på belgarnas spel bortsett hur de har avslutat matcherna. Det är först i slutet såväl mot Algeriet som mot Ryssland deras har kommit igång och de har visat prov på vad de kan. Mer av den varan och de kan gå långt, annars kommer de snart åka på en förlust.
 

Brasilien har fram till i skrivande stund (några timmar före deras avslutande gruppspelsmatch) inte heller rosat marknaden. Även gällande dem är jag dock övertygad om att de kommer att varva upp och vara en given kandidat till guldet i slutändan.


Några som har seglat upp som nya favoriter då? Nja, kanske inte som en nämn titelkandidat men Frankrike har imponerat stort på mig. Mest av alla lag. Visserligen mot beskedligt motstånd (Honduras) och ett oerhört slarvigt Schweiz men ändå, deras resultat OCH spel är något som imponerar. Jag trodde mycket på fransmännen före VM och den känslan har bara stärkts. De har ett spännande lag och verkar ha fått ihop gruppen, de verkar vara ett kollektiv nu jämfört med tidigare mästerskap då divfasonerna har tagit överhanden. Ett sammansvetsat Frankrike, med den individuella skicklighet som dessutom finns, är en farlig motståndare för vilket annat lag som helst.


Italien
såg så bra ut mot England tyckte jag, men stod sedan för ett horribelt bottennapp mot lilla Costa Rica. Dock är det så typiskt Italien, att krångla till det för sig när man egentligen minst skulle ana det. Jag är trots det övertygad om att italienarna tar sig vidare. De klarar ett kryss mot Uruguay. Synd hursomhelst att något av de två lagen åker ut, även om man samtidigt måste gilla skrällag som Costa Rica. Hade ändå gärna sett både Italien och Uruguay vidare.


. . . . . . .


Sämst då? Domarinsatserna. Kan låta hårt men för många viktiga, rent av matchavgörande, domslut har varit fel och misstagen har varit för stora. Det är återigen läge att ifrågasätta Fifas tillvägagångssätt när domarna ska tillsättas inför VM. Att som nu sprida det geografiskt genom att låta domare från världens alla hörn få chansen har varit diskutabelt många gånger förut och inte mindre nu. Jag är av åsikten att de absolut bästa domarna i världen ska döma och då måste man bortse från att alla kontinenter ska vara representerade och liknande idéer som finns nu.

Samtidigt är jag inte nöjd med proportionerna på reaktioner som har varit i medierna här i Sverige alla gånger. Mer om det lite senare.

. . . . . . .


England
kan säkert placeras in under kategorin sämst enligt många men jag tippade redan före mästerskapet att de skulle åka ut i gruppen. Inget konstigt, de är helt enkelt inte bättre.


. . . . . . .


Spanien
är däremot en negativ överraskning, men samtidigt måste väl en era ta slut någon gång. De har gjort det fantastiskt både med sina resultat och sitt sätt att spela de senaste sex åren i olika mästerskap. Nu var det kanske logiskt på ett sätt att den eran fick ett tillfälligt (?) slut, även om truppen på pappret var VM:s kanske allra bästa.


. . . . . . .


Kul tycker jag att det är med framgångarna för lagen med trebackslinjer. Det är roligt när några lag bryter normen och använder tre/fem backar. Nästan alla lag av de som har vunnit ligatitlar och Europacuptitlar senaste säsongerna. Endast Juventus är ett undantag som bekräftar regeln. Roligt då i ett VM när en del lag mönstrar lite oväntade system.


. . . . . . .


Chile
är ett av lagen som spelar med trebackslinje och de gör det bra, riktigt bra. En outsider?


. . . . . . .


Mexiko
ser också intressant ut. Trebackslinje, hårt jobb, aggressiva och duktiga i omställningsspelet. Spännande!


. . . . . . .


Vissa lag verkar vara riktiga poplag hos de svenska medierna. Lite överdrivet blir det och jag tycker inte journalistiken har varit klockren alla gånger. Nog kan jag förstå att många här hemma exempelvis känner mer för Bosnien då det bor många med bosniska rötter i Sverige och många av oss känner folk med sitt ursprung där. Men mediestormen som blev när Bosnien fick ett mål felaktigt avvinkat för offside i 0-1-förlusten mot Nigeria, samtidigt som nigerianerna fick ett omdiskuterat segermål godkänt (misstänkt frispark före, men inte alls solklar tycker jag) var smått bisarr. Då tycker jag man i stället ska göra en vinkling med fokus på de allt för många viktiga domsluten som har varit fel hittills i VM. Det i stället för att lägga så stor vikt vid att Bosnien hade oflyt med domaren. Klart man förstår bosniernas frustration, men ett antal ledande skribenter i de svenska tidningarna gick igång på ett överdrivet sätt.


Robert Laul
på Sportbladet verkar dela min åsikt, eller om jag delar hans, då han twittrade ut följande efter skribentkollegornas interna tävlan i att dra det det hela till sina absoluta gräns när det gällde att förklara hur illa Bosnien blivit behandlat av domaren:

 

 


Ett annat exempel på mediefavorisering är den av Iran i mötet med Argentina. Jag förstår att man håller lite extra på underdogsen, det gör jag ofta själv, men det är ändå märkligt hur Argentinas spelare sammanlagt kan få 21 plus i betygsättningen (i Expressen) samtidigt som Irans får 33 tillsammans. Det trots att Argentina vann med 1-0. Visst, argentinarna gjorde ingen bra match och Iran slet heroiskt. Iran ska också normalt sett vara chanslöst mot Argentina. Men ändå, Argentina var inte sämre än sina motståndare och vann som bekant dessutom. Hur Irans spelare då kan ha varit så mycket bättre enligt betygsättarna är märkligt...

 

. . . . . . .

 

Men nu ska jag inte gnälla. VM har varit fantastiskt hittills och jag förväntar mig mer av samma vara. Eller ännu bättre. Det här kommer säkerligen fortsätta och det är bara att luta sig tillbaka i soffan för att njuta :)

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0