Så här går det i VM

Jag tror att, för att sno ett citat från Erik Niva, VM kommer att präglas av att det spelas i Sydamerika. De största favoriterna hittar jag därför i Brasilien och Argentina. De sydamerikanska länderna kommer att ha en viss fördel gentemot resten och när de här två dessutom har två av turneringens absolut bästa trupper går det inte att utelämna dem från favoritsnacket. Även Colombia kommer att gå bra enligt mig. Ända fram räcker de nog inte, men de kommer att imponera och få många att höja på ögonbrynen. Även utan storstjärnan Falcao som är skadad har de ett mycket kompetent lag, inte minst offensivt, med James Rodriguez i spetsen. Uruguay nämns som en kandidat till medaljerna och även de håller jag tämligen högt. Är nog med och nosar minst på en kvartsfinalplats, ja rent av en plats i semifinalerna. Cavani, Luiz Suarez, Diego Godin och co är spelare att respektera och hålla ett extra öga på.
 
 
Hur ser det ut för de övriga kontinenterna? Jag är inte helt påläst vad gäller de olika lagen, men inte minst det utmärkta Fan-TV-programmet Bacalhau har gett mig mer inblick i lag jag tidigare inte hade så bra koll på. Inte minst de afrikanska. De får det dock ganska tufft enligt mitt tips.Jag såg egentligen bara ett enda afrikanskt lag som går vidare och då är det ändå delvis en skräll då Ghana slår ut Portugal genom att nå andraplatsen bakom Tyskland i den gruppen. Nigeria är ett gränsfall, de får väl tipset då och blir andra afrikanska lag vidare. Det på bekostnad av Bosnien bakom givna gruppvinnaren Argentina.

Det ska erkännas att jag halvt om halvt har reviderat mitt tips efter lite betänktetid. Portugal har kapacitet att gå riktigt långt och att då tippa dem som utslagna redan i gruppspelet känns lite märkligt. Men å andra sidan har Ghana chansen att skrälla och får tipset trots allt.
Så mycket längre än till åttondel går dock inte något lag från Afrika. Även Oceanien och Asien får det svårt att hävda sig, trots att Japan nog kniper en plats i åttondelsfinalerna.
 
Europa kommer med en rad lag men jag tror ganska få av dem har potential att verkligen slåss om medaljerna. England kommer att floppa som vanligt, de är inte bättre helt enkelt. Italien klappar mitt hjärta för och de kommer säkerligen att ta sig vidare en bit, det gör de nästan alltid (bortsett 2010), men något medaljlag är det inte. Inte heller Holland där avsaknaden av skadade mittfältsmotorn Strootman kommer att vara stor. Vi kan också räkna bort uppstickaren Bosnien, förmodligen också grannen Kroatien trots att de har ett intressant lag med skrällpotential samt Schweiz, Ryssland och Belgien. De sistnämnda kan dock bli VM:s stora positiva överraskning. De har ett väldigt spännande material med en rad spelare som har gjort det bra i sina klubbar i större ligor i Europa. Jag tror att Belgien kan bli en riktig outsider och ta sig vidare en bra bit om allt stämmer, men samtidigt så kan deras brist på mästerskapsrutin spela in och de får nog nöja sig med max en kvartsfinalplats.

Kvar av intresse finns då Frankrike, Tyskland och Spanien. De sistnämnda försvarar inte titeln men har återigen en stark elva. De kommer säkerligen att ta sig vidare från gruppen och hota de andra favoriterna men jag tror inte att de når ända fram. Medalj? Tveksamt. Ut i kvarten blir mitt tips.
 
Tyskland hoppas och tror jag mycket på. De slits dock med en del skadebekymmer och frågan är om de kan leva upp till förväntningarna. Europas största hopp på förhand skulle jag säga, men guld blir det inte. Däremot är det mycket möjligt att de slåss om en medalj in i det sista. Frankrike kommer att vara bättre än på länge och har en till synes riktigt stark trupp. Jag tror att de kan gå längre än vad de flesta räknar med. Inte en guldkandidat, men god chans att bli ett av Europas bästa lag som jag ser det.
 
 
Vilka vinner då? Argentina. Det blir mitt tips. Dels delvis med hjärtat, Argentina har alltid varit laget nummer ett bland de sydamerikanska för mig, dels med hjärnan då jag ser årets upplaga som en väldigt stark sådan. Får de bara ihop defensiven - vilket jag tror de löser med spelare som Garay, Mascherano, Demichelis och Zabaleta - blir de oerhört svårslagna. Offensivt finns Messi förstås, duktigt uppbackad av Higuain, Lavezzi och Agüero. Har man råd att peta Carlos Tevez ur truppen har man en löjligt stark offensiv. Dessutom har de en spelare som har imponerat enormt på mig den här säsongen efter att tidigare inte ha varit någon favorit: Angel Di Maria. Mästerlig på Reals Madrids mittfält och grymt skicklig, främst offensivt men har blivit mer komplett under tränaren Ancelotti i Real. Argentina har det bästa laget och dessutom individuell skicklighet i överflöd och är därför min VM-vinnare så här på förhand.

 
 
Främsta utmanare: Brasilien och Tyskland med Uruguay som outsider.
Störst skrällpotential: Belgien.
Flopp: England, alltid England.
Bästa spelare: Lionel Messi. Kommer att leda Argentina till VM-guldet.
 
Vidare från grupperna går:
Brasilien, Kroatien, Spanien, Chile, Colombia, Japan, Uruguay, Italien, Frankrike, Schweiz, Argentina, Nigeria, Tyskland, Ghana, Belgien, Ryssland.
 
Vinnare:
Argentina.

Övriga medaljer: (förutsatt att de inte slår ut varandra, jag vet inte hur slutspelsträdet ser ut)
Brasilien, Tyskland (Uruguay).
 
 
Sådär ja, nu kan VM börja!
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0