Bedrövligt och verklighetsfrånvarande, Foujan Rouzbeh!

Nationaldagen firades som bekant i fredags och även om vi inte kan skryta med en lika stolt firartradition som exempelvis Norge så var det nog många som tog tillfället i akt att fira Sverige. Personligen gjorde jag det inte, men kom ändå att uppröras över några ord från en som verkligen inte verkade vara sugen på att fira nationaldagen. Den jag syftar på är Foujan Rouzbeh som via Instagram skrev följande inför den sjätte juni:


 
 
 
Vem är denna Rouzbeh då? Jo, ett tämligen högt uppsatt namn inom FI i sin roll som en av partiets riksdagskandidater. Att det är hon personligen som får stå för det här är givet, men lämpligheten som politiker kan diskuteras (vilket jag återkommer till).
 
Jag tycker att det är bedrövligt att uttrycka sig på det sättet och kritiken var med all rätt stor efteråt. Sen är det förstås inte okej att personen bakom de här orden mordhotas, som verkar ha hänt nu, på grund av dem men hur tänker man om man resonerar så här? Intressant vinkel en person på Twitter hade, som skrev något i stil med "vilka fler flaggor ska vi skända då?" och la fram exempel på allt från den norska till den amerikanska och den afghanska.   

Det här, Rouzbehs tankar, i kontrast till de många, inte sällan människor med invandrarbakgrund, bland mina Facebook-vänner och bland personer som jag följer via Twitter som under nationaldagen via sociala medier uttalade sin stora tacksamhet till det här landet. Många var de som tackade Sverige och den svenska staten för att de själva, eller människor i deras närhet, tagits emot så väl och såväl fått många möjligheter som stöd och skydd här. Många människor tackade sitt (nya) land för allt som det har gett dem och uttryckte sin stolthet över att vara en del av det nu.
 
Jag tyckte att det värmde att se de många budskapen och all den tacksamhet som sköljde över Sverige i fredags. Det är väl både glädjande och viktigt att vi tillsammans kan känna att vi har ett land att vara stolta över och ett land där folk kan känna sig trygga.
 
Hur Rouzbeh har tänkt att det ska vara verklighet om vi suddar ut alla gränser (som hon också uttryckt i en kommentar till ovan nämnda uttalande) och river ner nationalstaten vore intressant att få höra. Nu skiter jag ärligt talat i att hon säger sig ha refererat till en konstnärs (Carl-Johan De Geer) verk som heter "Skända flaggan" , då hon knappast gör det utan att själv stå bakom budskapet. Dessutom blir det nästan ännu dummare om man tar sig tid och kollar upp vad det är för ett konstverk. Jag låter ett utdrag ur en artikel på nyheter24.se summera verket: "Konstverket hon syftar på är ett verk som pryds av svenska flaggan, på vilken ordet "Kuken" står skrivet. Till vänster om flaggan står det 'Skända flaggan' vägra vapen svik fosterlandet var onationell" och till höger penseldrag som föreställer eld". Fantastisk konst, eller vad säger ni?

Hur tänker sig förresten Rouzbeh att alla de människor som runt om i landet under sjätte juni, och annars också, uttryckte sin stora tacksamhet för att de har fått trygghet och skydd här skulle ha fått det om vi gått hennes väg?
 
Det är väl ganska uppenbart att det är tack vare en stark stat och ett välfungerande land som vi i Sverige sedan långt tillbaka i tiden har kunnat hjälpa människor på flykt som har sökt sig hit? Och det är ju lika självklart att det är tack vare det som vi idag kan ha en välfärd av hög standard. Självklart för alla verkar det dock inte vara när man läser Rouzbehs inlägg på Instagram och slås av det höga antalet användare som har gillat det. Hur tänker man då?
 
Rouzbeh har efteråt förklarat att hon vill se gränslöshet för att landet ska vara till för alla, för att ingen ska utestängas från något land. Det hon inte verkar förstå är att ett öppnande av gränserna för alla och ett "rivande" av nationalstaten rubbar grunden som utgör möjligheterna att hjälpa människor, såväl personer födda här som de som kommer utifrån. Då skapar vi ju paradoxalt nog, till vad hon verkar vara ute efter, ett samhälle där individualism råder och alla visserligen är välkomna men samtidigt i klart högre utsträckning kommer att bli tvungna att klara sig på egen hand utan stöd från en stark stat.
 
Vad är det förresten, för att återgå till Rouzbehs Instagraminlägg, som det får vara nog med nu? Nog med att ge människor chansen att få just skydd och trygghet här? Nog med att ge våra åldringar en värdefull och trygg vardag? Nog med att ta hand om de sjuka och skadade som behöver vård? Eftersom det är sånt som vår stat gör, som det här landet kan stoltsera med att det gör och som det ofta hyllas för, så skulle jag gärna vilja höra om det är vad Rouzbeh vill ha ett slut på.
 
Att samma Rouzbeh via sociala medier hyllade AFA, den allt annat än fredliga och omdömesfulla rörelsen Antifascistisk aktion, när rörelsen fyllde år i höstas säger väl å andra sidan både ett och annat om vilket omdöme hon har. Något som borde göra henne ganska uselt lämpad för att representera ett demokratiskt parti kan jag tycka.
 
Det hade också varit oerhört intressant att se hur mediedebatten hade sett ut om en socialdemokrat, moderat, folkpartist etcetera hade skrivit samma sak på sin Instagramsida.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0