VM-summering i sommarvärmen

Fotbolls-VM är som bekant slut och bronsmatchen samt finalen såg jag från soffan framför tv:n hemma i mitt föräldrahem. Som förr med andra ord, då ett x antal fotbollsmatcher varje helg sågs just från den platsen. Mycket mer om själva Smålandsbesöket (rakt igenom lysande, bästa på länge!) och Helsingborgsdagarna dyker för övrigt upp inom kort, men först några ord om det gånga fotbollsmästerskapet.
 
Att rätt lag vann har jag redan varit inne på. Tyskland var helt klart värdiga mästare. Nu ska turneringen summeras någorlunda kortfattat av mig. Här har vi turneringens...
 
...bästa spelare: James Rodriquez, Colombia
I hårt konkurrens med Arjen Robben. Skytteligavinnare med sex mål och arkitekten bakom väldigt mycket av det som Colombia skapade (och det var mycket). Kombinerade målskytte och kreativitet på ett lysande sätt.
 
...bästa målvakt: Manuel Neuer, Tyskland
Keylor Navas imponerade enormt i Costa Ricas mål men Neuer var ännu bättre, om möjligt. Han hade en större mångsidighet i sitt målvaktsspel och agerade exempelvis libero utanför straffområdet vid ett antal tillfällen. Dominant.
 
 
...snyggaste mål: James Rodriguez, Colombia
Delikatessen när han tog emot en boll på bröstet och i samma rörelse vände om för att dunka in bollen via ribban med vänstern mot Uruguay var snyggast av alla snygga mål i VM i mina ögon. Van Persies lobbnick mot Spanien och Tim Cahills volleykanon mot Holland skuggar.
 
...snyggaste dräkter: Frankrike
Min favoritkategori här, nästintill i alla fall. Snygga dräkter kan man aldrig få för mycket av, varken i VM eller på gärdgårdsnivå. Fransmännen kom till spel i ett löjligt snyggt marinblått och vitt ställ samt ett nästan ännu finare vitt/marinblått andraställ. Så ska det se ut! Utan tvekan VM:s finaste dräkter.
 
...största överraskning: Costa Rica
Lilleputtnationen gick till kvartsfinal och förlorade inte en enda match förrän på straffar. Helt sanslöst egentligen och fler ord är överflödiga.
 
...roligaste lag: Chile, Colombia, Holland, Tyskland
Flera lag spelade rolig fotboll och gjorde det med lite olika filosofier. Tyskarna dominerade inte sällan matcherna, pressade högt och spelade sönder motståndarna.
 
Holland backade i sin tur hem mer och ställde upp med en fembackslinje i försvarsspelet för att sedan ställa om och kontra bort motståndet med effektiva omställningar där deras offensiva spetskvalité lyste igenom. En filosofi som även Chile, nästan värt att gå längre än "bara" till åttondelen, praktiserade.
 
Colombia i sin tur hade en tät defensiv och farliga kontringar men även förmågan att spela sig igenom motståndarförsvaren.
 
Kul att lite olika spelfilosofier lönade sig samtidigt som offensiven på ett eller annat sätt oftast hamnade i fokus. Ett roligt VM över lag.
 
...trender: Fembackslinjen, omställningsspelet, man-man-markering
Erik Hamrén stod i VM-studion och pratade om trender och även om jag inte ser honom som en bra förbundskapten snor jag en del av hans tankar. En av dem gäller fembackslinjen, eller trebackslinjen om man så vill, som fick en renässans och användes av flera framgångsrika lag (Holland, Chile, delvis Costa Rica för att nämna några) och det var intressant tycker jag. Kul att en del tränare frångår de mer vanliga uppställningarna med fyrbackslinjer.
 
Vi fick också se prov på hur viktigt omställningsspelet är i dagens fotboll. Allt fler mål görs via snabba omställningar och kontringar, egentligen oavsett vilken nivå och division det än handlar om. VM var inget undantag utan snarare var turneringen ett statement för att just omställningsfotbollen just nu har gått om possessionfotbollen igen.
 
En tredje intressant detalj var att flera lag, exempelvis Holland och Belgien, delvis använde sig av mer man-man-markeringsspel. Oftast spelar man ju med zonspel och släpper över sin markering till lagkamraten i nästa zon, men holländarna praktiserade ett mer man-man-baserat spel på mitten och även belgarna lirade så i vissa matcher.
 
Intressant blir nu att se om VM:s trender fortsätter i de större ligorna, eller på lägre nivå (strävan att spela possessionfotboll har ju spridit sig på lägre nivå sedan Barcelonas framgångar med densamma), nu när fotbollsvardagen rullar på som vanligt.
 
...bästa match: Tyskland-Ghana 2-2, gruppspel
Jag tycker nog att det här var den match som hade mest i form av kvalité, underhållningsvärde, dramatik och individuellt skickliga prestationer. Full fart och två lag som verkligen bjöd upp till en böljande, svängig och spännande match. Får konkurrens av bland andra premiären, Brasilien-Kroatien, som var bra med ett rasande tempo särskilt inledningsvis och åttondelsfinalen mellan Belgien och USA som innehöll mycket dramatik och två sevärda lag (Belgien med sin höga kvalité, USA främst med sin fantastiska attityd).  Allra roligast var nog Tysklands kross av Brasilien i semifinalen. Dock inte vare sig spännande eller oviss, så den faller bort i kampen om turneringens bästa match.
 
James Rodriguez, Colombia.
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0