Ett logiskt kaos

Egentligen är jag så trött på allt snack och all röra inom politiken i Sverige just nu så jag borde inte skriva om det. Men jag vill ändå knyta ihop mina egna tankar och reflektioner kring den senaste tidens turer genom att summera hur jag tänker i punktform.
 
* Stefan Löfvén kan väl ändå inte (ska inte göra det) förvänta sig att Alliansen helt plötsligt vill samarbeta efter att han valrörelsen igenom varit den mest attackerande av alla partiledarna och gång efter annan såväl sågat som hånat Alliansen? Helt logiskt och givet att de blå nu inte vill hjälpa honom enligt mig.
 
* Man kan tycka att Alliansen borde ha hjälpt Löfvén och co för att stänga ut SD från inflytande. Men med valrörelsen i färskt minne plus att de ska företräda sina väljare och den politik de har valt tycker jag inte att man kan klandra dem för att inte stötta regeringens budget nu. Det hade i mina ögon varit mer märkligt om de trots allt hjälpt de rödgröna.
 
* SD agerar också logiskt. Löfvén kritiserar dem men vad hade han väntat sig? Självklart tar SD chansen att få inflytande nu när bollen är upplagd på straffpunkten och målet är tomt. De begriper givetvis vid det här laget att inget av de andra partierna kommer att samarbeta med dem eller ge dem inflytande och då är det fullt logiskt att de själva tar chansen att få inflytande när läget ges. Allt annat hade varit oerhört märkligt. Att man kan tycka vad man vill om partiet är en sak men att de agerar som de gör nu känns som en självklarhet. Man kan heller inte prata om praxis och att de borde ha lagt ner sina röster då läget nu är helt annorlunda än vad det brukar vara. Det finns helt enkelt ingen praxis som borde gälla då den nu uppkomna situationen, med ett blockfritt parti med så stor väljarskara, känns unik.
 
* Löfvén pratar om vikten av samarbete och ansvarstagande och riktar skarp kritik mot Alliansen. Men då tycker jag han glömmer några väsentliga saker. Exempelvis att han själv som sagt hånade Alliansen rakt igenom hela valrörelsen samt att han så sent som i slutdebatten stod sida vid sida med Jonas Sjöstedt (de var rent av enhetligt klädda, som ett fotbollslag i princip) för att direkt efter valet fullständigt förnedra samme Sjöstedt och vända V ryggen. Med det agerandet i färskt minne känns det inte trovärdigt när samme man nu står och pratar om hur man ska agera gällande samarbete.

* Löfvén utlyser nyval och även det är väl trots allt logiskt i den här röran. Han måste försöka slåss för att behålla regeringsmakten, det är han skyldig både sig själv och sina väljare. Kanske gör han även rätt om han (och partiet) väljer att gå till val på egen hand. Hans agerande mot V var fult och smutsigt, men S "riktiga" linje kanske lämpar sig bättre att få driva på egen hand utan vare sig V och MP. Klargör man det även utåt kan det vara ett steg i rätt riktning för S.
 
* Jag tror att det är farligt att resonera som så att SD kommer tappa väljare för att de har svikit väljargrupper, exempelvis pensionärerna, med sitt agerande nu efter valet. Det är visserligen möjligt att en del känner sig svikna, men merparten av deras väljare fokuserar säkerligen mest på invandringsfrågan och/eller är missnöjda med resten av politikerna och de alternativ som ges snarare än att de väljer SD för andra sakfrågors skull. Så risken finns nog att de snarare kan tjäna väljare på att tydligare ha en konkret fråga som de är extremt tydliga kring.
 
Dessutom har ju bland andra S på liknande sätt svikit väljare genom att såväl bryta flera avtal med de blå som man gick till val på (S-väljarna mest högerut kan väl inte vara allt för nöjda över det) som genom att helt plötsligt vända V ryggen och nu börja prata om att man hade varit beredda att ge ministerposter till alliansföreträdare (de mer vänsterinriktade S-väljarna kan inte ha varit med på det tåget direkt). Så om vi ändå håller oss till "svekresonemanget" finns det nog all anledning att känna oro hos fler partier än SD.
 
 
Sammanfattningsvis tycker jag att alla läger har agerat så som man kunde vänta sig och faktiskt på det sätt som är mest rätt mot deras respektive väljare. Att det sedan har lett till kaos kan man beklaga men det är trots allt logiskt som läget har sett ut sedan valet. 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0