Allt för onyanserat - igen

Publicerade för några dagar sedan nedanstående text på Facebook och har fått en hel del reaktioner. Mest medhåll och beröm för formuleringen, men även mothugg. Hursomhelst, här kommer min syn i en het och omdiskuterad fråga:

Jag tänker kasta in en ny fackla i debatten om polisen och dess insats, nu senast under demonstrationerna i Malmö igår. Kan till att börja med klargöra att 1) jag tycker inte nazister ska ha rätt att demonstrera, 2) det är beklagligt att människor ska skadas allvarligt, oavsett vem det är som orsakar skadan. MEN, det är så fruktansvärt tröttsamt att återigen se och höra den totalt onyanserade krit
iken mot polisen från allmänheten som medierna sedan spinner vidare på och fullständigt låter spåra ur.

JA, polisen gör misstag och alla poliser är inte bra poliser. Men var i hela världen är kritiken mot delar av demonstranterna? Har folk ens brytt sig om att titta på bilderna som Aftonbladet kablar ut som "bevis" för hur illa polisen skötte det hela innan de skapat sig en uppfattning och börjat spy galla? Det första man ser är ju demonstranter som är maskerade och folk som uppträder hotfullt. Går du på en demonstration för ett gott syfte med mask och luva? Jo, troligtvis...

Nazister ska inte få lufta sina vidriga åsikter och värderingar, men när de nu ändå får det är det väl allmänhetens förbannade plikt att stå upp mot nazismen på ett demokratiskt och fredligt sätt? Annars sjunker man till botten själv.

Så verkar dock inte alla resonera, utan det verkar vara fritt fram att bete sig hur som helst enligt vissa så länge man säger sig göra det för ett gott syfte.

I min värld är du enbart ute efter att ställa till problem och skapa bråk om du ger dig ut till en allmän plats iförd luva, maskering och dessutom har med dig eller på dig skyddsväst, bengaler och annat som går att kasta (som ett antal demonstranter ska ha haft igår). 

Men återigen vänds ALLT fokus mot polisen och våldsverkare som själva var med och ställde till allting går under mediernas radar. Pinsamt. 

Läste på Twitter igår där en polis skrev om hur han fått ta emot slag, sparkar och spottloskor, fått saker kastade mot sig och att han aldrig hört så många lögner som just igår. Varför ska jag lita mindre på den mannens ord än på de som får utrymme att uttala sig i tidningarna? Dessutom ser vi ju själva på bilderna två saker: poliser som gör misstag OCH demonstranter som beter sig illa. Men bara det förstnämnda blir föremål för granskning och kritik. Logiskt?

Läste för övrigt en krönika i ämnet på Aftonbladets hemsida igår: 
""De flesta av de uppemot 2000 demonstranterna på Limhamns torg är ju lugna. De skriker slagord, spelar klarinett, sjunger psalmer. Några kastar smällare och tänder bengaler."

Jag som fotbollssupporter ser en viss ironi i att man räknar upp "kastar smällare och tänder bengaler" i samma stycke som man berättar om hur lugna folk var. Tänder du en bengal på en fotbollsmatch (eller för den delen bara skriker lite väl hetsiga ord riktade mot motståndarna) klassificeras du ju direkt av medierna (och av diverse tyckare)) som en potential våldsverkare och huligan som borde buras in eller åtminstone inte få vara i närheten av allmänna platser med mycket folk. Och då är jag INTE alls för bengaler på fotbollsarenor så länge det inte kan skötas riskfritt och totalt organiserat.

Men medierna gör som alltid skillnad på folk och folk. Och som vanligt tillhör poliserna ett folk som inte är speciellt mycket värt.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0