Om en idiotisk debatt

Här kommer ett inlägg som legat på lut länge men som inte blivit klart förrän nu. Upprinnelsen till inlägget är ett avsnitt av Debatt som sändes för över en månad sedan. De handlade bland annat om cannabis och diskussionen gällde huruvida det ska legaliseras eller inte i Sverige. En idiotisk diskussion i mina ögon och flera som kom till tals utmärkte sig med skrämmande korkade uttalanden.

Att folk nu förespråkar en mindre restriktiv hållning gör mig både bekymrad och förbannad. Vad skickar vi för signaler till barn och ungdomar med sådana idéer? Det borde ju vara precis tvärtom, att samhället slår ner stenhårt på allt sånt och övertydligt skickar ut signaler om att det där är åt helvete fel, det är något som vi INTE ska ha i det här landet. Det borde vara en självklarhet att jobba för en restriktiv hållning till allt vad droger heter. Hur kan man förespråka sådant som bevisligen kan leda till missbruk och lidande?  
 
Jag kräks också på såna som de i studion som raljerar om att dagens politik som försökt med hårdare straff inte alls fungerar. Det är inte där problemet ligger. Problemet är inte att straffen inte har avskräckande effekt. Problemet är de signaler som vi sänder ut från början, de signaler som uppenbarligen gör att allt fler vill bruka droger och förespråkar mer eller mindre laglöshet. Det är ju de signalerna som måste stoppas, som måste ändras. Droger ska aldrig ses som ett bra alternativ. Är vi inte tydliga med det kommer problemen i samhället bara att eskalera. Då kommer vi aldrig kunna stoppa exempelvis att ungdomar hamnar på fel väg, oavsett vilka politiker som bestämmer.

Jag är ingen bakåtsträvare som är emot all form av liberala idéer, men jag tycker det är oerhört viktigt att tänka på vilka signaler som ges till barn och ungdomar idag. Det är vi vuxna som ska ge de unga värderingar och lära dem vad som är rätt och fel. Ska vi då propagera för ett allt liberalare samhälle där allt mer blir fritt även om det är bevisat att det finns tydliga, skadliga effekter och som lika bevisat kan ge ett oönskat beroende? Jag ser inte logiken. Tvärtom är det för jävligt hur en del idag verkar strunta blankt i det gemensamma ansvar som finns för att forma och skapa det samhället på sikt och som i stället bara ser till sitt eget bästa.

Gör om, gör rätt!

 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0