Tankar dagen efter derbyt

Bra tempo, intensivt och fullsatt som det ska vara i ett derby. Men jag tycker ändå inte stämningen nådde riktigt de höjderna som jag hade förväntat mig. Kanske är man bortskämd, eller rättare sagt det är man garanterat, efter flera makalösa derbyn och andra underbara matcher genom åren (guldmatchen 2010, Champions League-kvalet mot Dinamo 2011, Djurgården i höstas). Gårdagens upplevelse var bra, men inte i klass med de bästa, största matcherna av upplevt på Stadion. 

Kanske beror den känslan på resultatet. Delvis är det nog så att helhetsupplevelsen hade varit bättre om 1-0 stått sig och vi hade fått fira segern efteråt. Då hade också stämningen varit mäktig efter slutsignalen och man hade haft en positivare bild på näthinnan på tåget hem.





Stämningen var inte på något sätt dålig och inramningen före avspark var grym (och då syftar jag inte på bengalerna). MFF:s med den gigantiska duken som rullades ner över hela ståplats var imponerande och snyggt. När hymnen hade klingat ut och alla hoppade till "hoppa om du älskar Malmö" nåddes kvällens höjdpunkt, bortsett från när Malmö tog ledningen. Då var trycket ännu bättre. Magiska ögonblick som dock inte räcker för att skapa en lika magisk helhet. 



Under den gigantiska duken som utgjorde tifot.
 



Tifot på bild.

Bengalerna då, ska vi avhandla dem också? Åsikterna på diverse forum går isär men merparten verkar nu allt mer negativa till det och jag kan inte annat än att hålla med. Bengaler kan vara snyggt OM det är mörkt, typ en kvällsmatch i oktober. Men inte en försommarkväll då det enda som blir resultatet av dem är lite fånig rök. Dessutom är jag av den åsikten att så länge det är olagligt och ger MFF, klubben vi ska stötta, böter varenda gång det bränns av bengaler så ska folk helt enkelt ge fan i att bränna. Bengaler under organiserade, tillåtna former en mörk höstkväll kan väl vara effektfullt men inte nu. 
 
Sen skriver bengalfantasterna på forumet om att det är stämningshöjande och lyfter fram det som att det är de själva som står för stämningen på läktaren. Men vänta nu: stämningen var maxad när alla hoppade, sjöng och vad laddade för avspark igår. Då visade dessa stämningsskapare fingertoppskänsla utav bara helvete genom att bränna av bengaler (trots att det reda eldats vid inmarschen och speakern uppmanat alla att sluta). Resultatet? Stämningen som var tokdog. Fokus riktades i stället mot att bua ut de som eldade och en tydlig irritation skapades bland merparten av klackfolket. Höjer stämningen, jo verkligen... Tyvärr försvann det sköna trycket som fanns då och det återkom aldrig riktigt. Förutom vid målet då, men då var det dags för fingertoppskänslan igen. I stället för att ge MFF chansen att trumma på och utnyttja sitt "momentum" efter målet (som man som lag förstås brukar vilja göra) eldades det igen = spelavbrott i några minuter = mindre chans till positiv effekt för Malmö efter målet. Bra tajming igen, verkligen... 
 
Till sist (nu när jag inser att bengalfrågan tagit över det här inlägget) vill jag belysa ansvarsfrågan med. Det pratas ofta, inte sällan både i medierna och och från politikernas sida, om att klubbarna måste ta ansvar. Helt rätt, MFF borde exempelvis i det här fallet ha hindrat folk från att ta in bengaler. Men med det sagt måste polisens ansvar påpekas också. Tio minuter före avspark igår såg alla vad som var på gång. 10-20 unga killar längst fram vid staketet, iförda rånarliknande luvor och solglasögon. Poliser och vakter som står och tittar på några meter därifrån. Kan man inte åtminstone agera efter att de bränt göra något? Det är komplext, det kunde säkert bli problem och skapa oro om de gick in på en fullsatt läktare för att plocka bort folk, men det ska väl inte kunna vara ok att såväl maskera sig som att bränna bengaler? 
 
Dock ligger självklart egentligen hela ansvaret hos individen själv och personligen är jag ganska trött på killar som tycker att det är för jäkla häftigt att gömma sig bakom en maskering och tända lite facklor... 

 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0