Chanser ges och möjligheter finns - om du själv vill

Jag har, precis som jag tidigare har påpekat, tänkt avstå från att nämna Husbyupploppen i högre utsträckning här. Men det är svårt att hålla sig från att skriva ihop en hel roman med sågningar av de här ligisternas beteende. För ligister och idioter är vad de är. Kom inte och säg något annat, åtminstone inte till mig för jag tänker inte lyssna på det örat då det inte finns några som helst vettiga argument för att man inte ska få kalla dessa idioter för just...idioter.

Det är nästan tragikomiskt när folk ska förklara det hela med att polisen har agerat fel, med att ingen har lyssnat på de här människorna och så vidare. Självklart, polisen är inte exemplarisk (vilken yrkeskår är det rakt igenom?) och att uttala sig rasistiskt (om det nu har skett, ingen verkar ju kunna bevisa varken att det hänt eller motsatsen) är förstås helt oacceptabelt oavsett om du är polis, lärare, läkare eller står i kassan på ICA. Men det blir snudd på patetiskt när vissa skribenter, artister och liknande vill få det att låta som att det var polisen som startade detta. Och kom inte med snack om dödsskjutningen, den är knappast roten till de här upploppen. Borde man inte i stället fråga sig varför polisen ens är i området? Om nu inte polisen behövde rycka ut dit skulle ju heller ingen kunna känna sig provocerad av polismakten. Så sköt er från början i stället jävla nötter, så slipper ni se polisen i era kvarter.

Timbuktus låt (tänkte länka här men avstår då jag inte tycker den är värd uppmärksamheten egentligen) om upploppen, "Budskapet", måste vara det mest patetiska på länge. Vilket pinsamt budskap och skrattretande "förklaringar" (eller rent av försvar av) till upploppen.

Jag säger inte att politiken i vårt land är perfekt och det skulle den inte vara oavsett vilken färg som styrde. Jag säger, för att understryka det ytterligare en gång, inte heller att poliserna alltid agerar exemplariskt och korrekt. Men snälla nån, titta på vilka det är som beter sig som svin och begår brott här!

"De kallade oss luffare" - ja, det håller jag med om var en enorm förolämpning, mot alla luffare som någonsin levt eller lever idag. Förnedrande för dem att behöva jämföras med våldsverkarna i Husby.

För återknyta till musik och diverse minst sagt tveksamma skildringar av Sverige och vårt samhälle kan jag inte annat än att hålla med Tobias Holm, flitig twittrare och ansvarig för den mycket populära spelsajten Rekat och klart. Han skrev häromdagen att de rapartister som med jämna mellanrum gör låtar om hur tufft det är att växa upp i Sverige borde vakna upp och sluta med det. Kan bara instämma. Och ja, jag vet att jag själv varit väldigt lyckligt lottad i livet med stöd hemifrån och bra förutsättningar samtidigt som jag är medveten om att alla inte har det. Men tänk efter, vad gör inte Sverige för att hjälpa sina medborgare? I vilka andra länder är skyddsnätet så stort och möjligheterna så många? Sen säger det sig själv att alla har olika förutsättningar från början av olika anledningar, men här har man i alla fall en god chans att lyckas vilken ruta man än startar på. Inte minst om vi jämför med andra länder.

Visst, jag själv har haft det väldigt lätt i livet men jag träffar tack vare mitt jobb dagligen ungdomar som kommit hit från extremt påfrestande förhållanden, från krigshärjade länder helt utan skyddsnät. Många av dem har förstås haft det tufft och att, med deras historier i bakhuvudet, få höra hur folk på fullt allvar gnäller över hur hårt och svårt det är att växa upp i Sverige är minst sagt både frustrerande och bedrövligt. 

Här i mitt klassrum sitter ambitiösa ungdomar som trots svåra förutsättningar och tunga ryggsäckar att bära på ser möjligheterna här i stället för att strunta i allt eller kräva att staten ska lösa allt. De har tagit vara på chansen, de vill något i livet och de ger sig själva en chans att lyckas. Det är något idioterna i Husby med omnejd borde tänka på...

Lyssna på snacket som har gått gällande Husbykravallerna. "De går inte i skolan, de har ingenting att göra, arbetslösheten är så hög där". Ja, men vänta nu här. Vi pratar om ungdomar (för väldigt många av upploppsmakarna verkar ju vara unga) som FÅR gratis utbildning, FÅR sjukvård, FÅR tandvård, FÅR mat (förutsatt att du bryr dig om att gå i skolan...). Ja, de FÅR till och med betalt av staten för att gå i skolan. Herregud, hur kan man då börja prata om att ingen lyssnar, att ingen bryr sig, att man inte får chansen? Framför allt det här med utbildningen är intressant. Som sagt, här får alla ungdomar chansen till gratis skola med material, undervisning, mat - allt inkluderat. Hur kan folk då mena att de inte ges några möjligheter? Det är ett påstående helt utan verklighetsförankring.

Tar du vara på det som ges, på chansen till en bra utbildning och ser din egen del i det hela genom att även själv ta ansvar för ditt liv då ökar ju också chanserna enormt att få ett jobb och att klara sig fint på egen hand. Många människor, oavsett bakgrund och förutsättningar, förstår den enkla logiken och jobbar hårt varje dag för att ta vara på chanserna. Men tyvärr verkar inte alla ha fattat vad som faktiskt, rättmätigt, krävs för att man ska få ett jobb och kunna skapa sig en bra framtid...
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0