Ruskigt och spännande derby

Ja, det blev ett riktigt ruskderby och det på grund av vädret. Ihållande regn, blåst och kyla. Men det gick det att leva med trots att det var aningen blött på ståplatsläktaren bland MFF-fansen. Spännande blev det också, med ett ganska bra slut. 

Spelet värmde väl inte så där överdrivet även om Himmelsblått försökte att rulla ganska bra före paus. Spelmässigt kom matchen inte upp i några högre höjder över lag, men tempot och intensiteten var bra. I andra var Helsingborg det bättre laget, mycket tack vare att de fick matchen dit de ville på grund av en jättetavla av MFF-målvakten Dahlin. Som tur var lyckades dock MFF kvittera i den 85:e minuten och det var grymt härligt att få vara en del av det jubel som bröt ut bland oss MFF:are då.

En poäng får man ändå vara ganska nöjd. Lite turligt mål också då det kom på en hörna som skulle varit inspark för HIF, men det ber jag knappast om ursäkt för. I stället gläds jag över poängen och lever på Wiltons kvitteringsmål.  
 
 
. . . . . . . . . . . . . .
 
Det har diskuterats pyroteknik igen efter derbyt. Det eftersom båda klackarna tände bengaler och liknande i samband med avsparken. Nu kan man tycka vad man vill om själva effekten, vissa (även bland spelarna) menar att det blir riktigt snyggt och skapar en fin inramning (till viss del kan jag faktiskt hålla med) samtidigt som andra menar att det är totalt meningslöst. Dock, vilket är det viktigaste som jag ser det, är det förbjudet och varje gång MFF-fans tänder sånt får MFF som klubb böta en jäkla massa pengar. Onödigt med andra ord, oavsett om det är snyggt eller inte. Reglerna är ju som de är.
 
Dock kommer det aldrig bli så att folk slutar tända bengaler som det är i nuläget. Det finns så många som är för det och som anser sig ha rätt att bryta mot förbudet. En lösning tror jag vore, som det också har diskuterats nu, speciella zoner längst fram på ståplats där det är godkänt att använda pyroteknik. Se till så det sker under ordnade former och minimera riskerna för att det ska inträffa någon olycka (brännskador, brand i kläder osv) tror jag vore bäst. För oavsett vad man tycker om eldandet tror jag inte det kommer att upphöra oavsett vad reglerna säger.
 
. . . . . . . . . . . . . .

 
 
. . . . . . . . . . . . . .
 
Det finns tyvärr idioter överallt och inte minst inom fotbollskulturen. Just själva våldet med slagsmål och huliganer som brakar samman i samband med matcherna är nästintill borta från arenorna och jag kan tycka att visst, det är ofattbart egentligen att man kan ha slagsmål som intresse men å andra sidan är det väl bättre om de grupper av organiserade huliganer som vill slåss gör det i någon grusgrop flera mil från arenorna. Låt dem slåss där i så fall, så länge ingen oskyldig kommer i kläm. Så det är egentligen inte stort problem, det var värre så sent som i början av 2000-talet med mer direkt våld på arenorna. Däremot finns det ju alltid en svans av killar som ska spela tuffa och som tyvärr använder fotbollen som sitt forum för att bråka, provocera och bete sig som grottmänniskor.

Själv mötte jag ett par grupper med mindre vårdade människor utanför Olympia på vägen hem i måndags. Jag hade kunnat köpa (även om jag fortfarande tyckt att det hade varit oerhört lågt) om folk hade provocerats av MFF-halsduken jag hade på mig om det hade varit långt från arenan. Men när man går längs med Olympia på väg hem är det väl ganska naturligt att man, som MFF:are, har kvar sin halsduk som man haft på hela matchen?

Tydligen räckte det för att provocera vissa:
Först möttes jag av en kille som i stället för att, likt vad jag gjorde, kliva lite åt sidan gick så när mig han bara kunde för att när han passerade sätta upp en armbåge rakt i bröstet på mig. Intill honom gick några av hans polare och en av dem ville också spela lite tuff så han passade på att spotta på mina byxor när han gick förbi...

Strax därefter, fortfarande längs med Olympia, kom ytterligare tre-fyra HIF:are som verkade tycka att det väldigt häftigt att provocera och bråka med ensamma MFF:are. "Ledarfiguren" i det gänget passade på att skrika "och du också, vad ser du så nöjd ut för ditt jävla svin?!" till mig. Som tur var gick jag bara vidare, annars kanske det hade gått illa. Med tanke på att han skrek "och du också" så hade han säkert spelat tuff mot nån annan Malmösupporter precis före. Riktigt coolt att söka bråk med ensamma individer när man är flera...

Inga stora grejer i sig det här, jag kunde ändå lugnt knalla hemåt nöjd över MFF:s insats och brydde mig inte nämnvärt om dem mer. Men problemet är att såna händelser utgör små, små delar av en klart större och mer problematisk helhet. Inte bara kring fotbollen utan i samhället i stort. Det finns så många idioter.
Tragiskt med så små människor.

Mindre vacker banderoll som HIF-fansen hade, med ett budskap till MFF:s
Simon Thern som spelade i Helsingborg ifjol.
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0