Några dagar i magiska Paris

Paris var verkligen vad man hade kunnat önska sig, föreställa sig och mer därtill. Vilken fantastisk stad! Nu har jag inte varit mer än i Milano av storstäder som kan jämföras med den franska huvudstaden, så jag har inte mycket att ställa i relation till Paris, men ingen kan väl säga annat än att den staden är magisk?

Från första till sista minut njöt Karin och jag av atmosfären, miljöerna, arkitekturen och av alla klassiska sevärdheter som finns där.



Första dagen, i onsdags, tog vi oss på kvällen till Montmartre där vi åt och tog trapporna upp till Sacré-Coeur där vi fick en vy över området. Glädjande nog lärde vi oss också snabbt metrosystemet vilket underlättade för resten av veckan, då hotellet inte låg i världens roligaste område (utan att för den skull vara allt för tokigt) och alla sevärdheter, trevliga restauranger och så vidare fanns i andra delar av staden.



Under de första dagarna hann vi även med att se Triumfbågen och gå upp i Eiffeltornet. Det sistnämnda var riktigt häftigt, särskilt för mig som är höjdrädd. Men väl där uppe kändes det inte så farligt, trots att det var skapligt högt minst sagt. Bara känslan av att stå högst upp i det världsberömda tornet var häftig och att få dela den med Karin gjorde det hela ännu bättre. Dessutom hade vi hyfsad utsikt över Paris om man säger så.







Även Triumfbågen var cool att se och för mig som bortsett fotbollen faktiskt, tro det eller ej, tycker att arkitektur och framför allt stora, mäktiga men samtidigt noggrant utformade byggnader är av stort intresse var hela Paristiden klockren i det hänseendet. Överallt dit man vände sig och tittade fanns det någon form av byggnadsverk som drog ögonen till sig. Att flera av dem dessutom fanns i anslutning till den vackra floden Seine, som ju rinner rakt igenom stan, gjorde inte upplevelsen sämre.  

I fredags blev det ett långt besök på Louvren där vi bland annat, förstås, spanade in Mona-Lisa och en mängd andra vackra tavlor. Därefter fortsatte vi dagen på en fin restaurang med utsikt över det mäktiga museet, precis intill Seine. Vackert värre och en riktigt mysig kväll blev det. 

På tal om Mona-Lisa så hon var egentligen väldigt blek i jämförelse. Själv tyckte jag att såväl de enorma tavlorna som vissa klart mindre, men vackrare och mer spännande tavlor var mer att se än Da Vincis enormt berömda skapelse. Men vem är jag att uttala mig om sånt som jag inte begriper?

Lördagen avslutade sedan Parisvistelsen för vår del. Ett besök vid Notre Dame, den berömda kyrkan, blev det och därmed fick man se ännu en fantastisk byggnad. Vi passade också på att gå in och den var inte mindre imponerande från insidan. Riktigt läckert och kul att ha besökt så klassisk mark.



Därefter strosade vi runt på några mysiga gator på andra sidan Seine och hittade en perfekt grekisk restaurang att äta på. En härlig middag och några foton med snygga hattar (?) fick sätta punkt för några strålande dagar i Frankrikes hjärta för vår del.

Då flyget skulle gå ganska tidigt på söndagsmorgonen valde vi att ta oss ut till Charles de Gaulle redan sent på lördagskvällen, för att slippa stressa och för att inte riskera att missa planet. Därmed kan jag nu checka av Landvetter, Sturup, Kastrup och Charles de Gaulle som flygplatser där jag har sovit, om någon undrade.





Summeringsvis kan jag inte säga annat än att Parisdagarna var fantastiska, underbara och allt annat i positiv bemärkelse. Superlativen räcker knappt till för att beskriva en av mina absolut bästa semestrar någonsin. Att sällskapet var bästa tänkbara skadade förstås inte heller :)







Så tack Paris och tack älskling för en oförglömlig minisemester!




Kommentarer
Postat av: SigneMarie og Øivind

Selv om vi ikke har møtt deg ennå, så har vi jo hørt navnet og sett noen bilder av deg.Onkel Lauritz har sendt oss adressa di og anbefalt å se på bildene fra Paris. Det høres ut som om dere hadde en riktig fin tur og av erfaring vet vi at når reisefølget er trivelig blir ferien også bra.Hils så mye til Karin fra oss. Signe og Øivind.

2011-10-01 @ 14:44:52

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0