Packa väskan

Gennaro Gattuso går ut och gnäller i medierna över utebliven speltid: "Jag är Gattuso, jag är värd att få spela. Jag är inte den som kom in i truppen sist".

Ta ditt gnäll med dig i packningen till Manchester, ta med dig det feta lönekontot du sitter på, skriv på för Man City och ge utrymme för en bättre spelare i Milans trupp.

Jag har haft en tudelad relation till Gattuso. I början av 2000-talet undrade jag hur han kunde få speltid i den rödsvarta tröjan överhuvudtaget, sedan kom de fantastiska säsongerna 2002/2003 och 2003/2004 då såväl Gattuso som hela Milan var lysande. Då var det lätt att älska det sätt som han agerade på när han nästintill på egen hand vann mittfältskampen åt Milan.

Men därefter har det varit alltmer negativa vibbar igen. Gattusos inställning och krigaranda räcker inte till längre då hans brister (taktiskt är han dålig, passningsspelet är uselt och tekniken bristfällig) överskuggar de positiva sidorna. Andra spelare kan nu ta hans bollvinnarroll (Ambrosini, Flamini) och göra ett lika bra jobb kryddat med ett klart mer kreativt och bollskickligt spel.

Dessutom har Gattuso fått en slags storhets på senare tid och verkar tro att han ÄR Milan genom sitt sätt att vara, sina gester och sitt sätt att elda igång publiken. Kul att se på ibland, men alltför ofta bara en detalj i hans spel som verkar ta fokus från själva prestationen på planen. De senaste säsongerna skulle han ha gjort klokt i att tagga ner sina "krigarsidor" och ägna sig mer åt själva spelet.

Kontentan av det hela blir att Gattuso numera är överflödig i dagens Milan och att åsikten från vissa håll om att han är en legend hos de rödsvarta, en riktig bandiera, bara är rent skitsnack. Gattuso är och kommer aldrig att bli en spelare i Milan som kan jämföras med legender som Rivera, Tassotti, Baresi, Costacurta eller Maldini. Tyvärr verkar han tro det själv dock.

Han har alltför ofta satt sig själv före laget och även gjort bort sig rejält på planen (derbyt tidigare i höstas till exempel där han tog en horribel utvisning), samtidigt som hans spelmässiga kvalitéer helt enkelt är för dåliga för ett lag av den här kalibern.

Därför är min åsikt att det bara vore bra om han lämnade redan i januari. En gnällspik med en rejält tilltagen lön som med sina utspel allt oftare hörs och syns i medierna, vilket kan bli ett störningsmoment för lagsammanhållningen, skulle i så fall försvinna från Milanello och det skulle nog vara bra för samtliga inblandande. Särskilt om det blir Manchester City som köper. I så fall får Gattuso spela i Premier League, något som han har önskat länge, samtidigt som Milan kan casha in lite för honom innan hans kontrakt löper ut. I City skulle han också kunna få speltid och förtroende av tränaren Mark Hughes.

Jag skulle minnas både de positiva och negativa sidorna med Gattuso om han lämnade och jag skulle också tacka för de insatser han har stått för. Men som sagt, bäst för alla vore nog om det blev en flytt inom kort.

Rykten tror jag har gjort gällande att ett byte skulle kunna äga rum klubbarna emellan: Gattuso till Man City och Citys Nigel De Jong till Milan. Vore förmodligen säsongens bästa deal. En försenad julklapp som heter duga om det blir verklighet.





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0