Alfredsson analyserar

Drygt två veckor har nu gått sedan jag för första gången i "karriären" var med och åkte ur en fotbollsserie. En tung säsong, åtminstone en riktigt jobbig höst, nådde då sin slutpunkt när Korsnäs BK tvingades lämna division 4 efter en avslutande 1-4-förlust hemma mot SAIK.

Det hjälpte alltså inte att vi gjorde säsongens bästa insats i matchen före mot NorrHam (seger 1-0) veckan före, degraderingen undveks inte i alla fall.

Nu var det dock egentligen inte i den sista matchen vi gav bort vår division 4-plats, utan i förlustermatcherna mot bottenkollegor som Hofors, Årsunda och Överhärde. Framförallt de två sistnämnda var två bedrövliga förluster som kom att kosta oss division 4-statusen.

Ur ett snävt perspektiv kan man således nöja sig med att säga att dessa matcher som vi förstörde säsongen. Men jag tycker det är viktigt att se det ur större perspektiv än så. Det går inte direkt att blunda för att hela hösten var usel med endast en enda seger efter uppehållet.

Anledningar till detta då? För dåligt spelarmaterial? Ja, skulle väl kritikerna säga och tabellen ger dem ju rätt. Men samtidigt är det långt ifrån hela sanningen. Spelare för spelare hade vi en trupp som absolut hör hemma i fyran. KBK årgång 2008 innehöll ett antal duktiga lirare och borde absolut inte ha varit ett av de två sämsta lagen i tabellen när serien var färdigspelad.


I stället finns ett antal andra saker som garanterat har bidragit till de undermåliga resultaten som vi tråkigt nog har stått för under 2008. Eller hösten 2008 kanske är mer passande. För försäsongen såg riktigt lovande ut. Det var bra fart på träningarna, stor uppslutning, helt okej insatser i träningsmatcherna och konkurrensen var hård. En godkänd vårsäsong stod vi också för och låg länge bland de fem-sex bästa lagen. Slutet av våren innebar dock ett par storförluster och därefter rasade allt.




Några orsaker har jag tagit mig friheten att lista.

  

Brist på kontinuitet

Det har ändrats för mycket i laget under säsongens gång. Tror inte att vi har spelat med samma startelva i två matcher en enda gång under hela seriespelet. Vi räknade ut att elva olika spelare har startat någon gång i backlinjen under våra 22 seriematcher. Det är en helt sanslös siffra. Elva olika spelare i en backlinje? Den lagdelen som ska vara mest samspelt och där man normalt sett vill ändra minst.


Förändringar i truppen

Även när det gäller hela truppen vill man ju ha kontinuitet under en säsong, något som vi dock långt ifrån har haft. Under försäsongen lämnade en av våra två tänka mittbackar för jobb i Stockholm. Därefter flyttade den andre mittbacken hem till Örebro efter vårsäsongen. Dessutom har vi under slutet av hösten haft en del problem inom leden som gjort att ytterligare någon spelare har lämnat klubben. Långt ifrån optimalt det.


Dålig träningsnärvaro

Efter den lovande försäsongen dog plötsligt intresset hos en del när det gällde att träna. Inte direkt men efter sommaruppehållet kom problemen på allvar. Efter att under försäsongen ha varit uppemot 20-25 spelare varje träning kunde vi vara nere på under tiotalet vissa träningar. Inte konstigt då att resultaten blir lidande.


Det finns även andra saker som har påverkat som känns överflödiga att gå in mer noggrant på här. Men man kan sammanfatta med att långt ifrån allt har fungerat som det borde även när det gäller klubbledningen, organisationen och såna bitar. Tyvärr är det allt för mycket som inte har fallit på plats, sånt som på sitt sätt har bidragit till ovan nämnda anledningar och som har påverkat resultaten.


Nu kommer det att bli en del ändringar i KBK och det är bara att blicka framåt. Eller först gäller det förstås att utvärdera vad som gick fel, varför och förändra det som går att påverka. Därefter är det nya tag som gäller.


. . . . .

"Så länge ni spelar på denna jävla öststatsplan har ni inget att göra i fyran. All heder åt spelare och ledare som spelat på denna jävla arena. Usch säger hela fotbollsgästrikland."
- ett klockrent inlägg i vår gästbok, för så usel är faktiskt planen. Dock ingen ursäkt för att vi åkte ur, tvärtom kan öststatsplanen vara en av våra styrkor. Men inte är den bra för det...



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0