För jävligt

Efter en del halvt oseriösa (men för den delen förhoppningsvis någorlunda underhållande) inlägg här i bloggen kände jag nu för att skriva något mer seriöst. Eller snarare kände mig manad att skriva något vettigt ur ett samhällsperspektiv. För när man surfar in på Aftonbladets hemsida och läser artiklar som dessa går det inte annat än att börja fundera på hur samhället egentligen fungerar idag.

http://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/allsvenskan/article3768903.ab - Tornberg dödshotad

http://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/allsvenskan/article3768903.ab - AIK-fansen styr med hot som vanligt

Vi sportnördar propagerar ständigt för hur stor betydelse idrotten har i samhället, samtidigt som mindre idrottsintresserade pekar på att det i grunden faktiskt bara är en lek och att det finns annat som är så mycket viktigare än vilka som vinner några fotbolls- eller hockeymatcher. Sanningen ligger väl någonstans däremellan egentligen - det är varken en lek eller något som man är beredd att dö för. Men idrottens betydelse för samhället går ändå inte att bortse ifrån. Jag skulle säga att idrotten har större betydelse för samhället, och påverkan på det, än tvärtom.

Idrotten genererar oerhört mycket positivt i form av bättre folkhälsa, gemenskap, värderingar, moral och den fungerar inte sällan som en fostrande faktor. Utan idrotten vågar jag påstå att många ungdomar som varit på väg utför här i livet hade tappat fästet helt och varit förlorade om de inte hade hittat idrotten som hjälpmedel och ett alternativ för att ta sig ur svårigheterna. Många ungdomar får en sista chans via en idrottskarriär. Är man redan dömd och klassas som misslyckad inom kunskapssamhället kan det finnas en räddning inom idrotten. Flertal exempel finns på numera framgångsrika personer som har lyckats uppnå en hög status tack vare att de sysslat med en sport och som annars troligen gått en tuff framtid till mötes. Utan betyg, utbildning och potential inom arbetsmarknaden kommer man sällan långt numera. Om man inte då kan ha idrotten som en räddning.

Idrotten ger så mycket tillbaka även till de som inte blir stjärnor. Gemenskapen som det innebär att vara en del av till exempel ett fotbollslag ska verkligen inte underskattas. Man lär sig jobba tillsammans, underkasta sig varandra och att följa regler och normer. I fostrande syfte är det  väldigt nyttigt som sagt. Och har man svårt att få vänner i skolan kan fotbollslaget var en frizon där allt annat jobbigt för ett tag glöms bort till förmån för glädjen av att spela med kompisarna.

Bara för egen del har jag sedan flytten till Gävle märkt hur mycket fotbollen innebär för ens sociala liv. Tack vare att jag vintern 2007 började spela för en ny klubb här uppe har jag fått så många nya vänner. Dessutom har jag via mina lagkamrater lärt känna en del av deras vänner och på så sätt utökat min kompiskrets ytterligare.

Vad är det då jag tänker komma till med min utläggning, som går att knyta an till de artiklarna som det länkas till här ovan?
Jo, att det är tragiskt och rent för jävligt att vissa idioter som verkar i dagens samhälle är på väg att förstöra så mycket för idrotten. Folk som ägnar sig åt hot, attentat och annat odemokratiskt för att få sin vilja igenom riskerar att rasera så mycket av det positiva som idrotten för med sig.

Det är bedrövligt att folk anser det vara värt att bete sig så för att få som man vill. Det gynnar ingen, mer än möjligtvis deras eget ego.
Tvärtom kan det få konsekvensen att folk ryggar tillbaka och drar sig undan sportvärlden samtidigt som det ger de som inte tycker att idrotten för med sig så mycket positivt vatten på sin kvarn. Om det är hot och våld som får rubrikerna är det klart att man förstår om folk börjar tvivla på sportens godhet.

Bara att hoppas att idrotts-Sverige segrar till slut och att vi inte går mot ett samhälle där hoten tar över från demokratin.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0