Sluta dalta!

Som MFF:are är jag förstås rejält skadeglad över att Helsingborg åkte ur allsvenskan i söndags. Jag kände enorm skadeglad, ärligt talat, då och gör det fortfarande. Men oavsett hur nöjd jag är rent sportsligt lider jag med de riktiga HIF:arna som behövde se sin klubb svärtas ner än mer av ett gäng idioter efter slutsignalen (http://www.svt.se/sport/fotboll/skandalscener-pa-olympia/). 

Vedervärigt, vidrigt, makalöst lågt och uselt agerat av dessa idioter som förstör och verkligen spottar på den klubb de säger sig älska och stå upp för. Patetiskt, pinsamt, skandalöst. Utan minsta tvivel. 

Det finns problem inom svensk fotboll, det finns problem inom supporterkulturen. Och nu går som vanligt väldigt många oinsatta igång. Det börjar bli en vana. Att folk kommer med åsikter och förslag på bättring som inte alls bottnar i verkligheten.
 
Noa Bachner på Expressen beskriver det väldigt bra: 
http://www.expressen.se/sport/kronikorer/noa-bachner/noa-bachner-nu-kan-vi-val-testa-nagot-annat/
 
Den här gången tänker jag dock inte rasa mot ledarskribenter som helt saknar kunskap och insikt gällande fotbollen och dess supportrar. Däremot blir jag galet irriterad över en annan sak: att den enskilde individens ansvar gång på gång reduceras till snudd på noll i dagens samhälle. Allt från när det handlar om ungdomar som beter sig illa i skolan till yrkeskriminella eller hjärntvättade nötter som frivilligt åker ner till Syrien och krigar för IS - ansvaret läggs i alldeles för hög utsträckning på olika instanser och andra människor än på den enskilde individens axlar. Trots att det ALLTID är den sistnämnde som faktiskt har stått för handlingarna som förtjänar kritik på olika plan.

Det är alltid skolans fel.
Eller polisens.
Eller politikernas.
Eller Fan och hans mosters. 
Men nästan aldrig läggs det största ansvaret på personen som faktiskt har gjort bort sig. 
 
Efter söndagens händelser på Olympia är tonen delvis densamma. Förvisso fördöms huliganernas agerande stenhårt inom fotbollskretsar och alla lider med de riktiga HIF:arna som behövde uppleva det här. Men hur låter det från exempelvis politikerhåll? Jo, inrikesminister Anders Ygeman går ut och kräver mer av klubbarna. Man ska lösa problemen inom fotbollen med att ställa högre krav på klubbarna som arrangörer. Det är sånt skitsnack, ärligt talat. Ja, HIF kunde absolut ha haft bättre säkerhet med exempelvis fler vakter och poliser framför den egna klacken. Det hade kunnat förhindra eller åtminstone minska den skandal vi fick se i söndags. Men det är ju inte där problemet ligger. Det löser ingenting på sikt.
 
Problemet är att det finns människor som är kapabla till att ta ut sin ilska och besvikelse genom att faktiskt attackera det egna lagets spelare och tränare. Det är inte klubbarnas fel. Det löser man inte genom att ställa högre krav på klubbarnas arrangemang och det hjälper givetvis inte att hota klubbarna med böter eller liknande om inte arrangemangen lever upp till säkerhetskraven. 
 
Det handlar ju om att ställa de idioter som står för kriminella handlingar på en fotbollsarena till svars. Det handlar om ett egenansvar, det är dags att sluta sudda ut den enskilda individens ansvar. Sluta dalta! Det handlar om vuxna människor som begår brott. Ställ dem till svars! Indentifiera dessa nötter (vilket man jobbar på nu), se till att de döms för de brott de begått, offentliggör vilka de är. Det är sånt enormt daltande idag, du skyddas alldeles för mycket om du har betett dig som en idiot och begått brott rent juridiskt. 
 
Det är politikernas ansvar. Det är ett samhällsproblem. Politikerna kan inte sitta och lägga över ansvaret för fotbolllshuliganism på klubbarna. Ta tag i det själva i stället, det är er skyldighet. Dumpa inte över det i knäet på klubbar som redan hårt med att skapa en till 100 procent positiv supporter- och läktarkultur. 
 
Det finns givetvis saker man kan göra i samhälet - i skolan, inom fotbollen etcetera - för att motverka och förebygga. Men ansvaret för rent brottsliga, kriminella handlingar ligger ändå ytterst hos individen som begår dem. Det är dags att visa det, annars kommer utvecklingen gå åt fel håll.  

Sverigekänslor, Twitterglädje och musik

Svensk förlust i VM-kvalet mot Frankrike förra fredagen, men jag kände ändå en viss glädje. Skadeglädje?! Nej, verkligen inte. Däremot glädje över det här:



. . . . . . . . . . . 
 

MFF är förstås dock alltid viktigast när det gäller fotbollen och den här säsongen gav inte bara ett SM-guld och ett antal fina upplevelser, utan ett par höjdpunkter på Twitter för min del. Stort när Anders Christiansen, MFF:s bästa mittfältare i år, och mittbackskuggen tillika EM-spelaren Kari Arnason uppskattar ens inlägg. 
 
 
 
. . . . . . . . . . . 
 
 
Bästa låten just nu:
 
 

Hoppa ner från din höga häst, Henke

Henrik Larsson, en av våra absolut bästa fotbollsspelare genom tiderna i Sverige.
Fantastisk på plan, en världsspelare.
Victoriastipendiat 2007 och intervjuad av ingen mindre än mig själv för Ölandsbladets räkning.
Hursomhelst, en grym fotbollsspelare på sin tid. Men nu?
 
Nu är det läge att plocka fram sågen rejält. För fy fan vad less jag är på Henrik Larsson, numera tränare i Helsingborgs IF. Han var rätt tråkig och svår redan som spelare, men som tränare har ju karln bara blivit allt mer osympatisk och dryg för varje vecka som har gått. Han är ärligt talat fruktansvärd nu. 
 
Att sitta på så höga hästar när man i princip varit en medelmåtta, om ens det, rakt igenom sin tränarkarriär hittills är smått komiskt. Larsson floppade i Landskrona BoIS och var vad jag hört från folk med kontakter bland de gamla BoIS-spelarna illa omtyckt av spelarna just för sina dryga, överlägsna attityd. Därefter hyllades han visserligen rejält när han klarade det allsvenska kontraktet utan kval med Falkenberg. Starkt, ja, men ändå bara EN enda placering bättre än vad Hans Eklund lyckades med året efter. Förvisso skrapade Henkes Falkenberg ihop hela åtta poäng mer, men ändå: en placering bättre. Det på en grund som förmodligen var rätt stabil redan, byggd av just Eklund.
 
Oavsett vad så hyllades Henke rejält efter 2014 och hans år i Falkenberg. Resan gick då vidare till Helsingborg och där har det blivit en åttondeplats samt en fjortondeplats. Nog för att HIF har dålig ekonomi och att spelrummet är ganska litet för tränaren, men att sluta på plats 14 är uselt. Så dålig trupp har HIF ändå inte. Och alla vet att vilken annan tränare som helst hade fått sparken under den för Helsingborgs del så usla säsongen. Alla utom just Henke, som med sin grymma spelarkarriär och bakgrund i HIF är "untouchable". 
 
Det som stör mig är att karln själv verkar tro att han är någon sir Alex Ferguson, att han är fantastisk även utanför planen och att folk ska slicka hans fötter. Arrogans, överlägsenhet och dryg framtoning kännetecknar honom just nu, inte framgångar som tränare. 
 
http://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/sverige/allsvenskan/helsingborg/article23935715.ab
 
Sen undrar jag vad det sänder för signaler till spelarna när man är arrogant och hånfull i kommentarer kring en petad spelare (se länken). Riktigt tveksamt ledarskap i mina ögon. Absolut, du är petad för att andra är bättre, så enkelt är det. Men vore jag tränare skulle jag skydda våra spelare utåt. Särskilt när det blåser snålt som det har gjort på Olympia under i princip hela 2016.
 
Jag beundrade Henrik Larsson som spelare och det var oerhört stort att få intervjua honom den där sommardagen i Borgholm 2007. Då var jag stolt över att få den chansen. Jag kommer också alltid minnas honom som en grymt skicklig spelare, men samtidigt framstår han allt mer som en osympatisk och arrogant översittare vid sidan av planen. Det gör att jag ännu hellre ser att HIF åker ur allsvenskan och att Henkes tränarmeriter bara bli än sämre. 
 
 

Jämställd snöröjning?

"Jämställd snöröjning"?

http://www.dn.se/sthlm/trafikborgarradet-snorojningen-har-inte-fungerat/

Jämställdhet är oerhört viktigt, men jämställd snöröjning? Ska man skratta eller gråta åt politikernas prioriteringar? 

Det är dessutom uppenbart att det bara hade blivit ännu sämre om nu den där jämställda snöröjningen fungerat som de hoppades. För då hade alltså cykelbanor röjts i högre utsträckning o då förutsätter jag att det varit på bekostnad av bilvägarna. Det hade blivit ännu bättre för den redan så smidiga och välfungerande Stockholmstrafiken...

Själva idén är dålig redan från början. Låt gå om du hade vetat att väldigt många bilburna Stockholmare skulle ha valt cykel eller promenad i stället för bilen om bara cykel- och gångvägarna snöröjts bra, då hade det kanske varit en vettig prioritering för miljön och folkhälsan. Men nu funkar det ju inte så. Det är köer i Stockholm morgon, lunch och eftermiddag även soliga härliga vårdagar då cykel skulle kunna vara ett lysande alternativ. Det är på förhand givet att alldeles för få människor skulle välja cykel före bil oavsett förutsättningar för att cykla. Att då, i en stad med en katastrofal stadsplanering och ett oerhört pressat, utsatt trafikläge bestämma sig för att prioritera cykel- och gångbanor när det gäller snöröjning är ju helt makalöst korkat. 

Särskilt från Miljöpartiets sida. Ska inte de värna om miljön? Ännu fler bilköer, med ännu mer tomgångskörning under ännu längre tid rimmar i mina öron jävligt illa med satsning för en bra miljö.

Och oavsett vad, en satsning på gång- och cykelbanor skulle absolut kunna vara jättebra ur en miljöaspekt om det hade fått önskad effekt. Men då hade det ändå handlat om något som man gjort för miljön, inte för jämställdheten. För vad har jämställdhet med snöröjning att göra? Det kan säkert vara så att fler kvinnor cyklar kontra män som i högre utsträckning kör bil. Men man kan ju då fråga sig hur jämställd den ensamstående tvåbarnsmamman i förorten som av praktiska skäl är i stort behov av sin bil tycker att den här snöröjningssatsningen är. 

Dessutom blir det så pinsam nivå på politiken. Jämställdhet är grymt viktigt, men hur ska man kunna ta det på allvar om frågorna handlar om snöröjning? 70 000 kvinnor beräknas leva under hedersförtryck i Sverige idag. Sånt ska prioriteras. Inte att skapa en jämställd snöröjning. Sedan går det givetvis att göra både och, men det blir ändå ett löjets skimmer över vad politikerna väljer att lägga energi och tid på. Det riskerar att sätta verkliga, riktiga och viktiga jämställdhetsfrågor i skymundan om debatten i stället handlar om begrepp som jämställd snöröjning. 



Förlust men mycket glädje

Det var inte någon vidare insats som vi MFF-supportrar fick bevittna på Gavlevallen förra söndagen, i det som skulle visa sig bli sista allsvenska hemmamatchen för Gefle på ett bra tag. Tvärtom faktiskt, ett redan SM-vinnarklart MFF var slarvigt och förlorade med 1-0. Surt givetvis, det är alltid riktigt irriterande när favoritlaget inte presterar, men å andra sidan en förlust man kunde ta med ganska gott mod. Det fanns ju en hel del att glädja sig åt ändå.

Dels att guldet redan var klart förstås, att man fick se svenska mästarna och fick chans att hylla dem. Dels också att vi var överraskande många MFF:are på plats. Nästan 400 Malmösupportrar fanns på Gavlevallen och stämningen i klacken var riktigt bra matchen igenom. På så sätt blev det en kul upplevelse trots resultatet. 
 
 
 
 
 
 
 
Att MFF sedan avslutade årets allsvenska med 3-0 inför ett fullsatt Stadion hemma i Malmö var riktigt skönt. Alltid kul att vinna sista matchen och lägligt framför ögonen på supportrarna när guldet skulle firas ytterligare en gång.
 

En galen president, en likes-jagande retorik, en haltande logik

Donald Trump vann alltså det amerikanska presidentvalet. Helt galet egentligen. Även utan att vara särskilt insatt i vad Hillary Clintons politik står för kan jag lätt konstatera att jag hellre sett henne som vinnare alla dagar i veckan. Att väldigt många är av samma åsikt har gått att förstå på sociala medier idag. Men då kommer vi till något annat än själva valresultatet som stör mig. Något förvisso klart mindre betydelsefullt men likväl irriterande: den inofficiella tävlan i att övertrumfa varandra i populistiska, småfyndiga klagorop gällande valets utgång.


Nog för att jag säkerligen delar er åsikt om denne Trump och det faktum att han mot alla odds nu kan titulera sig USA:s president, men det hjälper inte. Jag är ändå, redan, oerhört trött på alla kommentarer från folk som ska flytta till månen, bosätta sig på Mars eller bara gräva ner sig. Ja, det är jävligt illa att en sexistisk, nationalistisk narcissist numera får ses som en av världens mäktigaste män. Helt enig om det. Men det blir ändå tröttsamt och på något sätt oäkta, påklistrat, med alla dessa domedagskommentarer. Vettiga analyser som man kan lära sig något av tar jag gärna emot, men när det mer känns som att folk ser chansen att visa sig lite duktiga och samhällsengagerade där det syns för allt från vänner och kollegor till gamla ex så tröttnar åtminstone jag snabbt.

Självklart är det förståeligt att folk reagerar och oroas över en situation som mycket väl kan medföra att grupper av redan utsatta människor får det ännu värre. Det är naturligt och bra. Men jag gillar inte retoriken, att man får det att låta som att det är den egna individen som drabbas. Att känna med utsatta människor är en fin egenskap, men sättet en del uttrycker sig på irriterar mig. Eller kanske snarare att man passar på att ondgöra sig nu när det handlar rätt mycket om att slå igen öppna dörrar, att höras och synas tillsammans med många likasinnade utan krav på något egentligt engagemang. Det blir ganska tydligt vilka som faktiskt har något att säga, som faktiskt bryr sig och vilka som i ärlighetens namn mest slänger ut något lite slentrianmässigt för att synas och få några likes.


Jag kanske är överdrivet kritisk, men det irriterar mig ändå att folk dyker upp nu från ingenstans och ska låta engagerade i kampen mot orättvisor samtidigt som de annars inte visar något som helst intresse kring alla hemskheter som pågår i världen.

Till viss del kan det säkert ursäktas och förklaras med närhetsprincipen. Den tar jag själv upp som förklaring ibland, exempelvis när människor ifrågasätter varför medierna fokuserar mer på ett terrordåd i Paris än på de som sker i Mellanöstern eller Afrika. Det blir ganska naturligt att vi reagerar mer, bryr oss och tar till oss mer information om det när det sker närmare oss. Och även om USA ligger långt bort geografiskt är det väl närmare oss kulturellt än många andra länder, vi åker dit på semester etcetera. 


Men ändå, det blir lite för mycket av domedagsprofetiorna och världen-kommer-att-gå-under-retoriken. Att Trump vann valet är problematiskt och jag ser ärligt talat inget positivt med det, men det finns klart större problem runt om i världen som folk inte alls är lika snabba med att reagera på. I samma stund som väldigt många avreagerar sig för valresultatet i sociala medier lider mängder med människor i Afrika, IS använder barn som mänskliga sköldar i Mosul, krig pågår, flickor könsstympas för varje minut som går, homosexuella diskrimineras för sin sexuella läggning, kriminella grupperingar har makten över samhällen och städer, kvinnor på platser världen över straffas om de själva har blivit våldtagna och bara i Sverige räknar man med att uppemot så många som 70 000 kvinnor lever under hedersförtryck utan rätten att själva bestämma över sina liv. 


Det finns med andra ord ganska många andra, större, problem att förfasas över och skriva om på sin Facebooksida eller sitt Twitterkonto. 

Världen tog ytterligare några steg bakåt i natt när Trump utropades som vinnare i valet, det håller jag helt med om. "Vart är världen på väg?" har många personer frågat sig själva och omgivningen idag. Förståelig fråga, till viss del. Dock borde man, om man nu undrar det, ha ställt den frågan mycket tidigare än när det stod klart att Donald Trump är USA:s nye president.

Med det sagt tycker jag fortfarande att valet av Trump som president är för jäkla korkat och galet. Men jag tänker varken åka till månen, flytta till Mars eller ens gräva ner mig för det. Det hjälper ingen. Varken de utsatta grupperna i ett allt mer splittrat USA eller de många individer som av olika anledningar behandlas illa och lider i vår värld idag. 

 

 


Inte briljant men ändå imponerande på flera sätt

Nej, MFF har inte glänst spelmässigt rakt igenom. Inte varit en maskin som bara rullat på. Men de här siffrorna säger ändå en del.

Dessutom har MFF bara förlorat en enda match mot topp 8-lagen, mot Östersund i lördags. Fram till i onsdags när ÖFK tog steget upp bland de åtta bästa hade MFF plockat 36/42 poäng mot topp 8 och inte förlorat mot något av de lagen.

Bäst när det gäller, minst sagt.

Det är också  paradoxalt nog det som imponerar mest på mig med MFF och SM-guldet i år, att de inte har imponerat så där extremt eller varit en självgående vinstmaskin under säsongen.

De har visserligen plockat väldigt många poäng, har chans på poängrekord för allsvensk segrare (de har själva rekordet sedan 2010), avgör i tredje omgången från slutet, har släppt in näst minst antal mål hittills och gjort näst flest (flest enligt tabellen, men vi räknar bort skrivbordssegern mot IFK Göteborg). Så all statistik säger att MFF har varit oerhört starka. Och visst har de varit starka, alla siffror bevisar ju det.

Men de har ändå inte glänst spelmässigt rakt igenom, tvärtom. De har fått slita för poäng, tvingats lita till individuell briljans för att avgöra vissa matcher, fått kriga sig till en del andra segrar, varit ifrågasatta, kritiserade, inlett allsvenskan med två förluster på de första omgångarna, fått ta något steg tillbaka med det nya väldigt offensiva spelsättet för att sedan ta ett par steg framåt men först efter hand, varit några minuter ifrån att helt plötsligt vara fem poäng bakom IFK Norrköping (innan Erdal Rakip frälste oss med ett mål på stopptid mot Elfsborg), inte bara vunnit genom offensiv styrka utan försvarat sig till enormt viktiga trepoängare i Borås och Norrköping, stått för några (för många) plattmatcher mot bottenlag där de för att citera Kari Arnason varit "pissdåliga", slitit med skador på tre-fyra av de absolut viktigaste spelarna (ja, några av de bästa i hela allsvenskan) och på slutet fått laborera rejält med startelvan. Allt det här har varit MFF 2016, inte lika mycket som en rad fina insatser även sett till spelet och en hel massa inspelade poäng förstås men ändå en verklighet för de nyblivna mästarna.

Och just det, att det långt ifrån enbart har gått som på räls och varit en promenad i parken imponerar så enormt på mig. MFF har klivit fram när det har behövts som mest, såväl med hjälp av stjärnor som de truppspelare som på slutet fått allt mer speltid och då visat att de förtjänar den och har helt rätt attityd. De har slitit och ibland fått kämpa i motvind, åkt på en del tunga smällar och blivit utskällda men alltid rest sig och följt upp det med imponerande insatser och matchsviter där poängen har ramlat in i behövlig takt. Man har också, som tabellen ovan är ett bevis på, visat klass mot de andra toppkonkurrenterna. Visst, i den tabellen döljer sig skrivsbordssegern mot Blåvitt, men räknar vi den matchen som ett kryss i stället ser vi ändå att MFF varit överlägsna AIK, Göteborg och Norrköping i inbördes möten. Lägstanivån har varit alldeles för låg, men det har kompenserats av en väldigt hög högstanivå och poäng som tagits på många olika sätt. 

Det här SM-guldet har MFF verkligen jobbat sig till på alla tänkbara vis och det gör det både extra skönt, värmande och välförtjänt. 

Grattis, mesta mästarna! 

 
 
 
 

SM-GULD

Bättre sent än aldrig slänger jag upp det här, skrivet strax efter att det 19:e SM-guldet var säkrat.

Vilken onsdagskväll det blev! 
Falkenberg-MFF 0-3, Elfsborg-Norrköping 2-1.
SM-guld 2016! 
 
Jag var så oerhört lycklig! Lyckorus x2 när först slutsignalen gick i Borås och det därefter var dags för det definitiva förkunnandet av MFF:s 19:e SM-guld när domaren blåste av i Falkenberg och planen invaderades av mängder med segerrusiga Malmösupportrar. 

Visst hade det varit kul att se MFF avgöra här uppe i morgon, men samtidigt var det oerhört skönt att det avgjordes redan i onsdags. Nu slipper man den jobbiga nervositeten, nu slipper man känna besvikelsen som det skulle ha inneburit OM Malmö haft chansen att säkra titeln här i Gävle men misslyckats och dessutom var de runt 4000 MFF-supportrarna som var på plats i Falkenberg väl värda att få vara med om avgörandet. Så jag var bara så sanslöst glad och lättad över att allting blev klart strax före nio på onsdagskvällen.

En makalös känsla, återigen. Största guldupplevelsen för mig var helt klart 2010 när









*
 
 

RSS 2.0