En underbar höst är över
Den här hösten har gått snabbare än någon annan höst känns det som. Möjligtvis med undantag för min första höst som pappaledig, 2014. Dagarna har rusat förbi och risken för att det skulle bli segdraget, som fanns då mycket givetvis går på rutin när man är föräldraledig, visade sig vara minimal. Tvärtom gick det snabbt, hände massa roliga saker och varenda minut kändes värdefull.
Nu har jag varit pappaledig en längre tid först med Theo och senast med Alva. Något jag är väldigt tacksam för. Att få spendera så mycket tid med sina älskade barn, inte minst under en period när de utvecklas enormt mycket och det händer saker hela tiden, är helt ovärderligt. Det är verkligen en tid man skulle rekommendera alla föräldrar och blivande sådana att verkligen värdesätta.
Jag har lärt mig mycket i min roll som pappa, Alva har förhoppningsvis lärt sig ännu mer och vi har fått en fin tid tillsammans alla tre (Theo har ju också varit hemma ganska mycket med oss).
Nu väntar förskola för Alva, jobbstart igen för mig och sedan är det fullt fart hela våren.
Praoelever hos Expressen
Har vi pratat om det här med att Expressen och Aftonbladet verkar låta 14-åringar praoelever sköta tidningarnas sidor och konton på sociala medier? Jag har gång på gång under hösten knappt vetat om jag skulle skratta eller gråta när jag sett nivån framför allt på SportExpressens Facebooksida. Det ser ofta mer ut som att någon fjortonåring skriver på Snapchat än som att det är en seriös nyhetssajt som levererar informationen.
Tyvärr har jag inga vidare exempel, det brukar låta mer fjortisaktigt än så här, men några praoelever har ändå varit i farten här:
Eller är jag bara jäkligt gubbgnällig nu? :)
Verklighetsfrånvarande skolpolitik
Det är märkligt att våra politiker inte verkar ha någon koll på hur den svenska skolan fungerar. Ännu mindre verkar de ha kunskap eller förståelse för vad som behöver till för att förbättra den. Det ena dåliga förslaget efter det andra dyker upp när det egentligen borde vara enkelt: mer resurser, fler lärare och en höjning av läraryrkets status för att locka fler potentiellt skickliga pedagoger till skolan.
Det är säkerligen inte lätt att ordna det över en natt, men det är i alla fall inte svårt att se vad som behövs. Om man inte är politiker och ytterst ansvarig för det hela, vill säga (åtminstone verkar det så).
Jag skulle vilja rikta såväl frågor som synpunkter till flera av de förtroendevalda makthavarna som ansvarar för att både förbättra och utveckla skolan.
Vi börjar med dig, Gustav Fridolin. Vad gör du egentligen för att förbättra den svenska skolan?
Byter namn på höstlovet till läslovet? Seriöst? Jag vet inte om vi borde skratta eller gråta, men jag gör ändå det förstnämnda. Skrattar åt eländet. För det går inte att ta på allvar, det där namnbytet. Jag förstår givetvis att ingen, inte ens du Fridolin, tror att just det kommer att vända utvecklingen åt rätt håll igen. Men ändå, att ens komma på tanken är snudd på ett hån mot alla elever som behöver stöd och mer resurser för att klara skolan. Tror du, Fridolin, att ett "läslov" hjälper dessa elever mer än ett höstlov? Nej, det gör du förstås inte men du kände kanske att du behövde komma på något förslag för att förbättra den skola du skulle fixa på 30 dagar?
Det eleverna behöver är förstås mer stöd i skolan, något de får om det finns fler lärare/pedagoger, är bättre arbetsmiljö, lugnare och tryggare, det finns bra arbetsmaterial etcetera. De behöver inte en uppmaning att gå hem och läsa på lovet. Jag är för läxor och för att man ska kunna hjälpa eleverna att utvecklas när det gäller att kunna ta ansvar, planera sitt arbete och liknande genom att ge en del hemuppgifter. Läser de på lovet är det förstås jättebra. Jag vill gärna att mina elever håller sig uppdaterade om vad som händer i världen samtidigt som de gärna får ägna en skönlitterär bok en stund även på ledig tid. Men att döpa om ett lov till läslovet? På allvar? Nej, givetvis en snudd på patetisk idé som inte kommer ha någon positiv effekt alls på de svenska elevernas lärande och utveckling.
Sen har vi lärarlyftet. Ett fiasko, skulle jag våga stämpla det som redan nu. För att höja statusen på läraryrket kan ett stärkt löneläge absolut vara en faktor. Lärarna är värda att tjäna bättre, inte minst de med lång utbildning och mycket erfarenhet i bagaget. Dock har lärarlyftet bara skapat missnöje och splittring inom kåren. Det är ingen hållbar lösning eller förbättring att en liten del av lärarkåren får en löneökning, en ökning som dessutom inte är en riktig löneöknin utan snarare en bonus under två år. Det som behövs är en höjning av lärarlönerna generellt. Som det är nu eder lärarlyftet mestadels till, vad jag hört i allla fall, missnöje, avundsjuka och besvikelse.
Då kan man förstås tycka att det är småsint av lärare som inte får en löneökning att inte glädjas åt kollegan som får det. Men det blir märkligt när bara en liten del av alla inom lärarkåren får högre lön och på så sätt också till viss del högre status. Att det verkar vara olika kriterier som gäller från fall till fall kring vilka som ska få högre lön gör det inte bättre. Sedan ser jag läraryrket som ett teamwork där man ofta hjälper varandra mycket och jobbar tätt tillsammans. Vi inom svenska/SO på Prolympia, när jag var där, jobbade exempelvis väldigt nära varandra och delade hela tiden med oss av uppgifter, tips och annat. Då kan jag förstå om det kan kännas både orättvist och märkligt om en kollega får ta del av lärarlyftet delvis för något som flera har gjort tillsammans.
Så sammanfattningsvis: lärarlyftet varken lyfter statusen på läraryrket på det sätt som skulle behövas eller leder till generellt bättre villkor för lärarna när det gäller arbetssituation.
Sedan har vi dig Anna Kinberg Bartra. Nu röstar jag normalt sett jag blått och har satt något slags hopp till dig som moderat partiledare. Men när det gäller skolfrågor, vilka jag brinner mest för som lärare, imponerar du verkligen inte hittills. Förslaget om obligatoriska diagnoser/prov i inledningen av varje termin för att se vilka elever som är i behov av mer stöd är helt meningslöst och dessutom smått nedvärderande mot oss lärare. Problemet är inte att vi har svårt att upptäcka elever som är i behov av stöd, problemet är att det ständigt saknas resurser för att ge det stöd som behövs. Jag skulle hävda att jag tämligen enkelt märker om en elev på något sätt behöver mer hjälp, stöd och resurser. Däremot känner jag allt för ofta att jag inte har tid, möjlighet och resurser nog för att stötta eleven på det sätt som behövs. Där har du problemet.
Fler diagnoser, tester, prov är inte lösningen på någonting.
Lösningen är i själva verket ganska enkel: mer pengar till skolan, pengar som i sin tur kan ge fler lärare, fler specialpedagoger, färre elever per klass för att läraren ska få mer tid med varje elev.
Svårare än så behöver det inte vara. Sedan förstår jag att det inte alltid är lätt att få fram de pengar som behövs, men återigen ger politikerna sken av att inte inse vad problemet är och då kommer vi heller aldrig få fram några hållbara lösningar.
. . . . . . .
Om det nu är som det går att läsa där är det ju smått bisarrt att en amatör - annat kan man väl inte kalla någon som saknar kunskap när denne egentligen borde varit expert i ämnet - fått en så pass viktig roll. Vad sysslar politikerna med?
Snudd på gränslös idioti
Det här var något av det dummaste och mest upprörande jag har läst på länge. Snacka om att uppenbarligen mer försöka spä på de motsättningar och fördomar (samt helt ta bort individens eget ansvar för sina handlingar) snarare än att bygga broar och verka för integration:
Hela texten är så verklighetsfrånvänd och grundlös, men jag tänker hålla mig till ett par avsnitt ur den för att lättare kunna precisera och avgränsa min kritik (som är total och stenhård) mot den här smörjan.
Det där kan väl omöjligt få stå oemotsagt? Det är ju fullständigt vansinnigt. Det är ett stort hån. Ett hån mot alla socialsekreterare som jobbar livet ur sig för att hjälpa just barn (jag är gift med en tidigare socialsekreterare, jag om någon vet vilket oerhört slit och engagemang de lägger ner). Det är dessutom ett hån mot alla barn som far illa på grund av könsstympning, fysiskt och psykiskt våld, tvångsäktenskap etcetera. De gånger ett barn tas ifrån sin familj är det garanterat för barnets bästa, att antyda något annat är både okunnigt och provocerande. Jag tror till 100 % att de socialsekreterare som tar de här besluten både bryr sig mer om barnens bästa och har väldigt mycket mer kunskap i ämnet än vad Kitimbwa Sabuni har.
Det finns självklart många helsvenska barn som far illa också. Tror någon att socialtjänsten på allvar låter föräldrar som behandlar barn illa fortsätta med det bara för att de är svenska? Inte ens Sabuni kan väl tro det? Socialtjänsten ska göra sitt jobb och värna om barnets bästa oavsett bakgrund, kultur och dylikt. Det begriper alla. Och att tro att de tar beslut på rasistisk grund är ju bara patetiskt.
Ett hån, ett påhopp. Uselt.
Socialsekreterarna jobbar livet ur sig för andras bästa. För att hjälpa barn.Tänk på det.
Men givetvis borde socialen blunda för våld mot barn, kvinnoförtryck och könsstympning för att inte framstå som rasistiska. Enligt Fi:s logik. Eller åtminstone enligt skribentens logik i ovan länkade text.
En annan sak som upprör är jämförelserna och liknelserna som Sabuni gör. Att jämföra dåtidens kolonialism, då européerna högg händerna av barn i Kongo som inte jobbade nog snabbt, med dagens svenska välfärdssamhälle är ett sånt gigantiskt hån mot de som utsattes för européernas grymhet då. Historielöst och vidrigt.
Kitimbwa Sabuni skriver om "våra förfäder" för att sen fullständigt spotta på deras historia och upplevelser med sina grundlösa jämförelser.
Vidrig rasism och många frågetecken
Ingen har väl missat att Åhléns drar tillbaka sin annons med en liten pojke som Lucia sedan det strömmat in vidriga, rasistiska och hatiska kommentarer angående pojkens hudfärg (och förmodligen också en del kring att det är just en pojke som porträtteras som Lucia). Jag känner egentligen inte att jag behöver säga mycket mer om tillbakadragandet än att det är fullständigt åt helvete att små, ynkliga och fega människor kan sitta och vräka ur sig hemskheter riktade mot ett litet barn. Det borde säga sig självt, för alla, att det är fullständigt vidrigt och oacceptabelt. Det är skamligt och det är förstås fruktansvärt synd om pojken och hans familj.
Just det sistnämnda gör dock att jag vill ta ämnet vidare och diskutera en annan sak: Åhléns syfte med annonsen. Vad var det egentligen? Och hur stort är egentligen Åhléns ansvar i det hela?
Till att börja med är jag den första att påminna om att jag nyligen blev snudd på vansinnig när huliganernas attack mot Helsingborgs tränare och spelare på Olympia delvis skylldes på dålig säkerhet från HIF:s sida. Jag tålde inte resonemanget och slog bakut då jag anser att det alltid ytterst är individens eget ansvar, den person som begår brottsliga eller på annat sätt förkastliga handlingar bär givetvis ansvaret och ska stå till svars. Men med det sagt tycker jag ändå att man bör ifrågasätta vad Åhléns egentligen ville och hur genomtänkt annonsen egentligen var.
Självklart, det behöver väl inte påpekas egentligen, är det individernas ansvar när det gäller de fega, patetiska och kränkande kommentarerna. Det kan aldrig Åhléns lastas för på något sätt. Det är idioterna bakom tangentbordet som ska kritiseras och som har ansvaret. Men det finns ändå saker man kan kritisera eller åtminstone ifrågasätta när det gäller Åhléns val.
Att en mörkhyad person är Lucia lägger jag knappt ens märke till, det ska givetvis vara en självklarhet att man ska kunna vara det som vit, svart, gul, brun, blå, röd - vad som helst. Tyvärr är det uppenbarligen inte självklart för alla men jag personligen reagerar förstås inte.
Ska en pojke vara Lucia då? Ja, om pojken i fråga själv har uttryckt en vilja att vara det. Jag tycker absolut att barn ska få välja vad de vill vara när det gäller en banal sak som ett Luciatåg. Det är ingen stor grej. Men då ska barnet själv ha gjort ett medvetet val. Och då kommer vi till det som jag vill kritisera och ställa mig frågande till gällande Åhléns annons.
För vad är egentligen syftet med annonsen? Även om det inte ens ska diskuteras huruvida Lucia ska kunna vara mörk eller inte så vet man på förhand, tyvärr, att det ändå kommer att väcka debatt. Det har inte undgåt någon som rör sig på nätet idag hur debattklimatet ser ut. Det kan inte heller Åhléns ha missat. Man kunde också räkna med att det faktum att det nu var en pojke som fick ikläda sig Luciarollen skulle vålla viss kritik och väcka debatt. Därmed inte sagt att det är fel med en mörkhyad pojke som Lucia, inte på något sätt, men var det värt att ta risken?
Det beror, för att retoriskt svara mig själv, på syftet. Var syftet att väcka debatt och lyfta upp en fråga man anser viktig i kampen för jämställdhet och jämlikhet? Jag är ytterst tveksam, faktiskt. Men om vi ändå för en stund utgår ifrån att just det var syftet måste vi ändå fråga oss om det var värt uppståndelsen? En uppståndelse man (tragiskt nog) faktiskt kunde förutse.
För att svaret på den frågan ska vara ja måste också effekten av den debatt som väcks och åsiktsbomberna som briserar vara väldigt stora och vara det på ett positivt sätt. Då måste det här leda oss rakt in på en utvecklande, tillåtande och respektfull väg i riktning mot ett mer jämställd/jämlikt samhälle. Men har verkligen debatten kring vem som porträtteras som Lucia den effekten?
Jag är rädd att debatten bara skapar mer splittring. Dessutom tror jag att den kan få till följd att klart viktigare frågor hamnar i skymundan, Självklart är markerandet mot rasism ovärderligt, där måste vi alla stå upp och säga ifrån. Men när det gäller huruvida en pojke ska vara Lucia eller inte finns det klart mycket viktigare saker att fokusera på för att kunna skapa ett jämlikt och jämställt samhälle. Ska man lyckas med det gäller det snarare att jobba från grunden i sitt normbrytande och inte nödvändigtvis dra saker till sin spets. Att stärka kvinnor som kommer hit från andra, mer mansdominerade kulturer, att ge unga tjejer som idrottar samma förutsättningar som killar, att betala kvinnor lika lön för lika jobb som män, att i klart högre utsträckning än vad som nu är fallet både uppmärksamma och stötta de uppskattningsvis cirka 70 000 kvinnor som lever i Sverige idag 2016 och inte själva får själva styra sina liv utan kontrolleras av män - för att ta några exempel. Det ena utesluter inte det andra visserligen, men jag tror ändå vi riktar vårt fokus fel många gånger.
Det finns många normer som det både är viktigt och sunt att bryta, men frågan är om Luciarollen som något tradionellt kvinnligt är en sådan norm. Jag är ytterst tveksam till det och har svårt att se att pojkar som Lucior skulle ha någon stor effekt på sikt när det gäller jämställdhetsarbetet. Och den skepsisen leder till att jag frågar mig igen: Varför väljer då Åhléns att ha just en pojke som Lucia? Vad är deras syfte?
Det hade varit oproblematiskt om syftet varit just att påverka och bidra till en positiv samhällsutveckling och man gjort det genom en vuxen person, erfaren, som kunnat reflektera över sin roll och också försvara sig själv mot eventuellt kritik. Då hade det inte funnits något att kritisera. Nu däremot var insatsen i mina ögon för hög.
För ingen kan väl på allvar tro att att han själv reflekterat kring sin roll som normbrytande Luciapojke? Han har garanterat inte själv uttryckt en önskan om att få vara just "manlig Lucia" för att bryta normer (vilket indirekt ju blir en följd av Åhléns annons oavsett dess syfte). Då blir det också väldigt fel. Det är en sak att ikläda sig rollen som Lucia i förskolans Luciatåg, en helt annan att helt plötsligt bli ett ansikte utåt i en i allra högsta grad offentlig kampanj.
Det som sticker mest i mina ögon är dock att jag faktiskt inte tror att Åhléns i första hand, eller åtminstone inte bara, vill bidra till en positiv samhällsutveckling. Jag är så pass cynisk att jag tror att det ganska mycket handlar om att synas, sticka ut och vara normbrytande för att tjäna pengar. Det kanske är för cynskt av mig, men jag skulle bli förvånad om ett vinstdrivande företag som Åhléns inte har det som ett syfte även med den här annonskampanjen. Och då har vi helt plötsligt en ung pojke, ett litet barn, som mer eller mindre har kastats åt de förvisso tragiska, patetiska men likväl lika fullt existerande vargarna. "Offrad", om uttrycket ursäktas, för att skapa en positiv känsla för Åhléns, en känsla som i sin tur ska generera företaget pengar.
När allt kommer omkring är detta, oavsett syfte och var man står i olika frågor, djupt tragiskt. Jag lider med pojken, hans familj och hoppas att det ändå ska komma något gott ur det hela på sikt.
. . . . . . . .
Jag ramlade över en artikel i Resumé för några dagar sedan och fick delvis svar på min fråga om vad syftet med Lucia-kampanjen var. Samtidigt kvarstår ändå mitt cyniska resonemang, för det är ju inget som säger att uppmärksamheten och chansen att tjäna pengar inte fanns med i utkanten av det syfte som Åhléns officiellt pratar om.
"Med vår Luciabild vill vi säga att alla barn ska få vara och uttrycka sig precis som de vill. En kille kan vara Lucia likväl som en tjej får vara stjärngosse. All vår reklam utgår från våra värderingar om mångfald, jämställdhet och hållbarhet och ska vara inkluderande"
Jag tycker syftet på så sätt är bra, även om jag personligen inte tycker Luciarollen är speciellt viktig för ett jämställdhetsarbete på sikt. Det är inget fel att låta den tradionella Luciatolkningen råda, det är ändå en kvinnoroll som går att hitta spår från långt tillbaka i tiden. Samtidigt behöver det förstås inte vara fel att experimentera med den och bryta normer. Oavsett vad är givetvis syftet i sig gott men frågan är återigen om det stannar där eller om Åhléns rent cyniskt drar nytta av uppståndelsen som nu blev. Hursomhelst tycker jag insatsen var för hög här, pojken placerades i en allt för utsatt roll (förvisso lätt att säga med facit i hand, men Åhléns representant erkänner i intervjun att de hade räknat med kritik).
Vad har ni lärt er av detta?
– Vikten av att fortsätta göra inkluderande kommunikation, och att vi nu bara fått bekräftat hur viktigt det är".
Det håller jag med om. Destruktiva, hatiska röster får aldrig bromsa utvecklingen i ett samhälle och aldrig bli vinnare. Men min åsikt om den unga Luciapojken kvarstår. Insatsen var för hög, det borde man ha kunnat förutse (tyvärr som sagt, men debattklimatet borde vara känt vid det här laget, inte minst för ett stort företag vana vid att jobba med kampanjer på nätet.
. . . . . .
Jag har även kunnat läsa om hur ämnet togs upp i SVT:s Opinion Live. Andrea Pascalidou kritiserar på Twitter frågan om huruvida Åhléns borde ha valt att inte ha den nu så utsatta pojken i sin annons med tanke på den kritik man ändå var förberedd på. Pascalidou menar att det vore att "retirera för rasisterna". Jag håller med om att så vore fallet om det hade handlat om att helt välja bort bilder på exempelvis mörkhyade i sina annonser för att undvika liknande situationer som den här. Eller om man stod helt likgiltig inför rasisternas unkna, smutsiga åsikter i kommentarsfälten.
Men nu handlar det ju om att undvika att sätta ett litet barn i en situation där barnet i fråga riskerar att få hatiska kommentarer riktade mot sig. Det handlar inte om att retirera, bara om att en liten pojke, ett barn, inte ska behöva vara ensamt ansikte utåt i ett försök till normbrytande och antirasism. För även om kärleken har varit större än hatet, även om väldigt många har slutit upp bakom pojken (tack och lov), så har hatet träffat just honom.
Pascalidou raljerar också kring att vi då kanske ska sluta ha bilder på kvinnor eftersom det finns kvinnohat. Jag tycker det är helt olika frågor och att det inte ska jämföras, oavsett om man raljerar eller är seriös.
. . . . . .
Bilden på Luciapojken skulle, vad jag förstått senare, inte användas i någon reklam utan som affisch i Åhlénsbutikerna. Då kan man invända mot kritik mot att syftet skulle vara att sälja och tjäna pengar. Å andra sidan fanns den på företagets Facebooksida med uppmaningen kom och köp. Så syftet går att diskutera i evighet.
Rätt att sparka en guldtränare?
Kan man sparka en tränare när man har vunnit SM-guld?
Ja, MFF kunde uppenbarligen.
Är det rätt att göra det?
Det beror helt på omständigheterna och anledningarna, enligt mig.
I det här fallet, när Allan Kuhn fick sparken trots att MFF för några veckor sedan blev svenska mästare 2016, är känslan att det var rätt. Det kan förstås bara de med insyn avgöra, de som tog beslutet och spelarna som säkerligen på ett eller annat sätt påverkade. Men känslan säger: rätt!
För egen del har jag försökt läsa in mig och ta in så mycket info som det har gått när det gäller frågan varför Kuhn fick gå trots framgången. MFF säger att man vill ha en annan typ av ledarskap 2017 när fokus ska ligga på, förutom att försöka försvara SM-guldet, kvalet till Champions League. Kuhn kanske helt enkelt anses, och har visat sig vara, för orutinerad med liten erfarenhet av att vara huvudtränare. Sedan verkar en hel del också handla om att spelarna inte har varit nöjda. Kuhn verkar inte ha varit nog tydlig i sitt ledarskap och spelarna sägs ha saknat en tydlig spelidé, en riktigt trygg grund att falla tillbaka på.
Jag kan förstå det, det kan mycket väl stämma. MFF vann förvisso guld och det känns väldigt bortskämt och gnälligt att klaga då, i supporterrollen, men spelet imponerande inte på samma sätt som under tidigare guldår sedan 2010. Den där känslan av att MFF var en maskin som oförtrutet malde på infann sig aldrig. Snarare vanns guldet tack vare hårt jobb i kombination med briljanta individuella prestationer av de många individuellt skickliga offensiva spelarna. Det räckte långt, men det kändes ändå påfallande ofta som att det fanns något mer att plocka fram, att all kapacitet inte lyckades utnyttjas. Om det sedan var Kuhns fel, helt eller delvis, kanske inte är helt lätt att svara på men som huvudtränare har du ju det yttersta ansvaret.
Rent resultatmässigt var säsongen faktiskt inte godkänd sett till MFF:s mål inför densamma. Guldet vanns, men cupfinalen kastades bort när MFF tappade en 2-0-ledning (efter svag coachning efter Lewickis utvisning), i kvalet till cupen 2017 åkte MFF på en pinsam förlust mot Landskrona och när cupfinalen inte vanns försvann också chansen till Europaspel det här året. Dessutom tog för få egna produkter steget upp i A-laget.
Dessutom det allra viktigaste: har du inte spelarna bakom dig, om de inte känner förtroende för dig, så spelar det ingen större roll vilka resultat du uppnår eller hur bra det verkar utåt sett. Utan spelarnas förtroende är en tränare körd förr eller senare. Något som nu också verkar ha varit fallet, att spelarna inte litade nog starkt på sin chefs förmåga eller dennes ledarskap.
Kravbilden inför 2017 är ännu tuffare. SM-guld, gruppspel i Europa (CL eller Europa League). Skapliga krav. Krav som nu ligger tungt på nye tränaren Magnus Pehrssons axlar. En tränare som jag ärligt talat inte jublade över när han tillsattes. Tvärtom, snarare. Han har visserligen internationell rutin från att ha tränat Ålborg i Europaspel samt tiden som förbundskapten för Estland nu senast. Men hans meritlista sett till resultat imponerar inte jättemycket, ganska långt ifrån faktiskt. Jag hade förväntat mig ett större namn, något med mer tyngd, med tanke på MFF:s fina ekonomiska förutsättningar. Dock har min skeptiska inställning sakta men säkert suddats ut och bytts mot allt större optimism och entusiasm. Nu har Pehrsson visserligen väldigt mycket att bevisa, men efter att ha lyssnat på flera olika poddar med honom som gäst samt läst de intervjuer jag har kommit över börjar jag tänka om åtminstone en aning. Det är i och för sig en sak att prata, att presentera saker i teorin, en annan sak att få dem att fungera i praktiken. Men hans visioner och syn på fotboll stämmer överens med hur jag vill se MFF spela: med en tydlighet där det finns en tydlig grunduppställning men där det också ska finnas variationsmöjligheter, med ett rejält presspel, med energi och med ett spelsätt som kan beskrivas med orden snabb, offensiv fotboll.
Jag vill se ett tydligare MFF 2017, ett MFF där spelarna i högre utsträckning är bekväma i sina roller och med vad de ska utföra i dem, samt ett MFF som är bättre i presspelet. Dessutom ser jag klart hellre ett snabbt, direkt anfallsspel än ett possessionbaserat spel som blir för statiskt där bollinnehavet mest blir just bollinnehav. MFF ska absolut vara ett spelande lag, men det ska hända något framåt när laget har bollen och den ska inte bara spelas runt.
Om Magnus Pehrsson är rätt man att lotsa MFF på vägen mot ett nytt SM-guld och ut i Europa återstår att se. Jag börjar bli försiktigt positiv, men det är enorma krav han ska leva upp till. Bara att önska lycka till!
Valuta för licenspengarna, PISA och kvalitetstid
Det går långt ifrån att slå sig till tro varken för oss inom skolan eller för politikerna som ytterst bär ansvaret. Resultatutvecklingen är bra men det finns många utmaningar kvar att reda ut. Likvärdigheten har dessutom försämrats, glappet mellan skolorna ökar. Så mycket arbete återstår innan den svenska skolan är på helt rätt väg igen, men hoppet lever.
Samtidigt är det en tuff utmaning när det gäller att skapa en mer likvärdig skola. Som det ser socioekomomiskt i samhället just nu är det en svår nöt att knäcka, men desto viktigare.
. . . . . . . . .
Många gånger har jag svurit över SVT:s svaga utbud på senare år. Men man får verkligen ge dem att de har lyckats med serier på sistone. Först Springfloden som var riktigt bra och nu Midnattssol som i mina ögon är grymt sevärd. Bra historia, spännande handling och inte minst fantastiska miljöbilder och imponerande foto. Verkligen värd att se!
Sällan har jag gått och funderat så mycket efter att ha sett avsnitt som när det gäller Midnattssol. Jag kan komma på mig själv med att gå och analysera, tänka tillbaka och fundera över vad som kommer hända framöver. Måste vara ett tecken på att den är riktigt bra.
. . . . . . . . .
Så bra den här pappaledighetshösten har varit. Jag är verkligen oerhört tacksam över att få så mycket tid med våra barn. Helt ovärderligt. Samtidigt har tiden gått nästan för fort. Det närmar sig 2017 och därmed jobbstart igen med stormsteg. Får passa på att njuta sista veckorna innehållandes bland annat julfirande med familjen och några fina dagar nere i Småland.
. . . . . . . . .
Fina Stockholmsdagar, farmor på besök och lite annat
Tiden rullar på, snudd på för snabbt, och bloggandet hamnar hela tiden lite efter. Snart är det dags att summera lite, dels från MFF-året och dels från mitt eget år som har gått. Men än är det några veckor kvar av 2016 och jag passar på att blogga lite om de senaste veckorna.
Det blir en sammanfattning i bildform:
Alva i morbror Jonas trygga famn i Högbo
Alva igen, den här gången på leklandet i stan
En till på Alva
Aquaria, Djurgården, under Stockholmshelgen hos Jonas & Erika
En till från Aquaria
Ny favoritaktivitet för barnen: spela på synten
Världens bästa tjejer!
Spännande möten på Naturhistoriska museet.
Fler spännande djurmöten
Alva laddar för pepparkaksbak
Bagarsyskon :)
Farmor, Theo och Alva fixar årets pepparkakor
Många bagare men inte sämre pepparkakor för det, bra resultat ändå
Vår lurvigaste familjemedlem vill gärna komma in i värmen
Som alltid tålmodig och noggrann den här killen
Theo och farmor njuter av vintervädret
Mer snölek
Ny favorithobbyn, att diska
Helt klart höstens bästa köp enligt Theo :)
På besök hos mormor