Ett nytt MFF?
Det där skrev jag för några veckor sedan och den slutsatsen kvarstår. Glädjande nog verkar de nyförvärv som nu har kommit in under de senaste veckorna kunna stå för just hårt jobb, hög press och även kvalité i offensiven. Bra spel mot Örebro förra helgen, enormt viktigt avancemang till nästa kvalrunda i CL i veckan och en riktigt stark insats i dagens 3-0-seger mot Sundsvall - hoppet om att det här kan bli en rolig säsong i slutändandan har tänts igen. Framåt Malmö!
Ta ställning även i skymundan
Apropå rasism så kan mycket sägas om TV4 och deras inbjudan av den personliga tränaren Louise Andersson Bodin som tidigare uttalat sig rasist i en av sina videos på nätet. Som bekant blev det väldigt uppmärksammat i samband med att Adam Tensta reste sig och gick från morgonsoffan i protest mot Kriatt Andersson Bodin tidigare fått gästa programmet. Att Tensta reagerar (han skrev för övrigt en bra och vettig debattartikel i Aftonbladet om samma sak) är ju fullt förståeligt och att allmänheten gör detsamma är också både naturligt och positivt förstås. Men vad som däremot gör mig konfunderad och även irriterad är att det nu, efter Adam Tenstas nämnda protest, helt plötsligt snudd på tävlas i att fördöma TV4 och Andersson Bodins medverkan bland kändisar, artister och diverse någorlunda "högstatusmänniskor". Det säger sig självt att man ska fördöma rasism, MEN var höll alla dessa personer som nu väldigt gärna uttalar sig och ställer sig bakom Adam Tensta (exempelvis på Twitter med #backaadam) hus direkt efter att Andersson Bodin var med i TV4:s morgonprogram? På sociala medier kvar kritiken från "vanligt" folk stark redan då och det hela togs upp i flera medier så nog borde uppmärksamheten blivit större än hos exempelvis kändiseliten?
Jag står utan minsta tvekan bakom kritikerstormen mot att TV4 lät Andersson Bodin medverka i sig. Men däremot får jag dåliga vibbar när det känns som att det är lika viktigt att säga "rätt" saker vid rätt tillfällen och i rätt sammanhang som det är att faktiskt sätta ner foten mot rasismen i det enskilda fallet. Missförstå mig inte, jag tror inte att någon av alla de kändisar (exempelvis) som nu utåt har backat upp Adam Tensta nonchalerar någon form av rasism eller inte bryr sig. Däremot kan det ibland verka som att folk hakar på sådana här stormar lika mycket för att slipa på sin egen image som för att verkligen påverka och bidra till förändring.
Kort men ändå känslomässigt livslångt
Rubriken är motsägelsefull, absolut. Men även det motsägelsefulla, omaka och vid första anblicken märkliga kan ibland stämma bra in på något som jag själv känt eller upplevt.
Så är helt klart fallet med de senaste sex veckorna i mitt liv. För sex veckor sedan, närmare bestämt på dagen igår, kom vår älskade lilla Alva till världen. 42 dagar sedan, med andra ord. Det är ingen lång tid det, åtminstone inte i relation till en normal livslängd. Då är det ju egentligen ingenting, knappt. Men när det gäller glädje, känslor, lycka och även kunskap kan sex veckor vara något så enormt mycket mer än bara några futtiga dagar i mängden i ens liv. Det kan snudd på kännas som att man fått ta del av hela livets känsloupplevelser på drygt en månad.
De senaste veckorna har innehållit så mycket glädje, känslor, värme, lycka och stolthet samtidigt som jag har lärt mig mycket på nytt. Precis som när Theo föddes och man inledde pappalivet började också en väldigt utbildande, lärorik tid. Man lär sig hela tiden nya saker som spädbarnsförälder, så även nu trots att jag förstås känner mig klart bättre förberedd och kunnig jämfört med när vår lilla son var helt ny och vi precis hade blivit föräldrar för första gången.
Förutom att man lär sig och påminns om hur små bebisar fungerar så lär man ju framför allt känna lilla Alva. Det är så oerhört häftigt att känna hur hon dag för dag blir allt mer med, allt mer medveten. Känslan av att vara mitt uppe i en lära-känna-process är spännande. Jag upplever det också som att hon väldigt snabbt har gått väldigt snabbt för Alva att gå från den där nyfödda lilla bebisen som nästan enbart sover till en liten individ med egna känslor som verkligen har blivit en del av vår familj. Det känns också underbart.
Före Alvas födelse kunde man, även om glädjen över att vi väntade ett till barn givetvis var enorm, fundera på om och hur det skulle kunna vara möjligt att tycka om någon lika mycket som vår älskade son. Nu några veckor efter det att Theo blev storebror är det ingen tvekan. Det växer fram dag för dag, Alva kommer absolut at få en lika speciell plats i familjen även hon. Det är väl en sjävklarhet på många sätt, men samtidigt tror jag att kärleken till ett litet barn också måste få växa fram och komma efter hand.
Det är så fint att känna så starkt för ett litet barn, men det allra allra finaste är nog att Theo bara växer för varje dag, om möjligt, som individ sedan han fick en lillasyster. Han är en fantastisk storebror! Så mjuk och fin mot sin syster, så omtänksam och snäll.
Sex veckor har som sagt gått sedan Alva kom till oss. Ingen lång tid, men en ack så betydelsefull och givande sådan.
Det var dags att bli förbannad igen
Hätsk debatt, stark beundran och Kalmarresa
Vad skrev jag då? Jo, detta:
Att Zara Larsson står upp för tjejer och kvinnor, att hon är uttalad feminist och att hon gärna tar ton i jämställdhetsdebatten stör mig inte det minsta. Givetvis kan väl tilläggas, det är i mina ögon självklart att det är viktiga frågor och jag tror inte att mina åsikter i dem skiljer sig särskilt mycket från Larssons i grunden. Det som däremot stör mig är hennes attityd som många gånger om innehåller rejält med arrogans och överlägsenhet och inte sällan är onödig provokativ. Att kliva in i debatter med ett sånt förhållningssätt leder garanterat bara till fler motsättningar och onödiga konflikter människor emellan. Inte konstruktivt någonstans.
Dessutom blir det bara pinsamt när hon plockar fram jämställdhetskortet i samband med att hon gnäller över utebliven marknadsföring från festivalarrangörer i stället för att inse att hon helt enkelt förmodligen marknadsförs mindre än en del manliga artister/band för att hon är mindre känd och lockar färre besökare än vad de gör. Därav min kom ner på jorden-kommentar.
Svar på tal fick jag som sagt och absolut, jag köper att formuleringen angående hur lätt det är att vara Zara Larsson var klumpig. Hon har det nog inte så lätt alla gånger i och med det näthat som hon utsätts för och som givetvis är för jävligt. Men själva kärnfrågan i min kritik kvarstår ändå orubbad, något som jag också förklarade:
. . . . . . . . . .
Det finns många människor som jag beundrar och ser upp till av olika anledningar men ingen kommer i närheten av min fru. Jag är så grymt stolt över Karin och över hur fantastisk hon är som mamma till våra två fina barn samt som fru. Att se henne med Theo och Alva är ovärderligt och på samma gång är det underbart att vakna varje morgon med vetskapen om att jag delar livet med henne. Karin och barnen gör mig så oerhört stolt och lycklig just nu och kommer fortsätta att göra det.
Karin <3
. . . . . . . . . .
Längtar rejält till på måndag nu faktiskt. Då packar vi nämligen in oss i bilen och åker söderut. Först väntar övernattning utanför Norrköping, därefter Kolmårdens djurpark på tisdag och vidare färd mot Kalmar på onsdag. Blir några välkomna, efterlängtade dagar i Småland och det blir ett första möte mellan mina föräldrar och lilla Alva. Stort!
Våra två älskade barn. Theo är en så grymt fin storebror! :) <3
En bild av Prolympia som jag inte delar
Insändaren med kritiken mot oss hittar ni via länken och mitt Facebookinlägg därunder:
Hursomhelst blir jag både väldigt förvånad och besviken när jag läser det här. Min bild av min arbetsplats, det vill säga Prolympia, är att det är en skola där det råder en stor acceptans och öppenhet eleverna emellan och där ordet avslappnad beskriver stämningen bra.
Jag har nog exempelvis aldrig varit i närheten av en högstadieskola där man dagligen ser så många ungdomar i träningsoverallsbyxor och löpartajts, så att man skulle behöva ha de senaste märkeskläderna för att passa in har jag oerhört svårt att förstå.
Självklart ställs det krav på eleverna men i vilken värld ska skolan vara kravlös? Vem skulle gynnas av det? Dessutom upplever jag att eleverna ställer RIMLIGA krav på sig själva, inte på varandra, oavsett om det gäller skolresultat eller idrott. Jag har aldrig upplevt någon betygshets eller konkurrens gällande betyg.
Bilden av hårdhudade elever och duktiga idrottare som stöter bort andra känner jag överhuvudtaget inte igen. Tvärtom kan jag säga att jag haft många riktigt duktiga idrottskillar och idrottstjejer som i stället för en hård, exkluderande attityd varit begåvade med såväl ett stort mått självdistans som varm humor.
"Vinnartänket genomsyras på alla nivåer – hos elever, lärare och ledning" skriver insändarskribenterna. Vad menar man då med vinnartänk? I mina ögon är eleven som har svårigheter i ett ämne och kämpar till sig ett E en riktig jäkla vinnare. Precis som eleven som beslutsamt och envetet jobbar ihop till en rad A. Och eleven som når stor framgång inom sin idrott. Eller den som inte är bäst varken på fotboll eller i skolbänken, men som alltid gör sitt bästa och sprider positiv energi runt sig. I min värld kan man vara en vinnare på många olika sätt och åtminstone jag strävar ständigt efter att mina elever ska bli just vinnare, oavsett vad det innebär för just den enskilda individen. Det genom att göra sitt bästa och alltid sträva efter att utvecklas. Den inställningen kan aldrig vara fel som jag ser det, för självklart ska utveckling i olika former alltid vara målet. Att vi däremot skulle premiera enbart de som når toppresultat - om det nu är vad skribenterna menar - kan jag bestämt förneka. Men i mina ögon ska ett vinnartänk alltid finnas där, ett vinnartänk som anpassas för varje enskild individ. För då kan vi tillsammans, hur olika vi än är och hur olika förutsättningar vi än har, utvecklas och ta stora steg framåt.
Självklart ska vi lärare vara väldigt lyhörda och ta åt oss av kritik. Dessutom kan man inte ta ifrån någon dennes upplevelse och känsla. Det är väldigt tråkigt om någon av våra elever och/eller dennes föräldrar uppfattar situationen så här. Samtidigt tycker jag att det är väldigt trist om det här ska vara bilden som basuneras ut till allmänheten.
Den gångna terminen har varit den roligaste och bästa i mitt lärarliv. Det tack vare väldigt många roliga, trevliga och ödmjuka elever. Det dessutom tack vare en grymt skön stämning på skolan. En stämning byggd på en stor öppenhet och en avslappnad attityd hos såväl chefer och kollegor som hos elever.
I min värld pratar vi om en skola där eleverna får chansen att utvecklas och trivas samt där de har ett öppet, avslappnat förhållningssätt gentemot varandra.
Det är min bild av Prolympia. Alla delar den säkert (uppenbarligen) inte, men jag vill ändå delge den. Jag är nämligen både stolt och glad över att jobba på Prolympia i Gävle."
Midsommar 2015
Midsommar 2015 levererade verkligen!
För första gången var vi fyra i familjen Tutturen Alfredsson när det var dags för midsommar. Lilla Alva, Theo, Karin och jag. Stort att ha ett litet nytillskott som fick uppleva sin första midsommarafton förstås. Och över lag riktigt kul och trevligt. Vi var precis som ifjol utanför stan, i lilla Jäderfors. Helt perfekt det för hela familjen. Lugnt, skönt och kul aktiviteter inte minst för Theo. Med andra ord precis vad man behöver på midsommar numera.