Svårlöst men livsviktigt

Det här reportaget är väldigt intressant och det känns som att det är viktigt att sånt här också kommer upp till ytan. Det negativa som kan ske är att det spär på främlingsfientliga åsikter och ökar motsättningar mellan människor, men samtidigt får sådana här saker inte tystas ner. Tvärtom! Det är viktigt att man kan se olika delar av rasism och hat mot människor på grund av deras bakgrund. 
 
http://www.expressen.se/kvallsposten/hatet-mot-svennarna/
 
Det blir en väldigt farlig utveckling för alla i samhället om de här parallellsamhällena växer, om de tillåts i det tysta. Då är risken stor att vi kommer ha stora områden där barn och ungdomar fostras av "de egna" att hata människor med annan bakgrund, hata polisen etcetera. Och det förstår alla vart det kommer leda på sikt: till våld, konflikter, hat. Så det gäller verkligen att hela samhället gör gemensam sak och sätter ner foten samtidigt som man jobbar på konstruktiva lösningar.
 
Vi ser ett samhälle idag där attackerna mot polis, ambulanspersonal och brandmän ökar lavinartat. Sjukt nog. Hur kan man attackera människor som viger sina liv åt att hjälpa mig, dig, oss - alla oavsett bakgrund? Det är helt sinnesjukt. Men det är trots allt tragiskt nog verklighet och det sker främst i områden där risken är stor att det växer fram parallella samhällen där svensk lag inte gäller, där respekten för polis och andra myndighetspersoner är noll och känslan av uppgivenhet och hat tar över.
 
http://www.expressen.se/nyheter/attacker-mot-blaljus-personal-okar-i-landet/
 
Det är oerhört viktigt att man vågar prata om de här problemen och att politikerna vågar ta tag i dem. Om "fel" människor får bli de enda vuxna förebilderna som finns för barn och ungdomar som växer upp i områden där den här problematiken är som störst kommer det få katastrofala följder. Främst för människorna själva, men även för samhället i stort.
 
Vad är då lösningen på det här? Förmodligen en balansgång mellan krav och stöttning. Jag personligen kan bli förbannad när folk ibland får det att låta som att allt är samhällets fel, att människorna som begår de här handlingarna är svikna av politikerna, att de inte har några möjligheter. De möjligheterna som du ges när du växer upp i Sverige är tvärtom enorma. Sedan förstår jag att alla inte har samma förutsättningar, att det är tufft för många, men du får ändå många chanser i det här samhället. Något som jag också tror måste göras väldigt tydligt för människor som väljer att ta den här vägen, som kastar sten på blåljuspersonal och bara hatar. Det måste vara tydliga krav. Samtidigt är det självklart att man någonstans måste kunna stötta och försöka vägleda på ett konstruktivt, inspirerande sätt. Frågan är bara hur.

Viktigast av allt är nog dock att avskärma barn och ungdomar från de här vägarna, att skapa en meningsfull vardag för unga människor i de här områdena idag och få dem att känna att det inte ens är ett alternativ att ta rygg på människor i deras närhet som har vänt samhället ryggen och nu bara står på den mörka sidan.
För att kunna göra det tror jag att det är viktigt att lyfta fram de problem som finns och att alla i samhället i övrigt oerhört tydligt visar vad som är acceptabelt och vad som inte är det. 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0