Tröttsamt gnäll från oinsatta och oengagerade

Själv har jag väldigt många positiva erfarenheter när det gäller kontakt med föräldrar och har inte stött på särskilt många med negativ attityd. Men samtidigt så har flera kollegor till mig genom åren har ställts inför situationer där föräldrar varit ogrundat kritiska och haft en negativ attityd till skolan som har avspeglat sig på barnen.  Den senaste tiden har jag dessutom flera gånger reagerat på hur föräldrar till skolelever uttalat sig och hur deras attityd till skola/lärare verkar vara.

 

”Fick meddelande från skolan om att dottern (som går i åk 9) kommit fem minuter sent till mattelektionen. Hur går man ens vidare som familj efter en sån sak”.

De ironifyllda raderna läste jag på twitter för någon vecka sedan. Tweeten, skriven av en mamma i medelåldern, gillades och delades av många. Själv däremot kände jag bara en rejäl irritation när jag läste den. Visst, jag som lärare har också fastnat i diverse ärenden på väg till lektionerna några gånger och kommit några minuter sent. Det samtidigt som jag förstår om folk tycker att ”kom igen, fem minuter är väl ingen stor sak?”. Nej, fem minuter vid ett enskilt tillfälle är ingen stor sak i mina ögon. Men det som är intressant i det här fallet är vad det är för attityd föräldern har och vad det skickar för signaler till barnet när dess mamma uttrycker sig så på Twitter.

Ni kan tycka att jag är lättstött och överdriver, men det gör mig vansinnig att se hur en förälder ironiserar och hånar skolan så när det är det egna barnet som har gjort fel i grunden. Som sagt, en enskild försening på fem minuter är givetvis ingenting att göra en stor sak men mammans attityd är bedrövlig. Skolan, eller läraren, gör inte fel som meddelar en försening oavsett hur många minuter det gäller. Det är eleven som har varit sen som har gjort fel. Det är väl det som en förälder ska trycka på, att markera för sitt barn att det gäller att vara i tid. Inte göra sig löjlig över att läraren är noggrann med att eleverna ska passa tider? Det handlar om vilka signaler du som vuxen sänder ut till ditt barn. Signalerna och den attityd du spiller över på barnet kommer att lägga grunden för vilken inställning barnet i sig har till skola, jobb, respekt för auktoriteter etcetera i framtiden. Det kanske är läge att tänka på det innan man gör sig lustig på sociala medier.

 

. . . . . . . . .

 

Något annat som väckte irritation hos mig var en insändare i Arbetarbladet i onsdags (27/1). En annan mamma, med elever på mellan- och högstadiet, ondgjorde sig över att lärarna endast erbjöd utvecklingssamtalstider fram till 15.30 om dagarna. Hon klagade bland annat rejält över att det inte fungerade praktiskt för henne själv, med flera bussbyten på väg hem från jobbet på annan ort:

 

http://beta.arbetarbladet.se/opinion/insandare/skolans-utvecklingssamtal-gor-mig-arg



Ja, klart det inte är optimalt rent praktiskt för dig som förälder men tror du att vi lärare har hur mycket tid som helst över i våra liv? Jag som heltidsarbetande tvåbarnspappa har inte direkt överdrivet mycket tid över på kvällarna att lägga på utvecklingssamtal. Varför ska jag jobba till 18, 19 om dagarna i flera veckor (om alla föräldrar ska erbjudas samma möjlighet när det gäller samtal) för att du ska slippa ta ledigt någon timme vid något enstaka tillfälle per termin? Bryr du dig om dina barns skolgång borde det vara en självklarhet att offra lite jobbtid. Som en lärare hade sagt till henne: ”kan du besikta bilen på arbetstid kan du väl ta ledigt för dina barns utvecklingssamtal?”.

Den här mamman kritiserade även samtalen i sig och hävdade att det är meningslöst att ha dem tidigt på vårterminen. Det med motiveringen att man då pratar om höstens resultat och inte kan ge eleverna en bild av hur deras vårbetyg kommer se ut, vilket gör att eleverna då ”inte får chansen att fråga om varför de exempelvis får sänkt betyg i något ämne”. Nej, för det är ju inte meningen heller. Utvecklingssamtalen är inte till för att eleverna ska få ett tillfälle att ifrågasätta sina slutbetyg/sommarbetyg, utan för att man ska kunna titta på hur det har gått för eleven hittills och vad som eleven i fråga behöver förbättra/jobba med framöver för att klara målen, nå högre betyg och liknande. Det är för att hjälpa dem och kunna sätta in eventuellt stöd som behövs i tid, långt före betygsättningen görs. Därför är det fullständigt logiskt att ha samtalen tämligen tidigt på vårterminen, medan chansen fortfarande är god för eleven att förbättra sig genom att ta till sig konstruktiv kritik. Ett utvecklingssamtal långt fram på våren när betygen snudd på är satta är precis meningslöst.

 

 


Julbad, gröt och tomtebesök

Julafton 2015 blev en av de bästa på länge, det i hård konkurrens med flera bra jular de senaste åren. Hursomhelst innehöll årets firande allt som jag behöver för att vara ruskigt nöjd: julbad på Fjärran Höjder, julgröt hos svärmor, fortsatt firande hemma hos oss med julklappar, julbord, tomtebesök till Theos förtjusning och allt annat som behövs för en lyckad julafton. 
 
Lägg därtill dagen för dopparedagen, då jag fick det ärofyllda uppdraget att hänga med svärfar Håkan och svåger Jonas till Bergbyskogarna för att hugga julgran. Även Jonas flickvän Erika hade äran att få följa med. Det är traditionsrikt och stort, så jag var mycket tacksam. 
 
Så rakt igenom var julen klart positiv. Till och med att vi hade bestämt oss, jag och Karin, för att vi inte skulle ge varandra några klappar eller önska några av våra närstående visade sig vara positivt. Jag har nog aldrig varit så nöjd som när jag satt där med två klappar, som trots allt ramlade in från de närstående, och spänd som ett litet barn funderade på vad det kunde vara i dem. Normalt sett brukar jag vara rätt girig, jag gillar ofta paket i överflöd, men nu var det faktiskt lite extra kul att "bara" ha två stycken. Kvalité, före kvantitet :)
 
 
 
 

Gott och blandat när 2015 summeras

Som vanligt när ett år avslutas och ett nytt startar summeras mitt gångna år här i bloggen. Den här gången blir det lite gott och blandat, huller om buller, från året som nyss var över och en del önskningar inför 2016.

Jag kommer att nöja mig med att fokusera på saker och händelser som ligger nära mig själv och påverkar mig allra mest i vardagen. Givetvis påverkar sådant som det allt annat är ljusa, positiva läget i världen med flyktingkriser, terrordåd och krig mig också men det är garanterat fler, mer läsvärda, skribenter som sammanfattar det åt er. Jag däremot håller mig till det lilla (i jämförelse), som samtidigt är riktigt stort för mig. Så nu kör vi, så här var mitt 2015:
 

Den överlägset största händelsen under året var givetvis när Alva föddes. Theos lillasyster kom till oss på kvällen den 10/6 och har sedan dess varit en underbar liten del av familjen. Att få ett barn till var så oerhört stort. Dels givetvis för att få chansen att följa ytterligare en liten individ, sida vid sida, dagligen och se ens eget barns så grymt spännande utveckling på nära håll. Dels också för att få se Alva och Theo tillsammans. Det är nog det absolut största, finaste. Att få se
de två kommunicera med varandra, få varandra att skratta och på olika sätt bry sig om varandra. Det går knappt att beskriva hur det känns. Fantastiskt!

 
 
 
Om vi backar bandet och tar oss igenom det Alfredssonska året från början har vi något som kom att bli en höjdpunkt på sikt redan direkt i inledningen av året. Nämligen när jag inledde mitt ettårsvikariat på Prolympia. Har man kikat in här den senaste tiden har det knappast gått att undgå hur tacksam och glad jag är över att ha fått chansen att jobba där. Klockrent rakt igenom, från chefer till kollegor och elever. Där startade ett bra jobbår i januari 2015 och där slutade samma minnesvärda år en bit in i december. 
 

Fotbollsmässigt har det varit väldigt sparsamt med eget spelande. Det blev några korpmatcher och det är ruskigt kul när man väl är igång, men tiden har inte riktigt räckt till för att ta upp "karriären" igen. För mina absoluta favoritlag var det ett relativt tungt år. MFF tog sig visserligen till Champions League igen, årets absoluta fotbollshöjdpunkt, men stod ju för en bedrövlig allsvensk säsong. Dessutom åkte NIK ur fyran via kval. Men jag tror på ett klart ljusare fotbollsår 2016. 
 
Samtidigt så gav MFF:s säsong mig en del små höjdpunkter för egen del i form av ett par resor norrut. Först en tur till Hudiksvall för cupmötet där uppe och därefter tog jag mig upp till Sundsvall för att se MFF vinna den allsvenska premiären med 4-1. Kul utflykter och bra resultat för MFF i just de matcherna i alla fall.

 

Våren i övrigt, efter jobbstarten och fotbollspremiären
, rullade på och mycket gick på rutin. Delvis, kanske ska tilläggas. Vi gick ju i väntans tider och givetvis var det spännande och väldigt värdefullt att kunna se fram emot ytterligare ett litet barn i familjen. 

 
Tiden fram till semestern sprang iväg. Det var full fart, många kul saker som hände på jobbet och vi närmade oss vår efterlängtade tillökning. Tajmningen blev också perfekt när det väl var dags. Dagen efter skolavslutningen, när jag hade hunnit vara med på allt från klassresa till middag med niorna och själva avslutningen, bestämde sig Alva för att komma till oss.

Ett underbart gäng, min gamla klass Aten. Fantastiska elever som på kort tid kom att betyda mycket.


Sommarlovet inleddes alltså med att jag blev pappa igen. Det var förstås en dag som förändrade det här året, ja hela vår liv, rejält precis som när Theo anlände. Efter det har väldigt mycket, utöver all tid man har lagt på jobbet, handlat om familjetid. Barnen har varit i centrum och vi har tagit vara på vår lediga tid på ett bra sätt. Hela vägen från Alvas födelse och fram till nu har vi sett till att få mycket tid tillsammans alla fyra och det har varit väldigt utvecklande. Det är förstås en omställning att gå från ett barn till två, men samtidigt så har vi ju ändå skaffat oss mer som småbarnsföräldrar och fått vänja oss vid det tack vare Theo. Det har dock varit många nya utmaningar och garanterat utvecklat både mig och Karin mycket.

Sommaren blev efter Alvas ankomst naturligt nog lugn. Vi tog en sväng ner till Kalmar (bilden) och Alva fick träffa farmor och farfar för första gången. I övrigt höll vi oss mest hemma och tog det lugnt. Dagarna gick snabbt och snart var det dags för jobb för min del igen. 
 
 
 
 
En höst där MFF både gladde och gjorde mig rejält bedrövad tog vid samtidigt som jobbet på Prolympia fortsatte på det inslagna, positiva spåret. Niorna som lämnade oss på försommaren var visserligen saknade, men jag hade turen att få en helt suverän sjua som mentorsklass. En klass som jag så gärna hade fått följa hela vägen till och med årskurs 9, men nu tar jag med mig många fina minnen från höstterminen i alla fall. 
 
Allt har gått snabbt under hösten, förvånansvärt snabbt för att vara under de mörka och kalla årstiderna. Å andra sidan kanske det har sin logiska förklaring i att det inte finns mycket tid över just nu. Det är mycket som ska passas in i schemat och det är långt ifrån alla gånger som man hinner stanna upp och reflektera över saker. Något som säkert kan vara både positivt och negativt. Lite väl stressigt ibland, men samtidigt kanske bra att man inte hinner tänka för mycket. 

Några stora, speciella händelser har hösten inte direkt bjudit på. Det har varit stort nog att ha två små barn och en underbar fru att komma hem till varje dag. Då behövs inga oväntade utropstecken i vardagen direkt. Tvärtom har det varit skönt att mycket har gått på rutin, även om det förstås kan bli enformigt i längden det med. 


Och nu står vi här, några dagar in på 2016. Ett både viktigt och bra 2015 är över och ett intressant år har precis startat. Det känns å ena sidan som att en hel del spännande väntar - bland annat med nytt jobb om några dagar - samtidigt som det å andra sidan på förhand ser ut som att ett ganska lugnt år där mycket fortsätter att gå på rutin. Exakt var det landar återstår att se, och hänger förstås en hel del på en själv också. Hursomhelst är jag nöjd och tacksam över 2015 och har med vår fina familj vid min sida all anledning att se positivt på vad som komma skall. 
 

TOPP FEM 2015
 
1) Alvas födelse
Kommentarer är egentligen överflödiga. Mäktigt, fantastiskt, underbart. En liten härlig unge till! 
 
2) Familjen 
Bra familjeår. Tillökning, Theos utveckling, allt kul vi har gjort tillsammans och all tid som vi spenderar med varandra. Ovärderligt, helt enkelt. 
 
3) Karin
Våra barn kunde inte ha en bättre mamma. Att se henne tillsammans med de två är så stort, så fint. Dessutom fantastisk som min fru och bästa vän här i livet.
 
4) MFF:s CL-avancemang 
En på det stora hela misslyckad säsong, men CL-avancemanget med hemmamatcherna mot Salzburg och Celtic som största höjdpunkter var ändå såväl imponerande som 
 
5) Jobbåret
Som sagt, många gånger förr: Året på Prolympia var mitt absolut bästa lärarår hittills i livet. Tack för tiden! 



Ettårig bröllopsdag med min fantastiska fru under 2015.
 
. . . . . . . . . .

BOTTEN 2015:
MFF:s allsvenska säsong, världsläget i sig givetvis, att jag efter ett grymt år hade ett vikariat som tog slut på Prolympia, remixen av Adeles fantastiska Hello som jag hörde någon dag före nyårsafton (makalös misshandel av en så bra låt, precis som de flesta remixer brukar vara förvisso men det här var så uselt så man blev gråtfärdig)...
 
 
. . . . . . . . . .
 
 
Så hade jag då några löften inför starten 2016?
Kanske inga konkreta, direkta nyårslöften men en del saker ska ändå utvecklas och förbättras hos mig under det här året. 

Exempelvis ska jag INTE lova saker jag får svårt att hålla, något som ofta går hand i hand med en minst sagt rej'ö tidsoptimism som jag också måste försöka att slipa bort. 
 
 

RSS 2.0